Gražina Sviderskytė toliau atskleidinėja XX a. paslaptis

Pirmojo lietuviško istorinės dokumentikos serialo autoriai Gražina Sviderskytė ir istorikas daktaras Arvydas Anušauskas filmuoja „XX amžiaus slaptųjų archyvų” tęsinį. Žurnalistės ir istoriko tandemas planuoja sukurti septynias naujas dokumentikos serialo dalis, kuriose bus narpliojami įdomiausi, paslaptingiausi ir svarbiausi XX amžiaus Lietuvos istorijos įvykiai.

Šiuo metu baigiama filmuoti ir jau montuojama serialo dalis „Žemaitis pas Beriją”, pasakojanti apie paslaptingą Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio Tarybos prezidiumo pirmininko, partizanų generolo Jono Žemaičio – Vytauto susitikimą su Sovietų Sąjungos vidaus reikalų komisaru Lavrentijumi Berija, po J. Stalino mirties trumpai ėjusiu SSRS vadovo pareigas.

Paskutinieji filmavimai vyko netoli Trakų esančioje etnografinėje sodyboje, kurioje vaidybinėmis scenomis atkurtas 1949 metais įvykęs slaptas partizanų vadų susirinkimas bunkeryje Minaičių kaime. Čia dalyvavo partizanai J. Žemaitis – Vytautas (akt. Remigijus Bučius), A. Ramanauskas – Vanagas (akt. Marius Jampolskis), J. Žibaila – Merainis (akt. Henrikas Savickis), P. Bartkus – Žadgaila (akt. Arūnas Stanionis) ir kiti.

Kitas naująsias serialo dalis, kurias dar tik pradėjo filmuoti, autoriai laiko paslaptyje. Tačiau G. Sviderskytė ir A. Anušauskas atskleidė dviejų jau sumontuotų naujų dalių pavadinimus – tai „Pašto ženklų afera” ir „Milijardai Tėvynei ir…sau”.

„Pašto ženklų afera” – tai bandymas atskleisti nežinomas ar mįslingas vienos garsiausių tarpukario Lietuvos baudžiamųjų bylų. Aukšti valdininkai buvo teisiami už pašto ženklų klastojimą stambiu mastu. Į šią nešvarią istoriją buvo įsipainiojęs žinomo rašytojo Balio Sruogos brolis Adolfas, užsienio reikalų ministras ir kiti solidūs valdžios vyrai.

„Milijardai Tėvynei ir …sau” – tai plačiai nežinoma ir nedaug tyrinėta istorija, prasidėjusi apie 1920 metus. Kai Lietuva užmezgė diplomatinius santykius su Rusija ir Maskvoje pradėjo veikti Lietuvos atstovybė, vienas jos darbuotojų su užsienio reikalų ministerijos tarnautojais įsuko aferą: parduoti maisto produktus Rusijai, už gautus pinigus pirkti aukso, brangenybių ir dalį pelno pasisavinti. Maskvą tuo metu siaubė badas ir ekonominė suirutė, pelną vertelgos skaičiavo milijardais. Beje, aferos metu sukauptas auksas išliko iki šių dienų ir yra Lietuvos banko nuosavybė.

Pirmosios aštuonios istorinės dokumentikos serialo dalys pernai buvo parodytos per LNK ir TV1. Žiūrovai pamatė serialo dalis „Lietūkio” garažas” (2 dalys), „Žvalgybų žaidimai: užmirštas desantas”, „Laivyno paradas” („Flottenparade”), „Dingę Berlyne”, „100 paskutinių valandų”, „Pučai ir teroras Lietuvoje” ir įvadinę serialo dalį „Kaip viskas prasidėjo”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Gražina Sviderskytė toliau atskleidinėja XX a. paslaptis"

  1. Vytautas Jankauskas

    Kas gali pasakyti, kur galima nusipirkti visų „XX amžiaus paslaptys” CD komplektą?

    Pagrbiai – Vytautas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.