Teisinė karuselė nesustoja

Pavieniai kandidatai vis bando patekti į jau kelionę baigiantį savivaldybių rinkimų traukinį

Įpareigota Administracinio teismo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) iš naujo svarstė ir atmetė vilniečių grupės prašymą įregistruoti juos kandidatais rinkimuose į savivaldybių tarybas, iki kurių liko vos kelios dienos. Tačiau šį teisinį procesą pralaimėjusieji vilniečiai neketina nuleisti rankų ir šį VRK sprendimą vėl žada skųsti Administraciniam teismui. Be to, jie neatmeta galimybės kvestionuoti ir įvyksiančių sostinės savivaldybės tarybos rinkimų rezultatus, kurie taip pat gali būti apskųsti teismui.

Užvirė diskusijos

Užvakar Vyriausiasis administracinis teismas netikėtai paskelbė nutarimą, kuriuo naikinamas anksčiau VRK priimtas sprendimas neregistruoti asociacijos „Už konstitucines gyventojų teises” keliamo kandidatų į Vilniaus miesto tarybą sąrašo. Teismas įpareigojo VRK iš naujo apsvarstyti šį prašymą, tačiau atmetė šios asociacijos prašymą įpareigoti VRK privaloma tvarka įregistruoti jos kandidatų sąrašą.

VRK posėdyje vakar svarstant tokį teismo nutarimą užvirė diskusijos apie teisinius motyvus, kodėl turėtų būti pakartotinai atmestas vilniečių grupės prašymas. Diskusijų metu paaiškėjo, kad absoliuti dauguma VRK narių nesutinka registruoti partijoms nepriklausančių asociacijos kandidatų, kadangi veikiančiame įstatyme nėra numatyta tvarka, kokie reikalavimai keliami tokiems piliečių susivienijimams, kaip ir kada jie gali būti įregistruoti kandidatais.

13 balsų prieš 2 VRK vėl nusprendė atmesti asociacijos „Už konstitucines gyventojų teises” reikalavimą įregistruoti jų kandidatus šį sekmadienį vyksiančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose.

Vadovavosi Konstitucinio Teismo išvada

Savo sprendime VRK vadovavosi ir vasario 9 dieną priimtu Konstitucinio Teismo nutarimu. Jame pripažįstama, kad Konstitucijos neatitinka Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostata, pagal kurią kandidatus į savivaldą gali kelti tik partijos. Būtent šia įstatymo norma vadovavosi VRK, prieš mėnesį atmesdama vilniečių grupės prašymą.

Tačiau kartu Konstitucinis Teismas pripažino, kad kol Seimas nėra priėmęs įstatyminių sprendimų dėl nepartinių kandidatų kėlimo į savivaldą tvarkos, „teritorinių bendruomenių nariai negali būti renkami į savivaldybių tarybas būdami įrašyti į kurį nors ne politinės partijos kandidatų sąrašą”.

Beje, tai, kad tik Seimas gali nustatyti nepartinių kandidatų kėlimo tvarką, o jis prieš šiuos rinkimus nėra to padaręs, pripažino ir VRK posėdyje dalyvavę asociacijos „Už konstitucines gyventojų teises” atstovai. „Dabar mes įstatyme išvis nematome jokių reikalavimų nepartiniams kandidatams iškelti, nors partijoms yra keliami įvairiausi reikalavimai, kuriuos jos turi būtinai atitikti norėdamos dalyvauti savivaldybių rinkimuose. Kokius matytumėte tuos reikalavimus jums?” – paklausė VRK narė Ona Buišienė. „Nesame Seimas. Nustatyti tas taisykles nėra mūsų prerogatyva”, – pripažino asociacijos atstovas Liudvikas Ragauskis. „Bet tai ne mūsų problema – mes laiku pateikėme prašymą būti įregistruoti”, – pridūrė kita atstovė – Danutė Jokubėnienė.

Naudosis visomis teisinėmis priemonėmis

Be to, VRK, kaip ir Konstitucinis Teismas, savo sprendime pabrėžė, kad rinkimai susideda iš kelių etapų.

Kai kurie jų jau yra pasibaigę, jau netgi yra prasidėjęs išankstinis balsavimas, todėl nėra galimybės laikytis įstatymuose numatytų terminų kandidatams įregistruoti, suteikti jiems galimybę už save agituoti. „Traukinys negali važiuoti atgal”, – skėstelėjo rankomis VRK narys Julius Jasaitis.

VRK negali sustabdyti ar nukelti numatytų rinkimų vien dėl kelių piliečių noro dalyvauti juose kaip nepartiniams kandidatams. Rinkimus atidėti ar sustabdyti yra uždraudęs Konstitucinis Teismas.

Vis dėlto asociacijos „Už konstitucines gyventojų teises” atstovai žada pakartotinai kreiptis į administracinį teismą, prašydami panaikinti VRK sprendimą neregistruoti jos kandidatų į Vilniaus miesto tarybą. Tai gali būti padaryta šiandien arba rytoj. „Mes naudosimės visomis įmanomomis teisinėmis priemonėmis”, – pažadėjo L.Ragauskis.

Kita vertus, jis pripažino, kad laiko ginčams teismuose visiškai nebeliko, nes balsavimas jau vyksta, o patys rinkimai – šį sekmadienį. „Greičiausiai šie rinkimai vyks jau be mūsų”, – sakė L.Ragauskis ir neatmetė galimybės teismui skųsti jau įvykusių rinkimų į Vilniaus miesto tarybą rezultatų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.