Už neteisėtą balsavimą – bauda

Dėl rinkimų tvarkos pažeidimo į nemalonią padėtį pateko Varėnos rajono Daržininkų kaimo gyventojas J.A. ir Daržininkų rinkimų apylinkės komisijos pirmininkės pavaduotojas Vitas Kazlas. Už gyvenimo draugės sūnų balsavęs garbaus amžiaus vyriškis J.A. turės sumokėti administracinę baudą. Toks pat likimas laukia Kazlo, išdavusio balsavimo biuletenį. Kazlą į apylinkės rinkimų komisiją pasiūlė Tėvynės sąjunga.

Pažeidimas paaiškėjo, kai į policijos komisariatą kreipėsi Vilniuje gyvenantis, tačiau Varėnos rajone gyvenamąją vietą deklaravęs V.U. Anot policijos pareigūnų, iš Vilniaus į tėviškę atvažiavęs vyriškis pakeliui į rinkimų apylinkę sutiko motinos draugą. Šis pranešė, kad esą jau balsavo ir už jį, ir už motiną. Pasipiktinęs dėl savo, kaip rinkėjo, teisių ignoravimo, V.U. nedelsdamas kreipėsi į policiją. Apsilankę rinkimų apylinkėje pareigūnai įsitikino, kad vilnietis sakė tiesą. Grafoje ties vyriškio pavarde buvo parašas, liudijantis, kad šis asmuo rinkimų teise jau pasinaudojo.

Kazlas net nebandė neigti išdavęs balsavimo biuletenį ne tam rinkėjui. Komisijos pirmininkei Danutei Dudutienei vyras teisinosi, kad tai atsitiko dėl žmonių gausos, skubėjimo ir neapsižiūrėjimo. Jokio suinteresuotumo sąmoningai pažeisti tvarką esą nebuvę.

„Tikriausiai taip ir buvo. Kazlas, kaip ir J.A., yra garbaus amžiaus, rinkimų komisijoje dirbo pirmą kartą. Pristigo patirties ir atidumo. Žmogus labai gailisi, kad taip nutiko”, – kalbėjo Dudutienė.

Ar J.A. balsavo ir už savo draugę, policija nesiaiškino, nes nebuvo moters skundo, kad pažeistos jos balsavimo teisės. Tai vienintelis Varėnos rinkimų apygardoje oficialiai užregistruotas pažeidimas per šiuos savivaldos rinkimus.

Už neteisėtą balsavimą rinkėjui įstatymai numato piniginę baudą nuo 500 iki 1000 litų, o komisijos nariui už neteisėtą balsavimo biuletenio išdavimą gali tekti sumokėti nuo 100 iki 1000 litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.