Vasario šešioliktosios programa – su lietuviškais prieskoniais

Lietuvos nepriklausomybės dieną LNK žiūrovams bus pristatyta lietuviška istorinė drama, bei filmai, kuriuose filmavosi Lietuvos aktoriai.

Jei Lietuva turi pirmojo ryškumo žvaigždžių, aktorė Ingeborga Dapkūnaitė, gyvenanti ir dirbanti Londone bei Maskvoje, neabejotinai yra viena iš jų. Jei 1997 m. J.J.Annaud filme „Septyneri metai Tibete” jos vaidmuo su B.Pittu truko kiek daugiau nei 5 minutes, tai šįkart Ingeborgą Dapkūnaitę matysime pagrindiniame vaidmenyje. 2003 m. sukurtoje bendros Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos gamybos juostoje „Bučinys iš anapus” („Kiss of Life”) Ingeborga Dapkūnaitė vaidina lietuvių kilmės heroję, kuri jausmingiausiame filmo epizode net dainuoja lietuvišką lopšinę. Jos vyrą vaidina garsus škotų aktorius ir režisierius Peter Mullan. Tai jaudinanti drama apie britų šeimą sukrečiančią tragediją ir milžiniškas vyro pastangas iš karo nusiaubtos Balkanų šalies sugrįžti pas žmoną ir vaikus.

Filmas „Tyla tau tinka” – dar visai neseniai filmuotas Lietuvoje. Čia matosi Verkių malūnas, Pub’as „Prie Universiteto”, taip pat filmuota Vokės dvare, Palangos muzikos klube „Anapilis”.
Bendras Lietuvos bendrovės „Baltijos filmų grupė” ir britų kompanijos „Dragonfly films” kino filmas (režisierė – Stephany Sinclaire) – mistinis psichologinis trileris apie dvi seseris bei tarp jų ir vieno jaunuolio atsirandantį meilės trikampį. Filmo titruose- daugybė lietuviškų pavardžių: Robertas Urbonas (koprodiuseris), Eglė Mikalauskaitė (grimas), dekoratorė Asta Urbonaitė, dailininkas Augis Kepežinskas.
Pagrindinius vaidmenis filme atlieka Holivudo žvaigždės Alicia Silverstone ir Sienna Guillory. Pastarąją kino mėgėjai visai neseniai galėjo išvysti filme „Eragonas”, o jos trisdešimtmetės kolegės filmografijoje jau per 20 kino filmų pavadinimų, tarp kurių ir tokie kino hitai kaip „Betmenas ir Robinas”, „Skūbis Dū 2: Monstrai išlaisvinti” ar „Sugrįžęs ir praeities”. Kartu su Holivudo garsenybėmis vieną vaidmenų filme kūrė ir lietuvių aktorė Vaida Būtytė. 27 metų aktorė baigusi Rimo Tumino vadovaujamą aktorių kursą Lietuvos muzikos akademijoje, dirba Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre.
Aktorių sąraše ir Lietuvos kino ir televizijos aktorių asociacijos pirmininkas Saulius Siparis. Tiesa, jo vaidmuo šiame filme nėra pagrindinis. „Aš tik amerikiečių filmuose pagrindinius vaidmenis atlieku, anglų – ne”, – juokavo aktorius.

Darbu šiame filme ypač didžiavosi ir Robertas Kupstas: „teko filmuotis didelėje scenoje su garsia Amerikos žvaigžde Alicia Silverstone”

Ir pagaliau – tikras lietuviškas filmas, režisieriaus Jono Vaitkaus istorinė drama „Vienui vieni”, verčianti susimąstyti apie pagarbą tautai ir Tėvynei, apie didžią praeitį, kurios nevalia pamiršti, ir apie kiekvieno iš mūsų pareigą kurti tokią Tėvynės ateitį, kuri būtų verta mūsų Tautiečių aukos.

Tikrais faktais paremtas, apie tragišką lietuvių partizano J.Lukšos – Daumanto gyvenimo ir meilės istoriją pasakojantis filmas apie išdidžius ir narsius žmones, kurie pernelyg brangino savo tėvynę, kad galėtų nulenkti galvą prieš okupantus. Apie žmones, kurie kovojo vienui vieni&
Filmas buvo pristatytas Briuselyje vykusiame Europos kinui skirtame renginyje „EuroCine 25”, dalyvavo Čikagoje vykusiame Europos Sąjungos kino festivalyje, filmo peržiūra vyko Niujorke, Jono Meko būstinėje (jo įkurto teatro ir antologijos salėje), čia dalyvavo ir J.Lukšos – Daumanto našlė Nijolė Bražėnaitė. Filmas vienui vieni pasiekė ir Kanadoje vykstantį tradicinį Europos filmų festivalį, taipogi buvo parodytas lietuvių bendruomenei Toronte.

LNK vakaro programoje – vienas įtaigiausių kūrinių apie karo siaubą – „Mes buvome kariai” su Melu Gibsonu – talentingu aktoriumi, tiesiog idealiu veiksmo filmų herojumi.
Filme nevaidina lietuvių aktoriai, čia tikrai nerasime lietuviškų vaizdų, o Holivudo pažiba Melas Gibsonas nėra buvęs Lietuvoje, tačiau jo liežuvio aštrumą realybėje patyrė visa lietuvių tauta – kuomet aktorius ne itin pagarbiai atsiliepė apie mus: „Aštriadančiai lietuviai, ginkluoti beisbolo lazdomis, paplūdimiu atslenka į tavo namus. Ką su jais daryti? Reikia duoti atkirtį!” – kino žvaigždė atskleidė baisiausią savo košmarą. Tuomet jam teko gintis nuo Lietuvos ambasados Amerikoje. Reikalauta, kad Holivudo žvaigždė atsiprašytų Lietuvos už neįsivaizduojamą įžeidimą. Bet aktorius jis geras- tuo LNK žiūrovai galės įsitikinti vasario 16-osios vakarą žiūrėdami jaudinantį filmą „Mes buvome kariai”.

Vasario 16, penktadienį, per LNK:

„Vienui vieni” – 17.05 val.
„Bučinys iš anapus” – 19.10 val.
„Mes buvome kariai” – 21.00 val.
„Tyla tau tinka” – 23.20 val.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.