Vaikų kambariui reikia spalvų

Mažieji geriausiai jaučiasi namų aplinkoje, kurioje gali žaisti, fantazuoti, rodyti išmonę

Tereikia bent trumpam sugrįžti į savo vaikystę, kad suprastum: vaiko poreikiai namų aplinkai yra specifiniai, kitokie nei vyresniųjų.

Darželinukas ar paauglys moksleivis namuose geriausiai jausis tada, kai jam skirtos darbo, žaidimų ir poilsio patalpos išsiskirs lengvu dizainu, bus funkcionalios.

Vieta – ir aktyviam poilsiui

Lietuvos automobilių sporto meistro Arūno Strumskio ir jo žmonos Virginijos namuose vaikai turi kelias jiems skirtas erdves. Viename kambaryje jie ruošia pamokas, skaito knygas, muzikuoja. Jų knygos sukrautos į baltos spalvos lentynas, kurios taip sukonstruotos, kad vaikams augant ir didėjant poreikiams jas galima papildyti naujomis. Tai, tėvų teigimu, labai patogu, nes kambario erdvė neužgožiama, lentynose sukrautas knygas vaikai nesunkiai pasiekia.

Penktaklasiui Benui ir antrokei Benitai ypač mielas dar vienas jiems skirtas kampelis – palėpėje įrengta žaidimų zona. „Toks ir buvo mūsų sumanymas – sudaryti vaikams sąlygas čia žaisti, piešti, ant sienų klijuoti savo piešinius, spalvingus plakatus. Tai – jų atsipalaidavimo, šėliojimo kampelis, kur įvairiapusiškai atsiskleidžia vaikų fantazija, išmonė”, – sako namų šeimininkas Arūnas.

Kitos jaunų verslininkų šeimos atžalos – dvynukės antrokės sesutės Justa ir Greta tame pačiame kambaryje miega, ruošia pamokas bei žaidžia. Kambario sienas puošia pačių piešti piešinėliai, būstui suteikiantys jaukumo ir žaismingumo, o ant lentynų – daug įrėmintų nuotraukų, žaislų. Mergaičių knygos sudėtos čia pat esančioje spintoje su stiklo durimis.

Psichologė Rima Puodžiūnienė sako, kad vaikui ir jaunuoliui labai svarbi jį supanti aplinka, todėl jo kambaryje reikėtų sukurti savotišką, įvairaus amžiaus tarpsniams būdingą mikropasaulį. Specialistė pataria vaikams skirti didžiausią ir šviesiausią kambarį ir nepamiršti, kad jaunosios šeimos atžalos geriausiai jaučiasi rytinėje kambario ar namo dalyje. „Svarbu, kad kambaryje būtų kelios pagrindinės zonos: darbo vieta, žaidimų kampelis ir miegamasis. Vaikui skirta patalpa neturi priminti biuro ar holo, joje norisi matyti daug linksmų ir nuotaikingų aksesuarų. Čia turi užtekti vietos ir aktyviam poilsiui. Darželinukui ar mokinukui gerą nuotaiką padės sukurti šviesios kambario spalvos, tinkamai parinkti baldai, įvairūs žaislai, sienas puošiantys pačių vaikų piešinėliai ar spalvingi plakatai”, – sako psichologė.

Kuria savo kampelį

Vaikas gerai jausis kambaryje, jei jo sienos bus išdažytos šiltais geltonais, alyviniais ir rausvais atspalviais. Ryškiai raudonų ir violetinių spalvų patartina vengti. Pasak psichologės, namuose vaikas ilsisi nuo aktyvios veiklos darželyje ar mokykloje, todėl kambario aplinka turi padėti sumažinti per didelį vaiko aktyvumą.

