Vilniečio laukia nuodų injekcija

Lietuvos piliečiui JAV teismas už žmonių grobimą, žudymą ir vadovavimą gaujai skyrė mirties bausmę

Los Andželo prisiekusiųjų teismas antradienį pripažino kaltais ir mirties bausme nubaudė Lietuvos pilietį 40-metį Jurijų Kadamovą bei išeivį iš Rusijos Jurijų Michelį. Prisiekusieji sprendimą priėmė pasitarę porą valandų. Tai pirmasis mirties nuosprendis Los Andžele nuo 1950 metų.

Kadamovas ir Michelis vadovavo gaujai, grobusiai ir žudžiusiai turtingus išeivius iš buvusios Sovietų Sąjungos. Jie nepasigailėdavo net tų, už kuriuos artimieji sumokėdavo išpirką. Iš viso gauja nužudė 5 žmones. Federalinio tyrimų biuro (FTB) žiniomis, buvo suplanuota daugiau pagrobimų bei nužudymų, tačiau tuos planus suardė teisėsaugininkai.

Tarp kitų suimtų gaujos narių buvo ir latvis bei dar vienas mūsų šalies pilietis Aleksejus Markovskis. Dalis žemesnio rango gaujos narių nuo bausmės išsisuko mainais į pagalbą tyrimui, kitiems buvo paprašyta švelnesnių bausmių. Vilniečiai Kadamovas ir Markovskis sostinės policijai nebuvo žinomi, neteisti. Markovskis su žmona iš Lietuvos išvyko 2001-aisiais, Kadamovas – 1997 metais.

Aukų kūnai 2002 metų kovą buvo rasti vandens saugyklos dugne Šiaurės Kalifornijoje. Tyrimas prasidėjo jau 2001-ųjų pabaigoje, kai dingo didelės statybinės bendrovės vadovas Meyeris Muskatelis. Pasiūlę aptarti verslo reikalus nusikaltėliai Muskatelį atsiviliojo į Michelio namus, ten užpuolė ir surišo. Pagrobėjai bandė paimti pinigus iš aukos sąskaitos, tačiau nepavyko, nes bankas pareikalavo, kad sąskaitos savininkas atvyktų asmeniškai. Galiausiai verslininkas buvo nužudytas.

Vėliau gauja pagrobė buhalterių bendrovės „Pekler group” vadovę Ritą Pekler, ją privertė paskambinti milijonieriui Georgijui Safijevui ir įvilioti jį į spąstus. Tačiau turtuolis atsisakė susitikti su savo finansininke. Pekler buvo nužudyta.

Po savaitės gauja pagrobė bendrovės „Had Wired Auto Accessories” savininką Aleksandrą Umanskį. Jo artimieji pagrobėjams sumokėjo dešimtis tūkstančių dolerių, bet verslininko gyvybės tai neišgelbėjo. Gauja iš jo šeimos pinigų reikalavo net tada, kai pagrobtasis jau buvo negyvas.

2002-ųjų sausį Kadamovo draugė Natalija Solovjova į spąstus įviliojo 29 metų aktorių Niką Charabadzę, kuris bičiuliavosi su kartą jau mėgintu pagrobti Safijevu. Prirakinę aktorių prie kėdės ir grasindami ginklais banditai privertė jį paskambinti milijonieriui ir šį pakviesti į susitikimą. Už Safijevą artimieji sumokėjo 1,2 mln. JAV dolerių išpirką. Tačiau jis ir Charabadzė buvo pasmaugti.

Pagrobimus tyręs FTB šiai bylai skyrė vis didesnes pajėgas. Galiausiai tyrime dalyvavo apie 150 pareigūnų. Byla susidomėjo net politikai: su vieno iš dingusiųjų šeima draugavo tuometinis Gruzijos prezidentas Eduardas Ševardnadzė. Jis kreipėsi pagalbos į vyresnįjį George’ą Bushą – dabartinio JAV prezidento tėvą.

2002-ųjų vasarį Los Andžele buvo suimti Kadamovas ir Michelis. Netrukus buvo sučiupti ir kiti gaujos nariai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.