Nepiktnaudžiauti gerumu

Kai užaugini vaikus, norisi, kad senatvėje anūkai rūpesčių teiktų mažiau, o džiaugsmo daugiau

Ne taip seniai savo vaikų auklėjimą moterys drąsiai patikėdavo tik garbingo amžiaus auklėms, kurios ant rankų išsupusios savo vaikus senatvėje mielai glausdavo ir svetimus. Dabar jaunų šeimų požiūris į vyresnę vaiko auklę keičiasi: neduokdie išlepins, dėl lėtesnės reakcijos nenužiūrės, ne laiku paduos saldainį ar auklės vaiką netikusiais, tiesiog „nešiuolaikiškais” metodais.

Juk neretai atsitinka taip, kad netikėtas iškvietimas į darbą, neatidėliotinas apsilankymas pas gydytoją ar komandiruotė užgriūva būtent tada, kai jau ruošiatės vakarus skirti ir taip jūsų dėmesio stokojančiam vaikui. Tokiais nenumatytais atvejais pirmąjį pagalbos šauksmą išgirsta močiutės ir dažniausiai mielai sutinka prižiūrėti mylimą anūkėlį. Greičiausiai, jūsų manymu, deramai auklėti vaiką galite tik jūs patys, todėl mamai ar anytai, be abejo, bus sunku jums įtikti: „Ji ir vėl ne taip išvirė vaikui košę, aprengė per šiltais drabužėliais, leido piešti ant sienos, per trumpai vaikščiojo lauke.” Ilgainiui močiutei tokie kasdieniai priekaištai atsibos. Ji mandagiai jums pasiūlys susirasti jaunesnę ir geresnę auklę. Kad tokie kraštutinumai nei jums, nei brangioms močiutėms nekvaršintų galvos, geriau ramiai pagalvokite, kaip galėtumėte padėti močiutei tapti idealia jūsų vaiko aukle. Keisti požiūrį ir elgesį reikėtų palengva.

Nepamirškite padėkoti

Jūsų mama visą gyvenimą jautėsi jauna ir atrodė puikiai, o gimus anūkui pradėjo kalbėti, kad tikrai jaučiasi senstanti… Jos manymu, pirmas senatvės įrodymas kitiems – vežimėlio stumdymas lauke, todėl šio užsiėmimo kaip galėdama vengia. Atkreipkite jos dėmesį į tai, kad stumdyti vežimėlį – naudingas sportas, suteikiantis žvalumo ir jėgų. Įtikinkite mamą ar anytą, kad ji atrodo kaip visada puikiai, o aplinkinių nuomonė visiškai nesvarbi. Padėkokite už tai, kad užaugino jus ar jūsų vyrą, ir dabar tik jos dėka ant rankų galite sūpuoti savo mažylį.

Vaikas – jūsų rūpestis

Ji visą gyvenimą stengėsi ir skubėjo dėl savo vaikų. Jos rūpesčiai, kai turėdavo jus vesti į darželį, eiti į susirinkimus mokykloje, kasdien pasirūpinti, kad būtumėte sotūs, – jau praeity. Nepiktnaudžiaukite jos gerumu, neužkraukite savo tėviškų rūpesčių vien tik ant jos pečių. Supraskite, kai užaugini vaikus, norisi, kad senatvėje anūkai rūpesčių teiktų mažiau, o džiaugsmo daugiau. Todėl geriausia seneliams vaikučius patikėti, kai vaikui jau daugiau nei ketveri. Tuomet nebereikia jam keisti sauskelnių, jo nešioti, laiku sugirdyti pieno mišinėlio ar sielotis, kodėl kūdikis nenustoja verkęs naktimis. Vyresnis vaikas sugeba protauti, yra išradingas ir įdomus. Tokio amžiaus anūkėlis suteiks seneliams daug džiaugsmo, jie taps geriausi draugai. Nemanykite, kad vaikus seneliams galite palikti bet kada, lyg tai būtų savaime suprantama. Kai seneliai ir močiutės supras, kad gerbiate jų gyvenimą, mielai pasisiūlys kartu su jumis dalytis rūpesčiais.

Kai norisi kitaip…

Vis negalite atsikratyti minties, kad tėvai jus auklėjo netinkamai, ir jūs savo vaiką auklėsite visiškai kitaip? Prisiskaitėte literatūros apie šiuolaikinį vaikų auklėjimą, gal net patirties sėmėtės iš kiek vyresnių už save tėvų, esate tvirtai nusprendę laikytis daugelio šiuolaikiško auklėjimo patarimų. Taigi norėsite, kad ir jūsų tėvai laikytųsi tam tikrų vaikų auklėjimo taisyklių. Bet ne viskas taip paprasta: seneliai vaiką myli šiek tiek kitaip negu jūs, jie nėra tiek pat kiek ir jūs atsakingi už vaiko auklėjimą. Be to, negirdėti metodai tėvams gali būti visiškai nepriimtini, dėl to labai greitai imsite pyktis ir nesutarti. Norėdami to išvengti raskite aukso vidurį, t. y. tą sritį, kurioje gali kilti mažiausiai nesutarimų. Pavyzdžiui, pasiūlykite seneliams parvesti mažylį iš darželio, nuvesti į chorą, pasivaikščioti lauke ar kartu paskaityti mėgstamą vaikučio knygelę.

Naudingas bendravimas

Su tėvais ar uošviais gyvenate viename name ir, kas blogiausia, susipykote? Vaikas dėl jūsų konfliktų niekuo dėtas, todėl paminkite savo išdidumą ir nedrauskite vaikui būti su seneliais. Derėtų įsidėmėti, kad bendraujant su gerokai vyresniais žmonėmis sparčiau ugdomas vaiko komunikabilumas, jis anksčiau pradeda kalbėti, o paaugęs nebijo žmonių ir su visais lengvai randa kalbą.

Nepamirškite, kad jūsų mama nebe tokia stipri ir energinga kaip jaunystėje, kai jus augino. Tai, kas jums atrodo įprasta ir nesudaro keblumų (užnešti vežimėlį į penktą aukštą ar išmaudyti mažylį vonelėje), močiutei gali būti fiziškai per sunku. Jei tikrai matote, kad jėgos nebe tos, nereikalaukite iš jos per daug!

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.