Kariškiai žada rasti lėšų papildomai funkcijai

Vizito Klaipėdoje metu krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigė, jog Lietuvos karinės jūrų pajėgos yra geriausiai iš visų tarnybų pasirengusios vykdyti sudėtingus gelbėjimo darbus jūroje, kad šiai funkcijai atlikti bus rasta papildomų lėšų.

Paklaustas, ar Krašto apsaugos ministerijos neapsunkins papildomos – žmonių paieškos ir gelbėjimo bei taršos likvidavimo Baltijos jūroje ir Kuršių mariose – funkcijos perėmimas iš Susisiekimo ministerijos, iš kokių lėšų ji bus finansuojama, krašto apsaugos ministras atsakė: „Manau, kad Karinės jūrų pajėgos yra puikiausiai pasirengusios vykdyti sudėtingus gelbėjimo darbus. Tai geriausios jūrinės pajėgos, kurias turi Lietuva. Niekas geriau – nei Susisiekimo, nei Vidaus reikalų ministerijų tarnybos – nėra tam pasirengusios. Be abejo, mums reikės papildomų investicijų būtinoms priemonėms įsigyti, lėšų tam bus surasta. Žinoma, visų lėšų skirti šiai funkcijai vykdyti mes negalėsime. Tiesioginė mūsų funkcija – krašto gynyba ir pasirengimas vykdyti tarptautines misijas. Pagrindinės lėšos bus skiriamos jai.”

Pasidomėjus, ar kariškiai neplanuoja prisiimti dar kokių nors civilinių funkcijų, norėdami labiau būti naudingi visuomenei taikos metu, krašto apsaugos ministras atsakė: „Norėti galima daug. Tačiau pirmiausia reikia vykdyti savo tiesiogines pareigas. Manau, kad reikia nesigailėti pratyboms skiriamo laiko. Tas, kuris nebūna pasirengęs, turi mokėti dvigubai arba negali atlikti pareigos. O priklausomai nuo turimo pajėgumo, jeigu užteks jėgų, bandysime atlikti ir kitas civiliniame gyvenime svarbias funkcijas.

Taip, kaip mes dabar išdrįsome prisiimti žmonių gelbėjimo ir taršalų surinkimo darbus, ateityje imsimės ir kitų darbų. Juk gaisro ar potvynio metu mes visada ateiname į pagalbą tiek, kiek mums leidžia turimos pajėgos. Ateityje, jeigu finansavimas didės, galbūt galėsime prisiimti ir dar daugiau papildomų funkcijų, tačiau pagrindinė mūsų pareiga užtikrinti taikų, saugų Lietuvos žmonių gyvenimą. Kadangi jau daugiau kaip 60 metų gyvename taikos sąlygomis, to pradėjome nebevertinti. Norint užtikrinti taiką turi būti tam pasiruošusios ir Karinės jūrų pajėgos”.

Ruošiasi perduoti laivus

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus Sigito Dobilinsko teigimu, jeigu Vyriausybė priims nutarimą, Uosto direkcija gelbėjimo laivus „Šakiai” ir „Viesulas” perduos kariškiams. Direkcija norėtų pasilikti tik tiek gelbėjimo ir naftos surinkimo priemonių, kiek jų būtina turėti nutikus nelaimei pačiame uoste.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.