Ne kiekvienam įkandama, bet visus žavinti prabanga – haute couture

Turtingos ponios mėgsta didžiuotis, kad nešioja žinomų dizainerių drabužius. Tačiau etiketės „Dolce&Gabbana”, „Escada” ar „MaxMara” jau nieko nebestebina. Tikroji prabanga – tai haute couture. Tačiau toli gražu ne kiekviena dama gali sau tai leisti, tuo labiau, kad dažnai netgi gerai nežino, kas tai yra.
Apie viską nuo pradžių.
Kokią moterį įsivaizduoji dėvinčią haute couture? Naomi Campbel? Nicole Kidman? Žinoma, dabar jų garderobe ko gero taip pat rastumėm nemažai šią etiketę turinčių drabužių, tačiau pirmoji žymi haute couture mėgėja buvo pati Marija Antuanetė. Jai drabužius siuvo asmeninė siuvėja Rose Bertin, kuri šiomis dienomis, be abejonės, būtų vadinama žymia dizainere. Apskritai haute couture kildinamas iš Versalio, kur jau nuo 18 amžiaus telkėsi ir po Europą plito visi menai, pradedant muzika ir daile, baigiant mada. Nenuostabu, kad prancūziška kokybė ir dabar laikoma pačia aukščiausia. Tačiau oficialaus haute couture pradininko garbė visgi atitenka britui Charles Frederick Worth. Savo ateljė Paryžiuje jis siūdavo drabužius tik išskirtiniams klientams, patekdavusiems pas jį per pažintis ir rekomendacijas. Nepaisant bjauraus charakterio, prie jo durų visuomet stovėdavo klientų eilės. Beje, būtent jis pradėjo drabužių demonstravimo ant gyvų manekenų tradiciją.
Šimtmečiai bėga – prabanga lieka.
Nusipirkti haute couture drabužį prilygsta meno kūrinio įsigijimui. Šie drabužiai nepraranda savo žavesio šimtmečiais, dažnai tampa šeimos relikvijomis. Iškyla klausimas, kodėl šis ženklas jau taip ilgai nepraranda savo vertės? Paslaptis glūdi tame, kad norint įgyti teisę savo drabužiams suteikti haute couture etiketę, mados namams reikia praeiti milžinišką konkursą. Komisijai nuolat pateikiami drabužių eskizai ir klausimas, ar suteikti mados namams šį vardą gali būti svarstomas ne vienerius metus. Mados namai taip pat turi atitikti specialius reikalavimus: kiekvienais metais bent du kartus pristatyti savo kolekcijas mažiausiai iš 35 modelių, turėti ateljė Paryžiuje, kurioje dirbtų bent 15 žmonių ir panašiai. Be to, neužtenka vieną kartą patekti į houte couture sąrašą, kuris nuolat kinta. Nors ir labai sunkiai patekę, nebeatitinkantys kriterijų nariai paprasčiausiai iš jo pašalinami.
Šių dienų laimingieji.
2006 patvirtiname haute couture sąraše galite rasti Adeline André, Chanel, Christian Dior, Jean-Paul Gaultier, Givenchy, Christian Lacroix, Scherrer, Dominique Sirop, Frank Sorbier, Emanuel Ungaro. Realiausi pretendentai netrukus prisijungti į šią garbingą draugiją – Giorgio Armani, Versace, Valentino. Deja, lietuvių šiame sąraše nėra, nors galime didžiuotis, kad Juozas Statkevičius, pristatęs savo kolekciją, buvo apdovanotas kaip geriausias haute couture debiutantas. Taigi, jei turi tikrai storą piniginę ir mėgsti prabangą, rinkis haute couture – kokybę garantuojame.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.