Rastą daiktą – ne į radinių biurą, o į lombardą

Klaipėdiečiai pameta ne tik raktus, pinigines ir dokumentus. Būna, kad moksleiviai autobusuose palieka ir portfelius su knygomis.

Klaipėdoje radinių biurų nėra, todėl pametus kokį nors daiktą belieka kreiptis į artimiausio policijos komisariato budėtojus ir tikėtis, kad gerieji žmonės jį pridavė ten.

Tiesa, pametus vertingą daiktą – piniginę, auksinius papuošalus, skėtį – tikėtis jį atgauti atrodytų kvaila. Vis gi policijos pareigūnai stebisi, kad kartais budėtojams žmonės pristato ir rastas pinigų prikimštas pinigines.

Asmens dokumentai ir raktai – tokie pamesti daiktai dažniausiai atnešami į policijos nuovadas. Autobusuose vairuotojai taip pat dažniausiai randa pamestų moksleivių, studentų, ar pensininkų pažymėjimų.

Tačiau tai nereiškia, kad tik tokius daiktus išbarsto klaipėdiečiai.

Skėčius priglaudžia kiti

„Tiesiog visus kitus autobuse paliktus daiktus sėkmingai susirenka kiti keleiviai. Dažnai būna, kad žmonės skambina ir teiraujasi, ar nerado vairuotojas skėčio ar pirštinių – bet jie dažniausiai jau būna priglausti pas naują šeimininką”, – pasakojo Klaipėdos autobusų stoties sekretorė Nijolė Banienė.

Pasak jos, dažniausiai autobusuose pamesti daiktai priglaudžiami stoties dispečerinėje ir laikomi, kol atiliepia savininkai. O jei randami dokumentai, šeimininką surasti lengviau.

„Kartais pasitaiko, kad vairuotojai randa autobuse paliktus moksleivių portfelius su visomis knygomis ar maišelius su sportine apranga. Paprastai tokių daiktų niekas neskuba pasisavinti, ir jie sugrąžinami išsiblaškiusiems savininkams”, – pasakojo N. Banienė.

Pasak jos, pagal atrandamų daiktų specifiką galima manyti, kad dažniausiai išsiblaškę būna moksleiviai, studentai ir pensininkai.

Tuščių piniginių – pilni konteineriai

Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas Igoris Ivanovas pasakojo, kad net 99 procentai į policiją atnešamų rastų daiktų – dokumentai. Esą dar neteko girdėti, kad kas nors atneštų gatvėje rastą mobilųjį telefoną ar kitą vertingesnį daiktą.

„Buvo du atvejai, kai žmogus atnešė rastą piniginę su visais pinigais ir dokumentais. Tuomet nesunku rasti piniginės savininką. O jei piniginėje dokumentų nėra – tenka laukti, kol pats žmogus jos pasiges ir pradės ieškoti”, – sakė I. Ivanovas.

Labiausiai jam įstrigo atvejis, kai užpernai budėtojui buvo atnešta piniginė, pilna pinigų, su asmens tapatybės kortele ir sąrašu produktų, kuriuos reikėtų nupirkti.

„Tuščių piniginių ar krepšių niekas mums neneša. Tokių pilna prie konteinerių”, – pastebėjo I. Ivanovas.

Atnešus rastą daiktą policijos budėtojui, šis įregistruoja jį specialiame žurnale. Jei nepavyksta pagal asmens dokumentus surasti savininko, dokumentai perduodami tai įstaigai, kur jie buvo išduoti.

Neretai pasitaiko, kai randami užsieniečių asmens dokumentai. Tuomet policijos pareigūnai juos išsiunčia į tos šalies ambasadą.

O kur patenka pamesti vertingesni daiktai, belieka spėlioti. „Vakarų ekspresui” vieno lombardo darbuotoja Irena sakė, kad neretai atnešę auksinį žiedelį, auskarą ar sutrūkusią grandinėlę klaipėdiečiai prisipažįsta jį radę.

„Sunku pasakyti, kiek yra tokių, kurie neprisipažįsta, kad tai – ne jų daiktas. Daugelis sako, kad auksinį papuošalą rado kieme žaidęs vaikas. Ką darome su tais daiktais? Nieko. Superkame”, – sakė Irena.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.