Kelmė be kelmų – kaip sriuba be druskos

Šio krašto žmonių klubo vadovas Valdas Rutkūnas tvirtina sumanęs

būdą, kaip išgarsinti Kelmės miestą ir jo gyventojus

Tik nuo mūsų priklauso, kokie būsime – apsamanoję kelmai ar pasisemsime iš medžio energijos, žinių, minčių, idėjų. Taip sako Kelmės rajono Paverpenio kaime gyvenantis verslininkas Valdas Rutkūnas.

Šis statybos inžinieriaus diplomą turįs kelmiškis didžiuojasi, kad gyvena Kelmės krašte ir visai rimtai siūlo suteikti šiam kraštui kelmo įvaizdį. Rutkūnas neabejoja, kad taip Kelmė galėtų išgarsėtų visame pasaulyje.

Rutkūno nuomone, Kelmei reikia paminklo kelmui, kelmų muziejaus, o rajono centre kasmet turėtų būti rengiama Kelmo šventė. Neseniai šią idėją viešai išsakęs Kelmės kraštiečių klubo pirmininkas Rutkūnas vienų kelmiškių buvo pagirtas, kitų supeiktas.

Kelmė – kelmo žmona

„Kuo galime būti įdomūs pasauliui? Gražia gamta? Taip, ji čia iš tiesų graži, tačiau juk vis tiek mūsų 30 ežerų neprilygs keturiems šimtams Molėtų rajono ežerų ar dešimtims tūkstančių ežerų Skandinavijoje. Miškai Kelmės rajone, kaip ir daug kur, gerokai praretinti. Čia niekas nesirengia statyti vandens pramogų parko”, – bėdoja Kelmės kraštiečių klubo vadovas Rutkūnas.

Jis primena, jog kalbininkai vieningai sutaria: Kelmės vardas kilo iš kelmo. Kelmė – moteriška daiktavardžio kelmas giminė, kitaip tariant, kelmo žmona.

Idealus kalendorius

Tiesa, kai kuriems žmonėms kelmas asocijuojasi su neigiamais dalykais – supuvimu, tingumu, apsileidimu. Tačiau ar iš tikrųjų taip? Kodėl kelmai puošia ne vieną poilsio vietą, kodėl mus traukia ant jų prisėsti? Todėl, kad kelmai žavi savo nepakartojamomis nenuobodžiomis formomis.

„Tai tarsi atsvara šių dienų namams – mūro dėžėms ir asfaltui. Mūsų tautos rūpintojėlis ir rymo ant kelmo”, – aiškina Rutkūnas.

Pažvelgę į nupjauto medžio paviršių matome medžio rieves. Jos liudija ne tik medžio amžių, bet ir tai, kokiomis sąlygomis jis augo. Rutkūnas kelme įžvelgia idealų kalendorių ir net visatos ratus.

Ir būgnas, ir bičių šeima

Senovėje per Kalėdas su juokais, žaidimais, dainomis būdavo tampomas po kaimus, o paskui sudeginamas Kalėdų kelmas – Blukis. Tikėta, jog šitaip sudeginamos visos praėjusių metų bėdos ir nesekmės.

„Ši tradicija jau atgimė Vilniuje. Tačiau kodėl nebetampo kelmo Kelmėje?” – stebisi Rutkūnas.

Jis primena, jog kelmu vadinamas ir senoviškas žemaitiškas būgnas – oda aptrauktas išpuvęs kelmas. Tai ir muzikos instrumentas, ir žinios perdavimo įrankis.

Kelmu vadina ir bičių šeimą. Dar ir dabar seni bitininkai vienas kito klausia: „Kiek turi bičių kelmų?” Mat anksčiau bitės mielai spiesdavo ne tik medžių drevėse, bet ir tuščiaviduriuose kelmuose. Todėl Rutkūnas daro išvadą: kelmas – tai ir darbštumo, šeimos, giminės, bendruomenės bei bičiulystės simbolis.

Panašią mintį Kelmės krašto žmonių klubo vadovas rado ir JAV lietuvių išleistoje Lietuvos enciklopedijoje. „Ten parašyta, jog kelmas reiškia pirmapradę giminę. Vadinasi, Kelmės kraštas – pirmapradės giminės žemė, Lietuvos pagrindas!” – džiūgavo Rutkūnas.

