Naujos šventės įteisinimas atidėtas

Ministrai nesutaria, ar Lietuvos gyventojai nusipelnė turėti dar vieną šventinę dieną

Vyriausybė kol kas nesiryžta įvertinti parlamentarų grupės iniciatyvos pirmąjį birželio sekmadienį – Tėvo dieną – paskelbti švente. Prie šio klausimo žadama grįžti vėliau, bet dar neaišku, kada.

Buvo įrašyta į darbotvarkę

Į vakar vykusio Vyriausybės posėdžio darbotvarkę buvo įrašytas Darbo kodekso ir Atmintinų dienų įstatymo pataisų projektų svarstymas. Juos parengė grupė Seimo narių, vadovaujamų Marijos Aušrinės Pavilionienės. Projektuose numatyta įteisinti naują valstybinę šventę – Tėvo dieną, kuri būtų švenčiama pirmąjį birželio sekmadienį. Parengusieji pasiūlymą Seimo nariai aiškina taip, be kita ko, norintys „įgyvendinti lygiateisiškumo šeimoje principą, nes Motinos diena jau daug metų yra šventė, o Tėvo diena iki šiol yra įrašyta tik į atmintinų dienų sąrašą”.

„Teikiamu nutarimu numatoma iš esmės pritarti projektams”, – buvo nurodyta Vyriausybės posėdžio anotacijoje. Tai reiškia, kad jeigu klausimui būtų pritarta posėdyje, Seimui būtų perduotas teigiamas ministrų požiūris į Tėvo dienos paskelbimą švente.

Kartu Vyriausybės nariams buvo pasiūlyta kreiptis į parlamentarus, kad būtų pakoreguotas Darbo kodeksas, nustatant, kad už poilsio dienas, visuomet sutampančias su sekmadieniais švenčiamomis šventėmis, nebūtų kompensuojama papildomomis poilsio dienomis.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką papildoma poilsio diena suteikiama už šventes, visuomet būnančias tik sekmadieniais. Tokiu būdu poilsio dienomis tampa antradienis po pirmosios ir antrosios Velykų dienos bei pirmadienis po gegužės pirmąjį sekmadienį švenčiamos Motinos dienos. Jeigu šventine būtų paskelbta ir Tėvo diena, pirmadienis iškart po jos irgi taptų poilsio diena.

Daugiau nei kitose ES valstybėse

Tačiau ministrai taip ir nepriėmė jokio sprendimo dėl pateiktų pasiūlymų šiais klausimais. „Jis išbrauktas iš darbotvarkės. Pereiname prie kito klausimo”, – be jokių papildomų paaiškinimų pareiškė premjeras Gediminas Kirkilas, kai Vyriausybės posėdyje buvo prieita prie darbotvarkės punkto dėl Tėvo dienos paskelbimo švente.

Vėliau paaiškėjo, kad rengiantis Vyriausybės posėdžiui buvo pareikšta skeptiška nuomonė dėl naujos šventės įteisinimo. Pavyzdžiui, Finansų ministerija nėra sužavėta papildomomis šventinėmis dienomis, netgi jeigu jos sutampa su sekmadieniais. Mat šventinę dieną valstybės biudžetas gauna maždaug 100 milijonų litų mažesnes pajamas.

Lietuvoje dabar yra 13 šventinių dienų per metus. Tai šiek tiek daugiau nei vidutiniškai Europos Sąjungos šalyse.

Išryškėjus ministerijų nesutarimams dėl Tėvo dienos paskelbimo švente nuspręsta toliau derinti pozicijas, kol kas neteikiant šio klausimo Vyriausybės posėdžiui. Dar neaišku, kada ministrai prie jo sugrįš.

Dar neapsvarstyta

Seime jau prieš kurį laiką buvo parengta Darbo kodekso pataisa, kuri naikintų tvarką, kai už visuomet su sekmadieniais sutampančias šventes kompensuojama papildoma poilsio diena. Tačiau ši pataisa dar net neapsvarstyta Seimo posėdyje ir kol kas neaišku, kada ji bus priimta.

„Bet kuriuo atveju šiemet galioja praėjusių metų taisyklės ir per Velykas bei Motinos dieną bus dar po vieną papildomą poilsio dieną. Net jeigu Seimas pavasario sesijoje pritartų parengtai pataisai, ji įsigaliotų tik nuo kitų metų”, – „Kauno dienai” sakė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.