Skujytė: „Visada norisi būti aukščiau”

Olimpinė septynkovės vicečempionė Austra Skujytė dabar užsiėmusi treniruotėmis ir naujo buto įrengimu, tačiau jau galvoja apie Pekino olimpiadą

Daugiakovininkė Austra Skujytė savaitgalį Lietuvos lengvosios atletikos žiemos čempionate pasiekė antrą geriausią šio sezono rezultatą pasaulyje. Sportininkė penkiakovėje surinko 4614 taškų ir iškovojo pirmąją vietą. Ji nugalėjo šuolių į aukštį (1,87 m), rutulio stūmimo (15,56 m) ir 800 m bėgimo (2,20,65 min.) rungtyse. 60 metrų barjerinio bėgimo (8,75 sek.) ir šuolių į tolį (6,07 m) rungtyse olimpinė vicečempionė liko antra.

Galėjo būti geriau

Lengvaatletė teigė, kad tikėjosi pasiekti vieną geriausių rezultatų pasaulyje, tačiau nebuvovisiškai patenkinta savo pasirodymu. „Džiaugiuosi, bet galėjo būti truputį geriau – rutulį prastokai nustūmiau, – sakė 27 metų sportininkė. – Maniau, kad yra šansas pasiekti tokį rezultatą. Tiesiog viską reikia gražiai sudėti į vieną vietą, kiekvienoje rungtyje viską gerai atlikti ir nepadaryti kokios nesąmonės kurioje nors rungtyje.”

Lietuvos čempionatas A.Skujytei buvo vienas svarbesnių po kelių rimtų traumų, dėl kurių grėsė net ankstyva karjeros pabaiga. „Jau po truputį atsigaunu, yra tam tikrų problemėlių, bet viskas gerai, galiu treniruotis ir dalyvauti varžybose”, – teigė A.Skujytė.

Sportininkė džiaugėsi, kad jai konkurenciją sudarė antrąją vietą užėmusi Viktorija Žemaitytė (4277 tšk.), pasiekusi 12-ą sezono rezultatą pasaulyje ir trečia likusi sportininkė iš Latvijos Jesenija Volžankina (4123). „Mes ne tiek konkuravome, kiek kartu dalyvavome varžybose. Kuo daugiau geresnių lengvaatlečių varžosi su tavimi, tuo daugiau noro ir motyvacijos yra kovoti, – pabrėžė A.Skujytė. – Tik truputį nusivyliau, kad su manimi niekas nenorėjo greičiau bėgti 800 metrų, visos tik vijosi.”

Nori būti pirma

Kol kas biržietė treniruojasi Kaune, bet sudarytomis sąlygomis nėra labai patenkinta. „Būtų gal ir neblogai, bet maniežą reikia dalytis su daugeliu žmonių, todėl reikia prisitaikyti”, – teigė olimpinė vicečempionė.

Lengvaatletė dirba su trimis treneriais. „Kas savaitę man treniruočių programas atsiunčia buvęs treneris iš JAV. Padeda ir buvusi daugiakovininkė Remigija Nazarovienė. Ji dirba Taline, tad buvau ten nuvykusi į stovyklą. Ji man padėjo pasirengti Lietuvos čempionatui, – sakė A.Skujytė. – Kaune man padeda Virginija Maleckienė – moko ieties metimo technikos.”

Dabar A.Skujytė rengiasi vienoms svarbiausių sezono varžybų – Europos uždarų patalpų čempionatui, kuris vyks Birmingame (Anglija). „Tikiuosi, kad viskas ten bus geriau negu Lietuvos pirmenybėse. Reikės toliau nustumti rutulį ir pasistengti 800 metrų bėgimo rungtyje. O apie medalius tyliai, ramiai, bet pagalvoju”, – sakė sportininkė.

A.Skujytė jau galvoja ir apie Pekino olimpiadą – nori pasiekti gerų rezultatų. „Visada norisi būti aukščiau. Mano nuomone, jei pakliūsiu į pirmąjį trejetuką Pekine, bus labai šaunu. Aišku, norėtųsi ir pirmosios vietos”, – vylėsi sportininkė.

