Uosto bendrovės santykius aiškinasi teismuose

Teismai dėl įtakos uoste tęsiasi. Vakar apeliacine tvarka nagrinėtas prašymas pripažinti vienos iš uosto įmonių akcijų pardavimo sutartį negaliojančia.

Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija pradėjo nagrinėti aštuonių tomų civilinę bylą. Verslininkas Igoris Udovickis ir UAB „Ferteksos transportas” prašo pripažinti negaliojančia akcijų pardavimo sutartį bei siekia perimti 50 proc. UAB „Birių krovinių terminalas” (BKT) akcijų iš UAB „Klaipėdos Smeltė”. Trečiasis asmuo byloje – UAB Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija (VLPFK).

I. Udovickiui ir „Ferteksos transportui” atstovaujantis advokatas tikino, esą „Klaipėdos Smeltė” ne tik neteisėtai įsigijusi akcijas, bet neva nuolat stengiasi griauti kompanijos veiklą nepratęsdama sutarčių, netinkamai vykdydama akcininkų įsipareigojimus.

Teisininkas pateikė ir įsigaliojusį Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą dėl pasikėsinimo į I. Udovickį. Anot advokato, nuteistieji minėję, kad pasikėsinimo užsakovas galėjo būti tuometinis VLPFK vadovas bei „Klaipėdos Smeltės” valdybos narys.

Teisėjų kolegija šios medžiagos prie bylos neprijungė. Tam prieštaravo ir atsakovai.

I. Udovickis ir UAB „Ferteksos transportas” į apygardos teismą kreipėsi apskųsdami Klaipėdos miesto apylinkės teismo nutartį, kuri jiems nebuvo palanki.

„Klaipėdos Smeltė” 50 proc. BKT akcijų iš „Ferteksos transporto” įsigijo 1999 metais. Vėliau tarp šių BKT bendrasavininkių kilo įvairių konfliktų.

„Ferteksos transportas”, motyvuodamas tuo, kad įsigyjant akcijas „Klaipėdos Smeltė” nebuvo paprašiusi Konkurencijos tarybos leidimo vykdyti koncentraciją, pateikė Klaipėdos apylinkės teismui ieškinį. Jame prašyta pripažinti akcijų pirkimo-pardavimo sutartį niekine ir negaliojančia bei pritaikyti restituciją – sugrąžinti „Ferteksos transportui” dabar „Klaipėdos Smeltės” valdomas BKT akcijas, už jas sumokant pradinę kainą.

Po 50 proc. BKT akcijų šiuo metu valdo „Klaipėdos Smeltė” ir I. Udovickis. Pastarajam priklauso ir 80 proc. bendrovės „Ferteksos transportas” akcijų.

Anot „Klaipėdos Smeltės” vadovų, 1999 metais buvo padaryta lemtinga klaida – pasitikėta I. Udovickio, kaip verslininko, garbės žodžiu. I. Udovickio buvo pasiteirauta, ar pagal Konkurencijos įstatymą nereikėtų apie koncentraciją pranešti Konkurencijos tarybai, o tas patikinęs, kad nei „Ferteksos transportas” nei BKT bendrosios pajamos nesiekia tų ribų, kurias peržengus reikia prašyti leidimo koncentracijai.

„Klaipėdos Smeltės” atstovų teigimu, BKT tuomet iš esmės nevykdžiusi jokios veiklos, tad 50 proc. jo akcijų bendrovė įsigijo tik už 10 tūkst. litų.

Tarp „Klaipėdos Smeltės”, I. Udovickio, „Ferteksos transporto” bei BKT vyko ar vis dar tęsiasi apie 30 teismų procesų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.