Skirtingi talentų keliai

Prieš 2002 metų Solt Leik Sičio žiemos olimpines žaidynes lietuviai tradiciškai daugiausia tikėjosi iš ledo šokėjų poros Margaritos Drobiazko ir Povilo Vanago, tačiau buvo kalbama ir apie dvi perspektyvias sportininkes – slidininkę Iriną Terentjevą ir biatlonininkę Dianą Rasimovičiūtę. Pastaroji tvirtai artėja prie pasaulio elito, o 2002-aisiais jau šiokia tokia šalies sporto žvaigždute buvusiai I.Terentjevai šis kelias kol kas yra per sunkus. Kodėl taip skirtingai klostosi dviejų bendraamžių karjera?

Abi dabar 22 metų sportininkės prieš Solt Leik Sičio žaidynes buvo 17-metės. Irina Terentjeva į žaidynes vyko kaip pati perspektyviausia Lietuvos žiemos sporto šakų atstovė, nes prieš tai buvo užėmusi 3-iąją vietą Europos jaunimo festivalyje. Apie 5 mėnesiais vyresnę Dianą Rasimovičiūtę tuo metu nežinojo niekas, išskyrus pačius biatlonininkus. Buvo atvirai sakoma, kad Solt Leik Sityje iš jos nieko nesitikima, o ateities perspektyvos atrodė taip pat labai miglotos. Daugelis tikrai manė, kad tai tik dar viena sportininkė, kuri dabar yra jauna, o vėliau niekur nieko nelaimės.

Geriausi rezultatai

Solt Leik Sityje I.Terentjeva sprinto varžybose buvo 44-a (58 dalyviai), 5 km lenktynėse – 65-a (73), o 15 km distanciją baigė 49-a (60). D.Rasimovičiūtė dalyvavo tik 7,5 km rungtyje ir užėmė 66-ąją vietą tarp 74 dalyvių.

Rezultatai rodo, kad abiejų mūsų žiemos sporto atstovių potencialas buvo lyg ir vienodas. Tačiau realybėje viskas išėjo skirtingai. I.Terentjeva daugiau nepradžiugino gerais rezultatais, o D.Rasimovičiūtė šovė į viršų. Biatlonininkė per pasaulio jaunimo čempionatą užėmė penktąją ir dukart šeštąją vietas, o per Turino olimpines žaidynes prieš metus tapo didžiausiu mūsų komandos atradimu. Per 7,5 km lenktynes ji finišavo 18-a. Apie tokias aukštumas prieš žaidynes niekas net nesvajojo, nes slidinėjime ir biatlone mažiau žinomiems sportininkams vieta pirmajame 30-uke jau laikoma didžiuliu laimėjimu. Pirmasis 30-ukas vadinamas raudonąja grupe.

Dabar galima pasakyti, kad ir po sėkmingo pasirodymo Turine biatlonininkė neketina sustoti. Sausio viduryje per pasaulio taurės šeštojo etapo varžybas nedalyvaujant tik kelioms paties aukščiausio lygio sportininkėms 7,5 km sprinto lenktynėse tarp 77 dalyvių ji užėmė 11-ąją vietą. Taip aukštai šio rango varžybose nebuvo pakilęs nė vienas nepriklausomos Lietuvos sportininkas.

Tuo metu I.Terentjeva studentų žiemos žaidynėse, į kurias neatvyko net stipriausios jos bendraamžės, tik kartą pakilo iki 4-osios vietos, per kitas 4 rungtis nepateko į pirmąjį dešimtuką.

Laukia pasaulio čempionatų

Visų laikų geriausia šalies slidininkė, Kalgario olimpinių žaidynių čempionė, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vyr. referentė žiemos sporto šakoms Vida Vencienė sutinka, kad D.Rasimoviūtė pranoksta visų lūkesčius. „Jei kas prieš Turino olimpines žaidynes būtų pasakęs, kad Diana užims 18-ąją vietą, niekaip nebūčiau patikėjusi. Tačiau ji tikrai sparčiai progresuoja. Pasaulio taurės etape ji kartą buvo 11-a, per kitą rungtį liko 35-a, tačiau šią vietą ji užėmė šaudykloje nepataikiusi net 9 kartus! Dianai trūksta tik stabilumo šaudykloje. Pagal šaudymo greitį jį yra viena greičiausių tarp visų biatlonininkių”, – dėstė savo nuomonę olimpinė čempionė.

V.Vencienė teigė, kad I.Terentjeva per universiadą turėjo kovoti dėl prizinių vietų per visas rungtis, todėl rezultatai kiek nuvylė. Vis dėlto pašnekovė nenorėjo pritarti, kad mūsų perspektyviausia slidininkė labai atsiliko nuo biatlonininkės. V.Vencienė teigė, kad rimtas išvadas bus galima daryti tik po šių metų pasaulio slidinėjimo ir biatlono čempionatų. „Pavasarį buvo nuspręsta, kad Irinai reikia ką nors keisti. Vasarą, rudenį ji rengėsi pagal kitą metodiką, o vėliau atliktais tyrimais nustatyta, kad sportininkė yra labai pavargusi. Paskutinė rungtis universiadoje parodė, kad I.Terentjeva atsigauna. Tikiu, kad pasaulio čempionate ji parodys visas savo galimybes. Būtent pasaulio čempionato rezultatai bus tas atskaitos taškas, pagal kurį galėsime vertinti tolesnes I.Terentjevos perspektyvas. Slidininkės rezultatai pastaraisiais metais tikrai buvo „užsiblokavę”, o kaip bus šiemet, pamatysime. Tikiu, kad I.Terentjeva dar gali mus pradžiuginti gerais rezultatais”, – kalbėjo LTOK atstovė.

V.Vencienė apgailestavo, kad abi perspektyviausios mūsų žiemos sporto atstovės treniruojasi užsienyje vienos su treneriais – D.Rasimovičiūtė su Viliumi Repšiu, I.Terentjeva su tėčiu Igoriu Terentjevu. „Reikėtų, kad kartu su Irina treniruotųsi Aleksejus Novoselskis, Mantas Strolia, tada būtų visai kitas darbas. Anksčiau didesnei sportininkų grupei išvežti į užsienį trūko lėšų, o dabar situacija keičiasi, žiemos sporto padėtis tikrai pagerės”, – sakė V.Vencienė.

Vis dėlto D.Rasimovičiūtė geba pasiekti geresnių rezultatų dirbdama analogiškomis sąlygomis kaip ir I.Terentjeva. Galbūt biatlonininkės treneris yra geresnis negu slidininkės? Arba tiesiog D.Rasimovičiūtės galimybės didesnės. Pasak V.Vencienės, svarstyti šiuos klausimus reikės po slidinėjimo ir biatlono pasaulio čempionatų.

Praeitą savaitgalį Italijoje prasidėjęs pasaulio biatlono čempionatas patvirtino, kad D.Rasimovičiūtė sparčiai žengia į priekį. Šeštadienį moterų 7,5 km distancijoje lietuvaitė užėmė 31-ąją vietą tarp 84 sportininkių (startavo 85), o sekmadienį 10 km persekiojimo net ir 7 kartus suklydusi šaudykloje buvo 32-a tarp 60 dalyvių. Tuo tarpu I.Terentjeva pasaulio taurės varžybose Šveicarijoje 10 km distancijoje laisvuoju stiliumi liko vos 49-a tarp 52 slidininkių. Pasaulio slidinėjimo čempionatas kovo pabaigoje vyks taip pat Šveicarijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.