Į Tėvynę – dėl laiko stokos

Nemažai metų JAV praleidusi lengvaatletė į Lietuvą nusprendė grįžti dėl laiko stokos. „Laiko trūkumas buvo viena pagrindinių priežasčių. Amerikoje pradėjau po truputį „byrėti”, ištiko viena, antra, trečia traumos. Tada susimąsčiau apie ateitį. Normalaus poilsio visai neturėjau, visi savaitgaliai būdavo užimti, todėl ėmiau spręsti šią problemą kitaip. Nors, atvirai sakant, niekada gyvenime viso laiko neskyriau sportui, – pažymėjo A.Skujytė. – Tai mokydavausi ir sportuodavau, tai dirbdavau ir sportuodavau. Dabar nusprendžiau paeksperimentuoti ir pažiūrėti, kas išeis, jei vien tik sportuosiu. Amerikoje aukštesnis pragyvenimo lygis, tad vien tik sportuojant sunku pragyventi. Visada norėjau sugrįžti į Lietuvą, tik nežinojau, kada tai padarysiu. Savo ateitį visada siejau su Lietuva.”

Lietuvaitė prisipažino, kad JAV į lengvąją atletiką žiūrima visiškai kitaip negu mūsų šalyje. „Ten lengvoji atletika tikrai nėra nuskriausta. JAV trenerių atlyginimai kitokie. Net Amerikos mastu vertinant, jie visai neblogi, o man kaip lietuvei – geri. Juo labiau kad aš ir šeimos neturiu. Ten verta ir dirbti, o Lietuvoje sunkiau”, – teigė A.Skujytė.

Šeimą užkrėtė sportu

Lietuvoje sportininkė turi daugiau laisvo laiko, bet turi ir kuo užsiimti. „Turiu malonių rūpesčių. Kaune nusipirkau butą, dabar užsiimu jo įrengimu”, – džiaugėsi A.Skujytė.

Nusipirkusi butą olimpinė vicečempionė apie šeimos kūrimą dar negalvoja. „Tėveliai prašo ir prašys, bet vis tiek nieko nepadarys, nes ne nuo jų priklauso. Kai nėra žmogaus, nieko negaliu padaryti, juk neisiu į gatvę ir neprašysiu kiekvieno pasitaikiusio: „Būkite mano vyru”, – juokavo antrosios pusės dar nesusiradusi A.Skujytė. – Tėveliai anūkų jau turi, nes turiu du brolius. Tad dėl anūkų didelės bėdos nėra.”

Lengvaatletė, net ir daug laiko praleisdama užsienyje, stengiasi kuo daugiau bendrauti su tėvais ir broliais. „Vienas brolis – Ispanijoje, kitas gyvena Vilniuje, o dirba Kaune. Su išvykusiu bendraujame telefonu, elektroniniu paštu, bet rečiau, o su Lietuvoje esančiu – gana dažnai”, – pasakojo A.Skujytė.

Vienos geriausių pasaulio septynkovininkių rezultatus seka visa sportininkės šeima. „Mama su tėčiu domisi, o daugiausia – mano senelė. Ji žino visus asmeninius mano metų rezultatus, juos susirašo ir lygina su kitais rezultatais. Ji tikrai labai serga už mane. Senelė jau yra beveik lengvosios atletikos ekspertė, turiu apie ką su ja padiskutuoti, – sakė A.Skujytė. – Pastebėjau, kad pastaruoju metu mano šeima labiau susidomėjo sportu, žiūri įvairias varžybas, nesvarbu, lengvoji atletika ar ne. Galiu sakyti, kad užkrėčiau sportu visą šeimyną.”

Dar prieš Atėnų olimpiadą JAV evangelikų sekmininkų judėjimą atradusi sportininkė ir šiuo metu jo neužmiršta. Ji kasdien skaito Bibliją ir vaikšto į Kauno krikščionių bažnyčią, bet su artimaisiais apie religiją nekalba. „Tėvai buvo nustebę, bet neprieštaravo. Tikriausiai dėl to išgyveno, bet mūsų šeimoje ši tema yra kaip tabu, nelabai apie tai kalbame, – sakė A.Skujytė. – Aplinkiniai savo požiūrį į tai gal ir turi, bet lietuviai dažniausiai nelinkę liesti nemalonių temų. Draugai lyg ir kažką žino, bet apie tai neklausinėja.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.