VDU rektoriui – profsąjungos priekaištai

Universiteto darbuotojai skundžiasi informacijos stoka apie rektoriaus priimamus sprendimus

Vytauto Didžiojo universitete atmosfera ne pati darbingiausia, anot profsąjungos atstovų, nerimo ir nepasitenkinimo nuotaikas dar stiprina rektoriaus išleistas įsakymas, kuriuo raginama per dvi savaites išsiimti mokėjimo korteles naujame banke. Atlyginimą gauti kitame banke ne taip paprasta – būtina rektoriui įrodyti, kad turi finansinių įsipareigojimų, prašoma netgi pateikti kredito sutarčių numerius. Tokius rektoriaus sprendimus profsąjunga vadina neetiškais bei pažeidžiančiais asmens teises.

Trūksta demokratijos

Dalia Snieškienė, Vytauto Didžiojo universiteto Socialinio darbo instituto darbuotoja bei profsąjungos pirmininkė, sako, kad universitete tvyrančią įtampą nuslėpti jau sudėtinga: darbuotojai bruzda, peikia rektoriaus įsakymus, nes nežino, kaip juos paaiškinti. O pats rektorius sprendimų aiškinti ir mokslo bendruomenės raminti neskuba.

„Šito buvo galima tikėtis – situacija ne pati geriausia. Rektorius sprendimų neaiškina, o darbuotojai iš lūpų į lūpas nuogirdas perduoda dar savaip interpretuodami, todėl išgirsti galima visko, netgi panikos užuomazgų”, – „Kauno dienai” pasakojo D. Snieškienė.

Anot jos, universitete trūksta demokratijos, kol kas daugiau reikalaujama aklai paklusti. Skandinavijos šalyse prieš priimant sprendimus kelerius metus svarstoma, aiškinama, kas keisis, kodėl to reikia ir kas bus kitaip.

„Darbuotojų interesų turėtų būti labiau paisoma, prieš priimant sprendimus, leidžiant įsakymus reikėtų apie juos informuoti, nes žmonės greit interpretuoja savaip ir informacija galų gale lieka gandų lygio”, – apie universiteto problemas kalba D. Snieškienė.

Nori algos – eik į „Ūkio banką”

Itin didžiulio sujudimo ir nepasitenkinimo universiteto bendruomenėje sukėlė prieš dvi savaites rektoriaus išleistas įsakymas, kuriuo raginama atsidaryti sąskaitas „Ūkio banke”, nes į šio banko mokėjimo korteles nuo vasario 1 dienos bus pervedami atlyginimai. Alternatyva – SEB Vilniaus bankas, o ligšiolinis universiteto partneris „Hansabankas” iš rekomenduojamųjų sąrašo išnyko.

Vienas VDU budėtojų sako, kad rektoriaus įsakymas pereiti į „Ūkio banką” nepriimtinas nemažai daliai universiteto darbuotojų.

„Visą gyvenimą turėjau sąskaitą „Hansabanke”, jo bankomatai yra šalia mano namų, o dabar turiu pereiti į „Ūkio banką”, kurio bankomatų mačiau tik centre. Kaip man dabar reikės išsigryninti pinigus?” – piktinosi pensininkas.

Senolis įsitikinęs, kad rektoriaus įsakymas pažeidžia darbuotojų teises ir apriboja jų laisves. Anot jo, kalbama, kad jeigu nepasirašysi sutarties su „Ūkio banku”, atlyginimo iš viso negausi, todėl darbuotojai skuba tvarkytis dokumentus, nes bijo likti iš viso be uždarbio.

Profsąjungos atstovė D. Snieškienė pabrėžia, kad kol „Kauno diena” nepradėjo domėtis rektoriaus įsakymais, vadovas nė nesiteikė bendrauti su profsąjungos atstovais, paaiškinti darbuotojams priimtų sprendimų, dabar „pradeda atsirasti komunikavimo užuomazgų”. Daugiau kaip savaitę nereagavęs į profsąjungos raštą rektorius pažadėjo atsakyti į darbuotojų klausimus. Pirmiausia prašoma paaiškinti, kodėl buvo priimtas sprendimas bendradarbiauti su „Ūkio banku”, kodėl jam teikiama pirmumo teisė, kur reikia išsiimti kortelę, ar jos kainuos, kodėl negalima atsiimti pinigų iš kasos ir kitus klausimus.

