„Darbščių” vadovų įmonės rizikingesnės

Verslo įmonėms, kurioms vadovauja asmenys, tuo pačiu metu formaliai direktoriaujantys ne vienoje kompanijoje, būdinga didesnė rizika įsiskolinti. Tokių įmonių įsiskolinimai sudaro 267 mln. litų arba 71 proc. bendro įmonių negražintų skolų portfelio. Taip teigia bendrovė „Creditinfo Lietuva”, atlikusi jos valdomos skolininkų duomenų bazės (SAIS – skolininkų administravimo informacinė sistema) duomenų analizę.

Bendrovės duomenimis, Lietuvoje šiuo metu yra apie 44 tūkst. direktorių, kurie vadovauja daugiau nei vienai įmonei. Jie vadovo poziciją užima vidutiniškai beveik trijose veiklą vykdančiose arba jau nebeveikiančiose įmonėse.

„Nors ir rečiau nei anksčiau, vis dar tenka susidurti su piktybiškais sukčiavimo atvejais, kai įmonės steigiamos ar perkamos tam, kad būtų įsigyjama prekių ar paslaugų už jas nesumokant”, – teigia „Creditinfo Lietuva” generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius.

Dėl galimo piktnaudžiavimo, A. Bogdanovičiaus teigimu, tikrinant bendrovių patikimumą tikslinga patikrinti ir jų direktorių sąsajas su kitomis įmonėmis.

„Pasitaiko situacijų, kai nepavykus sėkmingai išplėtoti vienos verslo įmonės, vadovas įkuria naują bendrovę, kuri neturi įsiskolinimų naštos ir tuomet skolinamasi šios įmonės sąskaita. Akivaizdu, kad tokios bendrovės rizikingumas didelis, jos kredituoti nerekomenduotina”, – teigia A. Bogdanovičius.

Anot jo, UAB „Creditinfo Lietuva” sukurti įmonių mokumo reitingavimo modeliai kompanijos vadovo sąsajas su įsiskolinusiomis įmonėmis vertina kaip mažinančias įmonės patikimumą.

Pernai metais į SAIS pateko daugiau nei 20 tūkst. skolų faktų apie įmonių nevykdomus finansinius įsipareigojimus. Įvairūs juridiniai asmenys šioje duomenų bazėje tikrinti daugiau nei 263 tūkst. kartų, su įmonėmis, kurios laiku neapmoka sąskaitų, susidurta 15,3 tūkst. kartų. Dar dukart tiek susidurta su įmonėmis, kurios praeityje yra turėjusios problemų dėl ilgai uždelstų atsiskaitymų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.