Vaikai tampa girtuoklių pragyvenimo šaltiniu

Skaudi istorija Kazlų Rūdoje, kai praeiviai lauke rado per langą išmestą sumuštą dvejų metukų mergytę, patvirtino karčią tiesą apie visuomenės sluoksnį, kuriam svetimas meilės artimui jausmas

Marijampolės apylinkės teismas leido 10 parų suimti Kazlų Rūdos gyventojus – 30 metų Dianą Jankauskienę ir 47 metų Gintautą Stankevičių, įtariamus ketvirtadienio vakarą ant sniego išmetusius sumuštą vos dvejų metukų Jankauskienės dukrą.

Dėmės ant drabužių

Sniege įklimpusią tik marškinėliais vilkėjusią mergytę aptiko pro šalį ėjusi moteris. Nuvežtai į Kauno universiteto klinikas mažametei medikai nustatė ne tik galvos smegenų sutrenkimą, bet ir daugybines sumušimo žymes. Jų buvo ant viso kūnelio. Neabejojama, kad prieš išmetama pro langą mergaitė buvo žiauriai sumušta.

Įvykį tiriantys Kazlų Rūdos policijos pareigūnai beveik neabejoja, kad taip su mergaite galėjo pasielgti jos motina ar tuo metu motinos bute pirmame daugiabučio namo aukšte kartu su ja lėbavęs Stankevičius. Ant pastarojo drabužių ekspertai aptiko, kaip įtariama, sužalotos mergaitės kraujo dėmių. Šiam, jau ne kartą teistam vyriškiui, pateikti įtarimai mažametės mergaitės sveikatos sutrikdymu, o mergaitės motinai – Jankauskienei – piktnaudžiavimu motinos teisėmis.

Globojo tėvas

Sužalota dvejų metukų mergytė buvo antroji Jankauskienės pagimdyta dukra. Pirmoji jau beveik metus gyvena vaikų globos namuose, nes jauna motina jos irgi neprižiūrėjo – daugiau lėbavo su Kazlų Rūdos girtuokliais, nei rūpinosi dukra. Todėl mergaitė buvo prievarta paimta iš šeimos.

Jankauskienė nekeitė gyvenimo būdo ir tada, kai gimė antroji dukra. Kazlų Rūdos savivaldybės vaikų teisių apsaugos skyrius ką tik gimusios mažylės globą patikėjo mergytės tėvui. Šis gyveno netoli Kazlų Rūdos esančiame Bagotosios kaime kartu su savo tėvais.

Anot šio kaimo gyventojų, mergytės tėvas nebuvo tiek linkęs į stikliuką kaip motina, ir dukra rūpinosi kiek išgalėdamas. Nuolatinio darbo neturėjo – ėjo uždarbiauti į stambesnius ūkius. „Mergaitė buvo prižiūrėta, jai nestigo močiutės dėmesio”, – vakar LŽ pasakojo šio kaimo žmonės, mergytės senelius minėdami tik geru žodžiu. Jie sakė keletą kartų Bagotojoje matę ir mergaitės motiną, bet vis ne itin blaivią.

Tėvas nesiryžo nutraukti mergaitės ryšių su jos motina – retkarčiais mažylę nuveždavo į Kazlų Rūdą. Taip atsitiko ir praėjusios savaitės viduryje. Tą dieną Jankauskienė dar buvo blaivi. Ji paprašė, kad mergaitė keletą dienų liktų jos bute. Tėvas abejojo, bet vis dėlto sutiko: tegul pabus iki šeštadienio. Motina dievagojosi, kad nieko dukrai neatsitiks…

Iš kartos į kartą

Kazlų Rūdos savivaldybės vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėja Loreta Urbštienė LŽ sakė, kad kam nors kitam patikėti globoti mažylę negalėjo. Šakių rajone gyvenantiems Jankauskienės tėvams nė vyresniosios dukters globoti nedavė, nes įtarė, kad šiems labiau rūpėjo pinigai už globą nei anūkė. Mat ir pačios Dianos jie beveik neaugino. Ši užaugo pas močiutę.

„Dianą auginusi močiutė vis pasiguosdavo, kad anūkė tai pinigų paima neatsiklaususi, tai reikalauja prabangių daiktų, kurių ši neišgali nupirkti. Mergina buvo išlepinta, įpratusi viską gauti, bet neišmokyta gyventi savarankiškai, nepripratinta dirbti. Todėl dabar nemoka nei savimi pasirūpinti, nei savo vaikais”, – sakė Urbštienė.

