Kaip sukurti jaukius namus

Dauguma jaunų klaipėdiečių, įsigijusių naują arba naudotą butą, siekia taip susitvarkyti, kad ilgai galėtų jame jaukiai ir patogiai gyventi.

Turtingesnieji pasitaria su architektais, dizaino specialistais ir užsisako interjero projektą, kurį pateikia pasikviestiems darbų vykdytojams. Kiti šią problemą mėgina spręsti, ieškodami naujovių kino arba televizijos filmuose, parodose, bičiulių namuose, tačiau dėl patirties stokos nepajėgia susikurti išsvajotos aplinkos. Savarankiškai siekdami suteikti savo butui kuo daugiau funkcionalumo ir stilingumo, jie pridaro tokių klaidų, kurios apsunkina gyvenimo sąlygas, o vėliau jas šalindami patiria beprasmiškų išlaidų.

Manau, kad kai kurie iš šių patarimų padės naujakuriams realiau įvertinti savo planus ir atsižvelgti į pastaruoju metu Vakarų šalyse vis skrupulingiau vertinamus teigiamus ir neigiamus būsto energetinius veiksnius, priklausančius nuo trijų pagrindinių patalpų – miegamojo, svetainės ir virtuvės įrengimo bei apstatymo.

Ar verta kurti dideles erdves

Pastaruoju metu daug jaunų šeimų uoliai seka iš televizijos serialų atklydusia laisvo butų planavimo mada. Neretai naujakuriai arba senbuviai, nusprendę susiremontuoti savo butus, sujunginėja virtuves su svetainėmis, ardo pertvaras ir daro iš butų sales, absoliučiai prasilenkiančias su jaukaus būsto idėja.

Architektų ir dizainerių nuomone, sienų ardymas – labai abejotinos reikšmės laimėjimas. Nesuskirstyta į atskiras dalis buto erdvė gyventojams greitai atsibosta, nes skirtingiems žmonių poreikiams dažniausiai reikia atskirų patalpų.

Nedidelį virtuvės plotą bent vizualiai padidina išilginis parketo bei grindų lentų piešinys, durys su stiklais, išsklaidytas apšvietimas, veidrodžiai. „Paaukštinti” kambarį gali skirtingų aukščių lubos, apmušalai su vertikaliais piešiniais. Maisto gaminimui, valgomajam be išlygų reikalinga atskira patalpa.

Ne mažiau svarbi ir jauki svetainė, kurioje galima ilgokai pabendrauti su svečiais, kai nuotaikos negadina iš virtuvės sklindantys kvapai. Juk labai nemalonu sėdėti tokiame salone, kuriame juntamas iš gretimos bendros patalpos dalies sklindantis verdančių bulvių, kaitinamo pieno, riebalų tvaikas, o dar nuotaiką slegia įvairių kvapų prisisunkę kilimai, užuolaidos, minkšti baldai.

Svarbus ir atskiras darbo kambarys, kuriame galima ramiai ką nors veikti. Skaitymui reikia kampelio, tinkamo pabūti vienam su knyga.

Jeigu, tarkime, šeimininkų netenkina sieninės pertvaros, galima bent vizualiai padalinti butą į atskiras funkcines zonas: įrengti kolonas, skirtingos išvaizdos grindis arba nevienodo aukščio lubas, kintančio intensyvumo apšvietimą, panaudoti masyvius baldus, tam tikrus barjerus, padedančius atskirti vieną nuo kito buto erdves.

Svetainė – svarbiausias būsto akcentas

Svetainė – tarsi šeimos buities simbolis. Joje bendraujama su šeimos nariais, giminėmis ir bičiuliais, atitrūkstama nuo kasdienių rūpesčių, atsipalaiduojama. Todėl salono interjeras turi būti jaukus ir malonus žmonių tarpusavio santykiams, patrauklus draugams. Gerai, kai svetainėje vyrauja apvalios formos, kai interjeras atspindi būsto šeimininkų interesus – eksponuojamos dovanos, suvenyrų kolekcijos, knygos, kai sienos dekoruotos paveikslais, diplomais, fotografijomis.

Jeigu būstas yra kelių aukštų, geriausia svetainės vieta – apačioje, kad į ją būtų patogu patekti iš prieškambario. Šiai ramybės oazei taikytinas išradingas, žaismingas apšvietimas, tyliai ošiantis ventiliatorius, skambanti švelni muzika, tykiai čiurlenantis fontanėlis, akvariumas su nardančiomis žuvytėmis, židinys.

Svetainės aplinkos nedera perkrauti baldais arba dekoratyviniais elementais.

Svetainės energetiką pagerina kambarinės gėlės dideliais apskritais lapais.

Jei svetainės patalpa maža, dirbtinai ją gali praplėsti ant sienų pakabinti veidrodžiai. Kad kuo daugiau į saloną patektų teigiamos energijos, dienos metu neverta išskleisti užuolaidų. Prie įėjimo į svetainę nepatartina statyti kėdžių, fotelių, spintų, sekcijų, galinčių pabloginti energetinį kambario klimatą. Specialistai pataria, kad verta vengti senovinių (antikvarinių) baldų, kai nežinoma jų kilmė, nes tokie daiktai gali būti pakrauti blogos energijos. Geriausi baldai – aptakių formų, be aštrių kampų. Atviros knygų lentynos be medinių durelių energetiškai grėsmingos žmonių sveikatos būklei.

