Vaikų darželis atrado aukso gyslą

Seimo nario globojama įstaiga apipilta tūkstančiais litų

Kauno miesto savivaldybė šiais metais pirmą kartą žada parodyti didesnį dėmesį itin skurdiems ikimokyklinio ugdymo įstaigų pastatams remontuoti, skirdama po 80 – 100 tūkst. litų. Tačiau kai kuriems darželiams pinigai byra it iš gausybės rago. Lopšeliui-darželio „Klumpelė” vien Vyriausybė atseikėjo 240 tūkst. litų. Miesto Savivaldybė šiai įstaigai preliminariai yra numačiusi skirti dar 80 tūkst. litų.

Išskirtinis rūpestis „Klumpelės” langais

Praėjusių metų pabaigoje Vyriausybė iš rezervo fondo lopšelio-darželio „Klumpelė” langams pakeisti skyrė 100 tūkst. litų. Tiek Vyriausybė, tiek Savivaldybė, tiek ir darželio direktorė Jolanta Bitvinskienė tuomet neslėpė, kad šiai įstaigai pasisekė ne be Seimo nario Rimanto Dagio tarpininkavimo. Nepaisant to, kad etikos sargai peikė parlamentarų išskirtinį rūpinimąsi jų rinkiminėje apygardoje esančiomis valstybinėmis įstaigomis, panašu, kad protekcijos toliau klesti.

Šių metų vasario mėnesį iš Vyriausybės rezervo „Klumpelės” pastato remontui skirta dar 90 tūkst. litų. Be to, šis lopšelis-darželis šiais metais gavo valstybės biudžeto specialiąją tikslinę dotaciją – 50 tūkst. litų.

„Klumpelės” nenorėjo „nuskriausti” ir Savivaldybė. Pagal pirminius planus ji numačiusi langams skirti 80 tūkst. litų. Šie pinigai būtų atseikėti iš 7 mln. litų paskolos, paimtos įvairioms įstaigoms remontuoti.

Savivaldybės Kultūros ir švietimo departamento Finansinės apskaitos ir ūkio skyriaus vedėja Nijolė Grybėnienė tik iš „Kauno dienos” sužinojo, kad „Klumpelei” iš Vyriausybės rezervo yra skirta 90 tūkst. litų. Šis vasario 7 dienos sprendimas išspausdintas „Valstybės žiniose” vasario 15 dieną.

„Šiomis dienomis būtume gavę šią informaciją iš Finansų skyriaus. Mes tik buvome numatę, kad „Klumpelei” galėtume skirti 80 tūkst. litų. Po to važiuoja komisijos, apžiūri pastatus, įvertina, kam ko labiausiai reikia. Jei žinosim, kad „Klumpelė” gauna šitiek pinigų ir jiems nebereikia, pinigai bus nukreipti kitur”, – aiškino N.Grybėnienė.

Ras, kur panaudoti pinigų perteklių

Vis tik apie tai, kad lopšelis-darželis „Klumpelė” langams pakeisti yra gavęs 150 tūkst. litų iš Vyriausybės, Savivaldybės atstovai žinojo.

„Tiems darželiams, kurie rengė projektus Valstybės investicijų programai, pridedame ir mes, nes jie dėjo pastangas, kad gautų tuos pinigus. Kai kurių darželių vedėjos sėdi ant laurų ir laukia, kol Savivaldybė skirs pinigų, nieko nedaro, neieško papildomų šaltinių. Ar nereikia paremti tų įstaigų, kurios daro žygius? Mes manome, kad jei darželis iš kažkur gauna papildomai, yra įdirbis, Savivaldybei reikia tokias įstaigas remti”, – kalbėjo N.Grybėnienė.

Beje, „Klumpelės” direktorė prisipažino nė nežinojusi, kad jų įstaigai Savivaldybė žada skirti 80 tūkst. litų. „Savivaldybė tik vasario 8 dieną patvirtino biudžetą. Kol jis nepatvirtintas, mes negalime nieko informuoti”, – darželio vadovę teisino N.Grybėnienė.

J.Bitvinskienė nenoriai „Kauno dienai” prisipažino, kad ir šį kartą jiems padėjo parlamentaras. „Žinoma, kad prašome Seimo nario R.Dagio pagalbos. Maždaug prieš mėnesį parašiau prašymą Vyriausybei”, – pasakojo J.Bitvinskienė apie tai, kaip jie iš Vyriausybės rezervo gavo 90 tūkst. litų.

Paklausta, ar visi šie pinigai bus skirti langams, direktorė dar negalėjo tiksliai atsakyti. „Matysim, kiek mums jų reikės. Dar norėčiau pakeisti duris, ant langų pakabinti žaliuzes. Jei Savivaldybė skirs papildomai lėšų, tada tversime tvorą, tvarkysime teritoriją. Kai darželis neremontuotas 30 metų, daug ką reikia tvarkyti”, – komentavo darželio vadovė. Pasak jos, dar trūks plyš reikia keisti vamzdyną, santechniką.

Kaune yra 88 ikimokyklinės įstaigos, kai kurios iš jų statytos prieš 40 ir daugiau metų, bet naujų langų jos tebelaukia. Kaip „Kauno diena” yra rašiusi anksčiau, taip pat ir kai kurie kiti kauniečiai Seimo nariai panašiu keliu išrūpindavo įspūdingas sumas savo „parapijose” esančioms ugdymo bei mokymo įstaigoms. Tai, kad Seimo nario pareiga yra rūpintis visa tauta ir valstybe, o valstybės investicijos visas įstaigas turėtų pasiekti tolygiai, pagal objektyvius kriterijus, rodos, niekam nerūpi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.