Vėl siaučia knygų ir mokslo virusas

Šiandien Lietuvos parodų centre LITEXPO atidaroma 8-oji Vilniaus knygų mugė ir 5-oji tarptautinė mokymosi ir švietimo paroda, šiais metais pavadinta „Mokymasis, studijos, karjera”

Nors vasario 22-25 dienomis vykstanti Vilniaus knygų mugė, o diena trumpiau (vasario 22-24 d.) – tarptautinė paroda „Mokymasis, studijos, karjera” atkeliauja su didžiaisiais šių metų šalčiais, parodų rengėjai tikisi ne mažesnio nei kasmet ištikimų ir visai mažų skaitytojų antplūdžio. Juk šįkart mugės tema – vaikų literatūra, kuriai skiriama ypač daug dėmesio. O kad šalčiai ir ilgos eilės negąsdintų, bilietus, pasak LITEXPO vadovų, galima įsigyti internetu, arba jau namie paruošti pinigų už bilietą be grąžos. Moksleiviams, studentams, pensininkams bilietai į abi parodas kainuoja po 5 litus, kitiems – po 8 litus.

Mokymasis – visą gyvenimą

Vakar per spaudos konferenciją LITEXPO direktorius Aloyzas Tarvydas paaiškino, kad ketverius metus vykusi paroda „Studijos” pakeitė pavadinimą, nes siekiama atkreipti dėmesį ne tik į aukštojo išsilavinimo, bet ir profesinio ugdymo, tęstinių studijų, mokymosi visą gyvenimą svarbą. Tarvydas informavo, kad parodoje „Mokymasis, studijos, karjera” šiais metais dalyvauja 104 mokymo įstaigos ir organizacijos, institucijos iš 14 valstybių. Tarp jų – 11 naujų renginio dalyvių, 28 užsienio universitetai ir kolegijos.

Švietimo ir mokslo ministerijos valstybės sekretorius Dainius Numgaudis bei Vilniaus miesto ir apskrities verslininkų darbdavių konfederacijos prezidentas Rimvydas Jasinavičius akcentavo parodos, kuri kiekvienam žmogui atveria galimybių per mokslą ir žinias tobulinti savo gyvenimą, svarbą. Tuo įsitikinsime apsilankę Britų tarybos kartu su Jungtinės Karalystės Vorčesterio universitetu parengtuose seminaruose iš ciklo „Studijos Jungtinės Karalystės universitetuose”, viešojoje diskusijoje „Svarbiausios gyvenimo profesijos. Kaip jas pasiekti?”, konferencijoje „Lietuvos aukštųjų mokyklų ir verslo bendradarbiavimas – verslaus jaunimo ugdymui”.

Išskirtinis dėmesys

LITEXPO direktoriaus pavaduotoja Kristina Pladienė kalbėjo, kad 2007-uosius paskelbus Vaikų kultūros metais, knygų mugės rengėjai šįkart nusprendė daugiausia dėmesio skirti vaikų literatūrai ir renginiams jauniesiems skaitytojams. Tad ir pirmoji mugės diena, per kurią siekiama užkrėsti jaunąją kartą noru skaityti ir pamėgti knygą, anot Pladienės, pavadinta „Knygų virusas”. Tą dieną I-IX klasių moksleiviai grupėmis su mokytojais į mugę bus leidžiami be bilietų. LŽ pasiteiravus, kodėl tokios viliojančios sąlygos tą dieną netaikomos aukštesnių klasių moksleiviams, Vilniaus knygų mugės kultūrinės programos organizacinio komiteto narys, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Leidybos centro vadovas Gytis Vaškelis atsakė: „Nes meilė knygai skiepijama iki devintos klasės!” Gal pajuokavo.

Vaikų erdvė

Pirmą kartą jauniesiems skaitytojams įrengta atskira erdvė. Tai 4-oji ekspozicijų salė, kur veikia specialus vaikų literatūros knygynas, vyks įvairūs renginiai, netikėti susitikimai, tarp jų – populiaraus dainininko Manto ar Lietuvos kariuomenės vado Valdo Tutkaus vaikystės mėgstamų knygų skaitymai… Mugės renginių organizatorė viešosios įstaigos „Lietuviškos knygos” direktorė Aušrinė Jonikaitė kalbėjo ir apie kitas mugės dienas: „Ilgasis penktadienis”, „Nekasdieniai pasimatymai”, „Šeimos diena”. Per keturias dienas numatyta surengti 16 meno parodų, šešiose erdvėse vyks 239 renginiai, iš kurių 57 skirti vaikams. Tarp jų – kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą”, Švedijos ambasados ir Karlsono viešnagė bei vaišės, skirtos Astrid Lindgren 100-osioms gimimo metinėms, akcija, supažindinanti su Brailio abėcėle „Paliesk savo vardą” ar akcija „Dovanoju tau knygą”, kai beglobiams ar socialiai remtiniems vaikams galėsime dovanoti knygų.

Savi ir užsienio svečiai

Šįkart mugėje dalyvauja 270 leidybos kompanijų iš 9 valstybių. Manoma, kad į mugę atvyks daugiau kaip 20 rašytojų ir poetų iš 13 šalių. „O kad mūsų svečiai, atvykę iš šiltųjų kraštų, neišsigąstų šalčio ir neišskristų atgal tuo pačiu lėktuvu, siunčiame žinią, kad Vilniuje – beveik Sibiro šalčiai”, – dalijosi rūpesčiais kultūrinės programos organizacinio komiteto narė, „Tyto alba” direktorė Lolita Varanavičienė. Leidėja pasidžiaugė, kad kol kas visi šios leidyklos svečiai – ispanas Juanas Gomez-Jurado, Jonas Fasmanas, Frankas McCourtas (abu iš JAV) – dar keliauja į Lietuvą.

„Alma litteris” vadovas Arvydas Andrijauskas pabrėžė, kad garsas apie Vilniaus knygų mugę plačiai pasklidęs po pasaulinę literatūros bendruomenę, tad jau nėra sudėtinga pakviesti svečių. Pasidžiaugė, kad kai kurie renginiai palieka mugės teritoriją – vyks ir kitose Vilniaus vietose ar net Kaune.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.