Išbrokuota dešimtys tūkstančių biuletenių

Kaunas – tarp rekordininkų pagal sugadintus savivaldybių tarybų rinkimų balsavimo lapus

Šiemetiniuose savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavę rinkėjai sugadino daugiau biuletenių, nei per 2004 metais vykusius Seimo rinkimus. Pagal išbrokuotus biuletenius tarp pirmaujančiųjų atsidūrė Kauno miesto ir rajono rinkimų apygardos.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigia kol kas neturintis skundų, kad balsų skaičiavimo metu galėjo būti tyčia gadinami tam tikroms partijoms neparankūs biuleteniai, tačiau neatmetė, kad tokia balsavimo rezultatų „koregavimo” galimybė egzistuoja.

Daugiausiai gadintojų Šilutėje

VRK vakar informavo „Kauno dieną”, kad, patikslintais duomenimis, sekmadienį vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavo 1 103 872 rinkėjai. Tai sudaro 41,33 proc. visų Lietuvoje įregistruotų balsavimo teisę turinčių žmonių.

Skelbiama, kad 43 760, tai yra 3,96 proc. biuletenių yra negaliojantys. „Jie neteisingai užpildyti – pažymėtas daugiau kaip vienas kandidatų sąrašas arba nepažymėti jokie, neaišku, koks sąrašas pažymėtas”, – Z.Vaigauskas vardijo kriterijus, kurie nulemia biuletenio paskelbimą negaliojančiu.

Daugiausiai biuletenių išbrokuota Šilutės rajone – 5,64 proc. Nedaug atsilieka Kauno rajonas – 5,25 proc., Kauno miestas – 5,16 proc.

Mažiausiai negaliojančių biuletenių rasta Visagine – vos 2,42 proc., taip pat Vilniaus rajone – 2,66 proc. Sostinės Tarybos rinkėjai taip pat sugadino palyginti nedaug biuletenių – tik 2,78 proc.

Protesto balsai

Šįkart savivaldybių rinkimuose sugadinta kur kas mažiau biuletenių nei per paskutiniuosius savivaldos rinkimus, įvykusius 2002 metų pabaigoje. Tuomet negaliojančiais paskelbta beveik 7 proc. biuletenių.

Kita vertus, paskutiniame lig šiol vykusiame visuotiniame balsavime 2004 metų rudenį, kai buvo renkamas dabartinis Seimas, „brokuotų” biuletenių tebuvo vos 2,8 proc.

Z.Vaigauskas mano, kad dalis rinkėjų tyčia gadina biuletenius, taip išreikšdami savo protestą prieš visus rinkimuose dalyvaujančius kandidatus ir partijas. Be to, kai kurie atvykusieji į balsavimo apylinkes gali nežinoti, kaip teisingai užpildyti biuletenį, todėl tiesiog jį nenorom sugadina.

Vadino labai rimtu pažeidimu

Dar prieš rinkimus kai kurie politikai užsiminė, kad tyčinis biuletenių gadinimas naktį po rinkimų skaičiuojant balsus gali būti panaudotas bandant pakoreguoti rezultatus.

Z.Vaigauskas nepaneigė, kad tokia galimybė egzistuoja, tačiau ji esą minimali. „Visose apygardose ir apylinkėse yra stebėtojų, be to, ir pačių komisijų nariai, skaičiuojantys balsus, priklauso skirtingoms konkuruojančioms partijoms. Tai leidžia tikėtis, kad balsų skaičiavimo proceso kontrolė yra pakankamai veiksminga”, – tvirtino VRK vadovas.

Iki šiol nėra gauta nė vieno skundo, kuriame būtų pranešama apie galimą neteisėtą rezultatų „koregavimo” faktą kokioje nors apylinkėje skaičiuojant balsus.

Tačiau, pasak Z.Vaigausko, šią savaitę analizuojant rinkimų rezultatus bus atidžiai peržiūrėta, kiek negaliojančių biuletenių yra kiekvienoje iš 2028 apylinkių: „Jeigu bus pastebėta, kad kokioje nors iš jų išbrokuota pernelyg daug biuletenių, susipažinsime su situacija detaliau ir žiūrėsime, ar nekyla įtarimų dėl galimų pažeidimų ar klastojimo. Tai būtų išties labai rimtas pažeidimas, kuris sukeltų didelių abejonių dėl rinkimų rezultatų teisėtumo visoje apygardoje.”

VRK vadovas prisiminė vos vieną atvejį, kai buvo pastebėta, jog balsų skaičiavimo metu bandyta masiškai gadinti biuletenius. „1992 metų Seimo rinkimuose vienoje sostinės apylinkių Žirmūnuose negaliojančiais paskelbta daugiau kaip 20 proc. biuletenių. Tai sukėlė įtarimų, buvo patikrinti faktai ir nustatyta, kad viena komisijos narė iš tikrųjų sugebėjo sugadinti nemažą dalį biuletenių, kuriuose buvo pažymėta jai neįtikusi partija”, – pasakojo jis.

Bet nuo tų rinkimų, pasak Z.Vaigausko, analogiškų faktų nebuvo pastebėta. Nors kai kurių įtarimų būta, jie nebuvo įrodyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.