Žvejai nesitraukia iš uosto akvatorijos

Malkų įlankos ledą pamėgę žvejai nepaiso nei draudimų, nei realaus pavojaus. Poledinės žūklės mėgėjus nuo ekečių žadama vaikyti.

Per savaitę ledo storiui ant Kuršių marių pasiekus 10 centimetrų atkakliausieji išdrįso išbandyti jo tvirtumą. Vakar pūtė stiprus pietų ir pietryčių vėjas. Apie 14 val. Malkų įlankoje, vos 10 metrų nuo kranto, buvo likę tik 12 ištvermingiausiųjų. Prasidėjo ne tik poledinės žūklės sezonas, bet ir žvejų vaikymo nuo įlankos ledo vajus.

Pastaruosius dvejus metus žvejus nuo Malkų įlankos ledo turi vaikyti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos pareigūnai. Uosto priežiūros skyriaus viršininkas Juozas Saudargas teigė, kad poledinės žūklės mėgėjai negalvoja apie saugumą ir pavojų gyvybei.

„Nors per pastaruosius metus Malkų įlankoje niekas nenukentėjo, primename, kad žūklauti uosto akvatorijoje draudžiama, – sakė Saudargas. – Pirmiausia kyla didžiulis pavojus patiems žvejams. Mat šioje siauroje akvatorijos vietoje vyksta intensyvi laivyba – viename įlankos krante veikia nuolat krovą didinantis konteinerių terminalas, kitame – Vakarų laivų gamykla ir keli krovos terminalai. Laivakeliu nuolat plaukiant laivams toje vietoje užsitraukęs ledas būna labai netvirtas. Kita vertus, ledu šmirinėjantys žmonės kelia pavojų saugiai laivybai.”

Saudargo teigimu, žūklautojus vyti nuo ledo žadama ir šiemet. „Užsitraukus tvirtesniam ledui į Malkų įlanką bus siunčiamas uosto pagalbinis laivas, kuris laužys ledą. Jei šios priemonės nepadės, su Uosto policija rengsime reidus, – apie ketinamas taikyti drausminimo priemones pasakojo Saudargas. – Iš pradžių tarsimės geruoju, dalysime lankstinukus. Jei rasis piktybiškai neklausančiųjų, taikysime administracinio poveikio priemones.”

„Jie mums trukdo”, – LŽ skundėsi vienas žvejys, rodydamas į milžinišką konteinervežį Klaipėdos jūrų uosto laivakeliu velkantį vilkiką. Tačiau net ir jausdamas po kojomis linguojantį ledą drąsuolis nesitraukė nuo pragręžtos eketės.

Ant plonyčio Kuršių marių ledo poledinės žūklės mėgėjai lipa drąsiai. „Tai kaip liga”, – pripažįsta Algimantas. Ne vienam tokiam drąsuoliui teko ir sušlapti, ir po kojomis girdėti grėsmingą lūžtančio ledo tratėjimą, ir net įsmukti iki kaklo vandenin. Tačiau rizika tik dar labiau kaitina jiems kraują.

Žūklauti susirengę vyrai ir kelios moterys jau žino, kad visoje uosto akvatorijoje, kur nuolat plaukia laivai, žvejoti draudžiama. Tačiau ši vieta jiems patraukli dėl patogaus susisiekimo: „Galima arti privažiuoti, nereikia toli eiti, viskas čia pat. Ir ledas gana tvirtas”, – pasirinkimą žvejoti būtent ant Malkų įlankos ledo motyvavo žvejai. Ledo storis šioje vietoje vakar buvo nuo 5 iki 15 centimetrų. Po juo juodavo 7-8 metrų gylio laivakelis.

Tad noras iš po ledo išsitraukti stintų stipresnis už draudimus. Tiesa, vakar daugeliui kibo žiobriai, ešeriai ar kuojos. Pastarąsias žūklautojai traukė be didelio džiaugsmo, tačiau guodėsi panaudosiantys kaip jauką stintoms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vyrams su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.