Varnų šventę pranoktų

Rutkūnas ragina rajono valdžią kasmet rengti Kelmo šventę. „Tai pirmiausia būtų medžio meistrų, miškininkų, sodininkų, bitininkų ir visų gamtos mylėtojų šventė, – svarstė Rutkūnas. – Neapsieitume ir be pasakotojų, artistų.”

Kelmų-būgnų varžytuvės, sportinės rungtys su kelmais, tarkim, kas toliau jį nuneš ar nusvies, kelmų muzikos ir ugnies šou – visa tai Rutkūnas įtrauktų į šios šventės programą.

„Pakruojo verslininkai sugalvojo varnų šventę, o kuo mes, kelmiškiai, prastesni?” – ragino nepasiduoti Kelmės krašto mylėtojas. Kitas jo pasiūlymas – kuo greičiau suręsti Kelmės centre Kelmo paminklą.

„Vokietijos Kvedlinburgo miestelyje turistai puola fotografuotis prie didžiulės kinivarpos paminklo ir lanko vienintelį pasaulyje kinivarpų muziejų. Baltarusijos Bobruiskas pastatė paminklą bebrui, iš kurio kilo to miesto pavadinimas. Tai kodėl Kelmėje vis dar nėra Kelmo paminklo?” – stebisi verslininkas.

Seimo ligoninė

Rutkūno muomone, visiškai nesunku Kelmėje būtų įsteigti ir Kelmo muziejų. Pradžia jau yra – kelmiškis Mečislovas Ežerskis savo bute turi daugybės krivulių, kurių išraiškinigiausia dalis dažniausiai yra iš kelmo, o ir pačių kelmų, kolekciją.

Rutkūnas siūlo pastatyti ir tobuliausią, jo nuomone, įtaisą atsikratyti kvailumo – įskeltą kelmą nosiai įkišti. Pasak jo, tai būtų itin lankoma vieta, nes juk kiekvienas nori būti protingas, vadinasi, netrūktų norinčiųjų nukakti į Kelmę. Ko gero, gydytis čia skubėtų ir Seimo nariai.

Kelmės kraštiečių klubo vadovas sakė jau pasidalinęs savo idėjomis su garsiais kraštiečiais ir išvydęs jų entuziazmą. „Galiūnas Bronius Vyšniauskas tuoj pasisiūlė atvykti į Kelmų šventę su savo draugais stipruoliais pamėtyti kelmų. Kaunietis Kelmės „žentas” juvelyras Saulius Kvietka panoro nukaldinti ir padovanoti medalių su kelmo atvaizdu. Vaiguvoje gyvenantis drožėjas Aivaras Norbutas pasišovė sutelkti medžio meistrus kurti kelmų parką. Kelmės mažojo teatro vadovas Algimantas Armonas sušuko: „Tavo idėja milijono verta!” „Tačiau aš manau, kad ji verta dar daugiau, nes į ją investuos kiekvienas, ištaręs Kelmės vardą”, – skaičiavo Rutkūnas.

Yra svarbesnių darbų

„Tos idėjos gal ir geros, tačiau šiuo metu mūsų rajono žmonės turi svarbesnių rūpesčių”, – taip kraštiečio Rutkūno sumanymus LŽ komentavo šio rajono meras Kostas Arvasevičius.

Jis sako, kad apie kelmus ir kelmynus su žmonėmis kalbės nebent tada, kai liks laisvo laiko.

„Rajono žmonės mus spiria rūpintis dėl didesnės europinės paramos. Pusė Kelmės neturi centralizuoto vandentiekio ir kanalizacijos, nepatenkinama pas mus sveikatos apsauga. Kur jau čia kelmai”, – ranka numojo Kelmės rajono vadovas.

Anot jo, jei kelmai Kelmei būtų tokie svarbūs, jie dar senovėje būtų pavaizduoti šio krašto herbe, tačiau taip neatsitiko. „Kelmės herbe – ratas. Tikriausiai tai simbolizuoja rato formos sankryžą – į mūsų miestą iš įvairių pusių sueina daug kelių. Matyt, šį rato įvaizdį mums ir reikėtų gaivinti, o ne kurti naują”, – svarstė rajono meras Arvasevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kelmė be kelmų – kaip sriuba be druskos"

  1. vidmas

    gera ideja! bet… padekim zmonem o veliau jie mums pades! gal…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.