Reikalaujama asmeninių duomenų

D. Snieškienė sako, kad universiteto dėstytojus ypač papiktino rektoriaus reikalavimas pagrįsti nenorą atsidaryti sąskaitos „Ūkio banke”. Pirmiausia nelinkę keisti banko tie, kurie turi finansinių įsipareigojimų kituose bankuose. Pavyzdžiui, jeigu yra pasiėmę paskolas, būsto kreditus ar apsidraudę gyvybę. Tokiu atveju reikalaujama rektoriui raštu pateikti tokių įsipareigojimų įrodymus – sutarčių numerius ir kitą asmeninę, konfidencialią informaciją.

Kai kurių šaltinių teigimu, universiteto finansinė padėtis – ne pati geriausia, o naujo banko atsiradimas – geras dalykas.

„Galbūt susiedamas universitetą su „Ūkio banku” rektorius gelbėja universitetą, bet tai negali būti pateisinimas. Negalima nepaisyti ar riboti žmonių interesų”, – svarstė D. Snieškienė. Be to, pasak jos, neramumus universitete galbūt kursto rektoriaus oponentai, kurie tik ir ieško galimybių pakenkti vadovui.

Naujas bankas universitetui naudingas

VDU rektorius Zigmas Lydeka sako, kad universitetas savo sąskaitas jau ne pirmus metus laiko keliuose bankuose. Taip sumažinama finansinė rizika, apsisaugoma nuo galimų nuostolių. Jis primena, kad universitetas yra turėjęs kartų patyrimą, kai savo sąskaitas laikė Lietuvos akciniame inovaciniame banke ir jas prarado.

„Ūkio bankas” universitetui pasiūlė palankias bendradarbiavimo sąlygas, todėl buvo nuspręsta pradėti su juo dirbti. Ankstesnis partneris SEB Vilniaus bankas išlieka, universitetas tebeturi sąskaitas ir „Hansabanke”.

Trečio banko atsiradimas, pabrėžia rektorius, neturi nieko bendro su darbuotojų asmeninėmis sąskaitomis, ir universitetas nesikėsina tvarkyti savo darbuotojų asmeninių finansų. Vis dėlto sausio viduryje jis įsakymu darbuotojus paragino išsiimti asmenines mokėjimo korteles „Ūkio banke”.

Rektorius problemos nemato

Būsto kredito ir kitų sutarčių numerių pateikimą universiteto vadovybei rektorius vadino neišvengiama aplinkybe: „Įsivaizduokite, jeigu 50 universiteto valytojų ir budėtojų atneštų sąrašą, kad jie turi įsipareigojimų „Hansabanke”, ar nesuabejotumėte? Akademinėje bendruomenėje neturi būti nekorektiško elgesio.”

Z. Lydeka „Kauno dienai” sakė, kad sutarčių numerius pateikti, ar jų nepateikti – kiekvieno darbuotojų asmeninis reikalas, universitetas to nereikalavo.

Pasak rektoriaus, sudėtinga susikalbėti su kiekvienu iš pusantro tūkstančio universiteto darbuotojų, visada atsiranda tokių, kuriems vadovas nepatinka.

„Esu atviras bet kuriam universiteto darbuotojui, tegul ateina ir pareiškia pretenzijas. Kol kas gaunu tik šūsnį anoniminių laiškų”, – „Kauno dienai” pasakojo VDU rektorius.

VDU per mėnesį atlyginimams skiria apie 1 mln. litų. 2006 metų balansas rodo, kad universitetas turi 1,7 mln. litų kreditorinį įsiskolinimą, tai parodė ir auditorių ataskaita.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.