Dizaineriai mano, kad reikia apgalvotai parinkti svetainės grindų dangą. Energetiniu požiūriu nedera grindys, padarytos iš marmurinių arba keraminių plytelių. Vis vien jas tenka keisti kitomis arba dengti natūralaus pluošto kilimu. Jei klojamas parketas, patariama vengti „eglutės” rašto, kuria esą „iškeliauja” pro duris teigiama energija.

Lubas patartina daryti lygias, be atvirų sijų – neigiamos energijos šaltinių. Geriausiai tinka krištolinis sietynas – svarbus teigiamos energijos stimuliatorius.

Ant sienų geriausiai tinka paveikslai su saulės tekėjimo, vandens, kalnų peizažais. Pageidautini krioklių vaizdai, nešantys šeimoms laimę. Venkite saulėlydžių, tamsių spalvų paveikslų. Ypač apgalvotai rinkitės dekoratyvinius elementus, kurie, atvežti iš tolimų kraštų, kartais spinduliuoja milžinišką neigiamą energiją.

Kaip įrengti miegamąjį

Šiame kambaryje žmonės praleidžia trečdalį savo gyvenimo, tad jame svarbiausias baldas – lova.

Ji statoma galvūgaliu prie sienos, bet nepristumiama ir apsaugoma nuo tiesioginių saulės spindulių.

Nerekomenduojama prie galvūgalio tvirtinti šviestuvų, sukeliančių akių ligas. Kas gimė vasarą, reikia gulėti galva į šiaurę, žiemą – galva į pietus, nepatariama miegoti galva į vakarus.

Miegamajame negali būti televizoriaus, kompiuterio, mobiliojo telefono, džiovintuvo, o netoliese ir oro kondicionavimo, šildymo bei šaldymo prietaisų. Daugelis jų generuoja galingus, pavojingus sveikatai elektromagnetinius laukus, kai išjungti, dar apie dvi paras. Ypač kenksmingi stoglangiai virš miegamojo patalpos.

Miegamoje patalpoje negalima mokytis arba dirbti protinio darbo. Knygos ir drabužiai, rašomasis stalas, spinta, pastatyti joje, pažeidžia energijos balansą. Miegamajame neturi būti gėlių.

Nepatartina naudotis elektrinėmis antklodėmis. Nesumanykite įsirengti elektra arba vandeniu šildomų grindų.

Kol kas maža dalis mūsų šalies gyventojų turi atskirus, kaip Vakarų šalyse, miegamuosius.

Bet svarbu suprasti, kad miegamasis – būsto širdis. Jis turi būti įrengtas pagal visus ramaus energetinio balanso reikalavimus.

Kaip pasirinkti virtuvės baldus

Šio kambario baldus reikia rinktis ypač atsakingai. Nepaprastai svarbios medžiagos, iš kurių jie pagaminti. Patartina pasitikrinti, ar pardavėjas, gamintojas turi jų saugą, higienos normų reikalavimų laikymąsi patvirtinančius dokumentus, įsitikinti, kad išsirinkti baldai nekenkia sveikatai.

Virtuvės baldams svarbu pakabinamų spintelių tvirtinimo prie sienų įtaisų, varstomų, atlenkiamų ir slankiojančių durelių stiprumas, paviršių atsparumas aukštoms temperatūroms, drėgmei, mechaniniams poveikiams.

Virtuvės balduose montuojama buitinė technika, laikomi indai, ant jų gaminamas maistas, tad jie turi būti projektuojami ne vieniems, o keliolikai metų. Baldų paviršiams tinka granitas, marmuras, keraminės plytelės, nerūdijantis plienas ir kt. Jie turi ir gerų savybių, ir savų trūkumų. Ypač populiarus dirbtinis akmuo, nes šiltas, tačiau kol kas labai brangus.

O patalpos apšvietimas turėtų būti ir jaukus, ir patogus, kad gerai matytųsi visas maisto ruošos procesas. Galimi keli variantai, bet patogiausias – halogeninis apšvietimas arba dienos šviesos lempos.

Anot specialistų, virtuvėse praktiškiausios yra dažomos sienos arba spalvinami apmušalai. Svarbu, kad jie būtų plaunami. Sienų dalis tarp apatinių ir viršutinių spintelių galėtų būti tos pačios spalvos, kaip spintelių apdaila arba stalviršiai. Tinka ir keraminės plytelės. Naudotini grūdinto stiklo lakštai, apsaugantys sienas nuo riebalų.

Grindų danga turėtų būti lengvai valoma. Tinka šildomos ir nešildomos keraminės plytelės, laminatas, medį imituojančios lentelės. Jei virtuvėje gaminama nedaug maisto, galima naudoti natūralias parketlentes, paprastas lentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.