Šauktinio mirtis sukrėtė Oro gynybos batalioną

Prie karinės disciplinos sunkiai adaptavęsis ir psichologiškai prastai jautęsis karys žuvo iškritęs pro langą

Vakar anksti ryte Radviliškyje įsikūrusio Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų Oro gynybos bataliono teritorijoje prie kareivinių buvo aptiktas devyniolikmečio eilinio Viliaus L. kūnas.

Įtariama, kad vos prieš savaitę privalomąją pradinę karo tarnybą pradėjęs eiti plungiškis žuvo iškritęs iš trečiojo kareivinių aukšto. Narpliodami kario žūties aplinkybes, pareigūnai linksta prie savižudybės versijos.

Atsibudo anksčiau, nei reikia

Radviliškio rajono policijos komisariato pareigūnams apie jų prižiūrimoje teritorijoje įsikūrusiame Oro gynybos batalione įvykusią kario žūtį pranešta apie 6 val. ryte.

Į batalioną nedelsiant buvo iškviesta greitosios pagalbos medikų brigada, tačiau jie jaunuoliui jau niekuo nebegalėjo padėti. Teliko konstatuoti devyniolikmečio šauktinio mirtį.

Tikslias velionio mirties priežastis besiaiškinantys Klaipėdos įgulos Karo policijos prie Krašto apsaugos ministerijos pareigūnai dėl pastarojo įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą, kurio metu tikimasi aiškiai nustatyti nelaimės aplinkybes. Pasak kariškių, vaikinas iškrito pro trečiojo kareivinių aukšto langą. Ant asfaltuoto grindinio po pačiais kareivinių langais jo kūnas aptiktas tik su apatiniais drabužiais.

Vakar „Kauno dienos” kalbintas bataliono štabo viršininkas majoras Aurelijus Kavitovas teigė negalįs komentuoti vykstančio ikiteisminio tyrimo detalių, tačiau trumpai apibūdino susiklosčiusią padėtį: „Ikiteisminį tyrimą atliekanti Klaipėdos įgulos Karo policija mūsų neinformuoja apie tyrimo eigą, todėl kol kas galime teikti tik oficialią informaciją.”

Medikų nebesulaukė

Pasak majoro A.Kavitovo, lygiai 6 val. ryte bataliono kariai yra keliami. Tuo tarpu devyniolikmetis Vilius L. buvo pabudęs jau prieš maždaug dvidešimt minučių. Vaikinas, vilkėdamas tik apatinius drabužius, su šlepetėmis nuėjo iki tualeto. Būtent per šį dvidešimties minučių laikotarpį ir įvyko nelaimė.

Karys Oro gynybos batalione tarnauja lygiai savaitę, nuo sausio 29-osios. Praėjusį penktadienį batalione vyko psichologo susitikimas su kariais, kurio metu specialistas kalbėjosi bendrai su visais šauktiniais, o vėliau pasiliko asmeniniam pokalbiui su dviem iš jų. Tarp pastarųjų buvo ir Vilius L.

Bataliono štabo viršininkas majoras A.Kavitovas pasakojo, kad po pastarojo pokalbio su kariais buvo priimtas sprendimas, šiandien (vasario 6-ąją) juos atvežti į Kaune įsikūrusią Karo medicinos tarnybą patikrinti jų sveikatos būklę. Kariškiai nespėjo to padaryti, mat jauną karį nelaimė ištiko likus vos dienai iki jam ketintos suteikti medicininės pagalbos.

Pokalbis su psichologu

Paklaustas, ar karys skundėsi sveikatos sutrikimais, ar prasta psichologine būsena mėginant pritapti prie griežtos kariškos disciplinos, majoras A.Kavitovas neneigė, kad panašių nusiskundimų buvo sulaukta. Būtent dėl to ir nutarta imtis išskirtinių priemonių susidariusiai problemai išspręsti: „Karys visiškai neatsitiktinai buvo nukreiptas pas psichologą, nes netgi jo tarnybos draugai minėjo, kad jaunuolis atrodė prislėgtas ir elgėsi kiek keistokai. Visuomet atvykusiems į naują vietą kariams būna sudėtinga adaptuotis prie pasikeitimų ir kiekvienas jų tas naujoves išgyvena bei su jomis susitaiko individualiai ir skirtingai. Jei pritapti būna itin sunku, imamės asmeniškai kalbėtis su jais.” Anot bataliono štabo viršininko, šįkart taip pat nebūta išimties, nes su Viliumi L. kalbėjosi ne tik psichologas, net ir bataliono kapelionas.

„Batalione mes niekuomet nerizikuojame ir pastebėję kokias nors adaptacijos ar kitokias problemas, nedelsdami siunčiame karį pas medikus. Jei situacija pasirodo esanti itin ūmi, nieko nelaukdami siunčiame jį tiesiog į vietinę ligoninę, tačiau šįkart tai neatrodė reikalinga, – dėstė bataliono štabo viršininkas, užtikrinęs, kad žuvęs devyniolikmetis negalėjo tapti kitų karių smurto auka. – Jokių konfliktų su kitais kariais, kaip ir kokių nors nestatutinių santykių tikrai negalėjo būti, nes naują kuopą mes ypač prižiūrime. Negalime prie kiekvieno kario pastatyti po prižiūrėtoją, tačiau vakar naktį bei paryčiais, kai įvyko nelaimė, buvo paskirti kuopoje trys atsakingi kariai.”

Paklaustas, kas galėjo prišaukti kario mirtį, majoras A.Kavitovas nesiėmė nieko kategoriškai tvirtinti, tačiau puse lūpų prasitarė, kad aiškinantis nelaimingo atsitikimo bei savižudybės versijas, vis tik labiau linkstama prie pastarosios: „Tokia galimybė tikrai neatmetama.”

Nusiminė pasikalbėjęs su tėvu

Plungėje gyvenęs devyniolikmetis Vilius L. kartu su kitais į kariuomenę pašauktais jaunuoliais privalomąją pradinę karo tarnybą pradėjo prieš savaitę. Kaip teigiama Krašto apsaugos ministerijos Viešųjų ryšių departamento pranešime, per pastarąjį laikotarpį eiliniai laikė nevisą fizinio rengimo testą, mokėsi statutų, klausėsi medikų paskaitų.

Sekmadienį batalione lankėsi tarnybą pradėjusių karių artimieji. Devyniolikmetį plungiškį Vilių L. taip pat aplankė tėvai. Majoras A.Kavitovas pastebėjo, kad po pokalbio su tėčiu jaunasis karys grįžo į kuopą labai nusiminęs, tačiau apie savo prastos nuotaikos priežastis niekam neišsipasakojo.

Vos po dienos, vakar ryte kariškiai nuvyko pas Plungėje gyvenančius žuvusio šauktinio artimuosius ir pranešė jiems tragišką žinią. Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybė reiškia užuojautą kario artimiesiems.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.