Protesto akcija prieš ministerijos savivalę

Kauno mokytojai profsąjungų kolegų reikalavimams pritaria, bet streikuoti nežada

Lietuvos mokyklų pedagogai įvairiais būdais ir toliau kovoja už savo teises. Žemaitijos regiono mokytojai prakalbo apie streiką, o Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (ŠDPS) vykdomasis komitetas vasario 21 dieną prie Švietimo ir mokslo ministerijos žada rengti piketą. Dauguma pedagogų tam pritaria, bet ne visiems kvietimas palikti mokinius ir važiuoti į Vilnių yra priimtinas.

Mokinių per pamokas nepaliks

„Visoms nuostatoms ir reikalavimams, kuriuos kelia mūsų profesinės sąjungos vykdomasis komitetas, pritariame, manome, kad jie yra teisėti”, – „Kauno dienai” sakė Kauno J.Jablonskio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja, ŠDPS Kauno skyriaus pirmininkė Nijolė Bakšienė. – Į Vilnių deleguosime savo atstovus su plakatais ir kitokia vaizdine medžiaga, jie atstovaus mūsų organizacijai. Specialiai mokytojų į piketą vykti neagituosime ir neorganizuosime, galės važiuoti visi, kurie tą dieną neturės pamokų. Mūsų nuomone, palikti per pamokas mokinių be mokytojų tikrai negalima.”

N.Bakšienės teigimu, mokytojai yra nusivylę, kad su jų reikalavimais nesiskaitoma, nevykdomi prieš keletą metų ŠDPS su Švietimo ir mokslo ministerija pasirašyti susitarimai. Nereaguojama į prašymus didinti pamokos įkainius, nesulaukiama žadėto mokytojų ir klasių vadovų mokamų darbų aprašo. Diskusijos dėl etatinio pedagogų darbo apmokėjimo vyksta jau seniai, bet kol kas – jokių rezultatų.

„Netiesa, kad mūsų profesinė sąjunga priešinasi etatiniam apmokėjimui. Dabar pilnas darbo krūvis per savaitę – 18 pamokų, daugelis mokytojų turi pusantro etato ir uždirba 1200 -1300 litų. Jei bus įteisintas vienas etatas, reglamentuojantis 18 pamokų ir jų įkainiai nedidės, užmokestis bus minimalus”, – sakė N.Bakšienė. Jos teigimu, negalima mokyklų versti, kad jos „grynintųsi” į keturmetes gimnazijas, būtina išsaugoti vienoje mokykloje visas dvylika klasių.

Pamokų įkainiai per maži

„Veršvų” vidurinės mokyklos direktorius, Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų vadovų asociacijos viceprezidentas Vygantas Gudėnas įsitikinęs, kad streikai – ne išeitis, tokiu būdu problemų neišspręsi. „Tačiau savo reikalavimus priminti pikete tikrai būtina, nes mokytojai apie juos kalba ne vienus metus, o padėtis iš esmės nesikeičia”, – sakė V.Gudėnas. Pedagogai dabar perkrauti darbu – daugelis per savaitę veda po 30 – 35 pamokas vien todėl, kad daugiau uždirbtų. Turėdami tokį krūvį ne visi gali dirbti kūrybingai, todėl mokiniai dažnai mokytojais nusivilia. Jei pamokos įkainiai būtų didesni, taip plėšytis pedagogams nereikėtų.

Vienas iš ŠDPS reikalavimų – reglamentuoti švietimo įstaigų vadovų kadenciją bei taikyti rotacijos principą. „Rotacija būtina, bet tai daryti reikia protingai, nematuoti visko vienu matu. Juk ne kiekvieno vadovo gebėjimai ir kvalifikacija vienodi, – mano V. Gudėnas. – Be to, netobula ir „krepšelio” metodika. Reikėtų jame numatyti lėšų vaduojantiems mokytojams bei išeitinėms kompensacijoms.” Teisėti, pašnekovo manymu, yra ir lituanistų reikalavimai: jie piktinasi, kad dirba daugiau už kitus pedagogus, rengia mokinius privalomam sudėtingiausiam brandos egzaminui, o jų vedamų pamokų įkainiai tokie patys kaip kitų dalykų.

Kalniečių vidurinės mokyklos direktorės Reginos Račkelienės teigimu, gerokai užsitęsė etatinio mokytojų apmokėjimo sistemos kūrimas, pedagogų netenkina jų socialinės garantijos. „Norėtume, kad išeitinės kompensacijos būtų mokamos ne iš krepšelio, bet iš Savivaldybės lėšų. Dabar mokykloms reikia labai spaustis, kad galėtų išmokėti tokias kompensacijas.”

Laukiama 400 pedagogų

ŠDPS pirmininko pavaduotojo Eugenijaus Jesino teigimu, piketuoti rengiamasi todėl, kad nevyksta visavertis socialinis dialogas su švietimo ir mokslo ministre Roma Žakaitiene: nevykdomi susitarimai, pasirašyti su anksčiau dirbusiu ministru. „Mūsų netenkina darbo užmokesčio sistema, norime, kad atlyginimų didinimas būtų planingas, visi šiuo klausimu parengti dokumentai būtų suderinami su mūsų profsąjunga. Jau ne vieną kartą kalbėjome apie tai, kad nėra mokytojų pareigas įteisinančio dokumento. Reikalaujame Švietimo įstatymo pataisų, kurios užtikrintų mokytojų teisių, jų garbės ir orumo gynimą, – sakė pašnekovas. – Didėjant mokinių agresijai mokytojai jaučiasi nesaugūs.”

ŠDPS vicepirmininko teigimu, pagal Darbo kodeksą kiekvienas profsąjungos narys turi teisę dalyvauti profsąjungos renginiuose 6 dienas per metus. Minėtas piketas įtilps į tas dienas, tai bus viena progų mokytojams parodyti savo poziciją. Tikimasi, kad pikete dalyvaus apie 400 pedagogų.

„Mūsų profesinė sąjunga pritaria kolegų organizuojamam piketui, jį remiam ir sutinkame su keliamais reikalavimais, – „Kauno dienai” sakė Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos Kauno skyriaus pirmininkė Jūratė Voloskevičienė. – Pamokų nenutrauksim, kiekvieno valia bus pareikšti savo poziciją – važiuoti į Vilnių, ar ne. Kitas žingsnis, mūsų nuomone, galėtų būti piketai prie savivaldybių, nuo kurių daug priklauso mokytojų darbo sąlygos, mikroklimatas, jų socialinės garantijos.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.