Baldų dizainerė Reda Miltenienė pastebi: jei kambarys mažas, būtina parinkti šviesius baldus, kurie padidintų erdvę. Didesniam kambariui galima rinktis ir sodresnių spalvų baldus. „Mažesnio vaiko kambario interjerui tinka kuo įvairesnės medžiagos, skirtingos baldų formos ir spalvos, o paaugliams labiau patinka ryškesnis, modernesnis interjero stilius”, – sako pašnekovė. Šio kambario baldai turėtų derėti prie bendro buto ar namo interjero ir stiliaus. Vaiko ar jaunuolio kambaryje turėtų būti kuo mažiau stačių ar išsikišančių kampų, už kurių galima užkliūti.

Dizainerės teigimu, gražu, kai baldai būna sukoncentruoti vienoje vietoje – susijungia į bendrą ansamblį – eilę ar kampą. Jei baldai bus išmėtyti po visą kambarį, tokia netvarka, pasak specialistės, vaiką ar paauglį erzins, neleis susikoncentruoti mokytis ar dirbti. Prie vienos sienos patariama sustatyti aukštus baldus, prie kitos – žemesnius, pavyzdžiui, komodas. Tokiame kambaryje ypač patogios lentynos, kurias komponuojant gali labiausiai pasireikšti paauglių fantazija. Jų irgi patariama neišblaškyti po visą patalpą, o sukomponuoti vienoje vietoje.

„Vaikai mėgsta kurti savo kampelį, ant tokių lentynų patogu išdėlioti jiems mielus daiktus, suvenyrus, iškabinti įrėmintas nuotraukas ar savos kūrybos piešinėlius. Muzikos aparatūrą ar televizorių derėtų pastatyti kuo toliau nuo rašomojo stalo, kad netrukdytų ruošti pamokų”, – pataria dizainerė.

Baldai auga su vaikais

Vaiko ar jaunuolio kambarį patogu įrengti turint didesnį būstą, tačiau šeimos atžala nori jaukiai jaustis ir nedideliame bute. R.Miltenienė siūlo ir jame įrengti mokiniui skirtą kampelį – pastatyti rašomąjį stalą, knygų spintą ar pakabinti lentynas. Labiausiai nedidelei patalpai tiktų universalus baldas – sekcija, kurioje vienoje vietoje įkomponuota lova, spinta, rašomasis stalas. Galima ant sienos „įkurdinti” ir pakabinamas medžiagines lentynas, kurios itin patogios. Idealiausia, kai rašomasis stalas stovi šonu į langą, o vaiko nugara būna atsukta į sieną. Apšvietimas turėtų būti natūralus, šviesa kristi iš kairės pusės. Svarbu, kad rašydamas dešine ranka vaikas sau ant salo „nemestų” šešėlio. Liuminescencinės lempos paauglio kambaryje ypač nepageidaujamos.

Specialistė pataria mokiniui parinkti tokį stalinį šviestuvą, kurį būtų galima laisvai reguliuoti ir šviesos srautą nukreipti patogia linkme. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad vaiko lova nestovėtų skersvėjo zonoje – tarp durų ir lango.

Interjero dizainerės Kristinos Petrauskienės teigimu, jau nuo pat mažų dienų, kuomet vaikas pradeda rodyti iniciatyvą kūrybinei veiklai, vertėtų pradėti rūpintis jo darbo vieta. Nors atrodytų, kad vaikai ištisai juda, vis dėlto jie, ypač pradėję lankyti mokyklą, daugiausia laiko – apie 10 valandų – praleidžia prie stalo. Todėl, pasak dizainerės, investuoti į brangius kokybiškus baldus gal ir nevertėtų, nes augančiam vaikui juos reikia nuolat keisti.

Šia prasme patogūs stumdomi funkcionalūs baldai, kurie „auga” kartu su vaikais. Jais naudotis ypač patogu, nes priklausomai nuo vaiko ūgio galima lengvai reguliuoti stalviršio ir kėdės aukštį bei pasvirimo kampą, pasirinkti kėdės apmušalų, kuriuos ilgainiui galima lengvai pakeisti, detalių spalvą, kiekį ir kt.

„Taip vaikas pats iš gana standartiškų detalių gali susikonstruoti originalų jam patogų variantą”, – sako dizainerė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.