Vedėja teigė, kad tokių socialinės rizikos šeimų nedidelėje Kazlų Rūdos savivaldybėje yra palyginti daug – net 125. Beveik visose tos pačios problemos – tėvai nemoka gyventi savarankiškai, vaikai nepakankamai prižiūrimi, prieš juos smurtaujama. „Problemos tokiose šeimose tęsiasi iš kartos į kartą. Prieš kurį laiką motina iš probleminės šeimos pagimdė šešias dukras ir keletą sūnų, dabar mūsų akiratyje yra jau beveik visos jos dukros, kaip negebančios tinkamai auklėti savo vaikų. Mažai tikėtina, kad augdami tokioje aplinkoje jų vaikai įgis reikiamų socialinių įgūdžių”, – sakė Urbštienė.

LŽ kalbinti Kazlų Rūdos gyventojai aiškina, kad tiek daug girtaujančių šeimų miestelyje ir jo apylinkėse susidarė dėl to, kad prieš penkiolika metų didelė dalis gyventojų liko be darbo. Į Rytų rinką orientuotos miestelio pramonės įmonės ėmė merdėti, subyrėjo kolūkiai. Jų buvusius darbininkus gelbėjo aplinkinių miškų uogos ir grybai. Labiausiai nedarbas sužlugdė profesijos neturinčius žmones. Jie nepritapo prie pasikeitusių ekonomikos sąlygų.

„Kas nenorėjo dirbti, ėmė gimdyti vaikus, nes paaiškėjo, kad turėti daug vaikų – apsimoka”, – teigė pašnekovai.

Visuomenė neturėtų tylėti

„Ištisomis dienomis vyksta girtuoklių festivaliai. Jie lėbauja ir lėbauja. Jau net neįsivaizduojame, kad Diana galėtų būti negėrusi. Kitokios beveik ir nematome”, – vakar LŽ pasakojo Kazlų Rūdos Motiejaus Valančiaus gatvės 16-ojo namo gyventojai, neslėpdami, kad ir anksčiau iš buto yra girdėję vaiko verksmą. Tačiau apie tai nei policijai, nei kitoms tarnyboms nė karto nepranešė.

„Bijau, bet tokių nelaimių kaip su Dianos dukra gali atsitikti ir daugiau. Prie kiekvienos šeimos po socialinį darbuotoją nepaskirsi, kad šis ištisą parą stebėtų, ką jie veikia”, – LŽ teigė Kazlų Rūdos savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėja Marytė Barauskienė. Anot jos, į socialinių problemų kamuojamas šeimas didesnį dėmesį galėtų atkreipti visuomenė, besikuriančių bendruomenių nariai. „Žmonės, pamatę gatvėje girtos motinos tempiamą vaiką ar išgirdę bute paliktų vaikų verksmą, galėtų pranešti mums arba policijai. Kol kas tokių pranešimų beveik nesulaukiame”, – apgailestavo specialistė.

Barauskienės nuomone, žmonės net savo artimaisiais rūpinasi nepakankamai. Jeigu ir sutinka globoti girtaujančių tėvų paliktą vaiką, dažniausiai kelia sąlygą, kad būtų forminama globa ir už ją mokami pinigai – po 500 litų per mėnesį.

Ne tais rūpinamės

LŽ kalbinto Kazlų Rūdos mero Aido Vaišnoro nuomone, Lietuvoje reikėtų keisti šeimų rėmimo politiką. „Dabar kažkodėl skatinama tik gimdyti vaikus, bet ne auginti. Todėl kai kas ir atidaro „vaikų fabrikus” net negalvodami apie tokių vaikų ateitį. Jiems svarbiausia gauti kuo daugiau pinigų už gimusį vaiką”, – sakė jis.

Mero teigimu, reikėtų tiek visuomenės atstovams, tiek ir Seimo nariams apsvarstyti, kas naudingiau visuomenei – remti tokius „fabrikus” ar šeimas, kurios tikrai rūpinasi savo atžalomis, bet nesulaukia mokesčių lengvatų. „Manyčiau, kad reikia skatinti dirbančias šeimas, o ne tuos, kuriems vaikai tampa pragyvenimo šaltiniu”, – įsitikinęs meras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Vaikai tampa girtuoklių pragyvenimo šaltiniu"

  1. apie sita yvyky neties daba tegy nuvyksta vaiku teisiu apsauga kur mergyte gyvena ar tevas ar tetukai rupinasi islaiko ar jis yra dirbantis?

  2. tai tu i tuos sarasus i eini pijokele

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.