Europos Sąjungos ir valstybės milijonus glemžiasi Nemunas

Vieni alytiškiai kone miršta iš juoko, kiti šypsodamiesi apgailestauja, kad praėjusių metų pabaigoje prieplauką pastatė Nemuno gatvėje, o ne kurioje nors kitoje prie Nemuno upės. „Galėjo mūsų kvartale statyti. Būtume sau žvejoję ant suoliukų susėdę, alaus pasistatę. Dabar Nemuno vandenys teliūškuoja, o gal ledo lytys prieplauką su visais milijonais greit ir visai nuneš. Taip Alytus liks be miesto mero Vytauto Kirkliausko ir Valstybinio turizmo departamento (VTD) prie Ūkio ministerijos direktoriaus Alvito Lukoševičiaus išsvajotos turistinės laivybos”, – ironiškai kalbėjo kai kurie Kurorto gyventojai.

Patarė kreiptis į VTD direktorių

Vakar Nemuno gatvėje prieplaukos nebuvo matyti nė iš vienos pusės. Daugelis svarstė, ar ji apsemta upe plaukiančio ižo, ar vandens tėkmės visiškai nuplauta. Pagaliau kur dingo suoliukai, tvorelė, apšvietimo stulpeliai? Apskritai ar milijoninės lėšos neišmestos į balą?

Alytaus prieplauka yra Valstybinio turizmo departamento (VTD) prie Ūkio ministerijos Nemuno prieplaukų statybos bandomojo PHARE projekto „Nemuno turistinės trasos pilotinis infrastruktūros išvystymas” rezultatas.

Projektas įtrauktas į Valstybės investicijų programą ir finansuojamas šalies biudžeto bei PHARE lėšomis, bendra jo vertė – 2,67 milijono eurų. Šis projektas apima dvylika Lietuvos savivaldybių.

„Šiemet Lietuvoje turi būti pastatytos 27 Nemuno prieplaukos. Alytuje atsirado pirmoji”, – sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Investicijų skyriaus vedėjas Giedrius Cikanavičius.

Jis tvirtino tiksliai nežinąs, kur dingo prieplaukoje buvę suoliukai, tvorelė, apšvietimo stulpeliai: „Valstybės turizmo departamentas prieplauką turėjo perduoti į miesto savivaldybės balansą. Ar perdavė, teiraukitės VTD direktoriaus A.Lukoševičiaus. Jeigu perdavė, miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyrius ar kokia nors organizacija jo pavedimu rudenį inventorių surinko, o pavasarį vėl sustatys.”

G.Cikanavičius žino tik tai, kad prieplaukos statyba miesto savivaldybės biudžetui nekainavo nė vieno lito: „Mums kainavo tik Nemuno gatvės rekonstrukcija. O kiek atsiėjo prieplaukos statyba ir įrengimas, galėtų pasakyti VTD direktorius, nes jie turi projektą ir skaičiavimus.”

Prieplaukos užliejimas neišvengiamas

Anksčiau skelbtais duomenimis, akmenimis grįstos Nemuno gatvės rekonstrukcija kainavo 652 tūkstančius litų PHARE programos ir 310 tūkstančių litų miesto savivaldybės lėšų. Be to, dar beveik 150 tūkstančių litų įdėjo UAB „Dzūkijos vandenys”, ji prisidėjusi prie Nemuno gatvės rekonstrukcijos tiesiant vandentiekio ir nuotekų tinklus gyventojams. Taigi daugiau kaip 1 milijonas apsnigtų ir apsemtų žinomų litų laukia atplaukiančių laivų ir turistų. O kiek dar į pačią prieplauką investuota lėšų, apie kurias nežinome?

G.Cikanavičiaus tvirtinimu, prieplauka Nemuno gatvėje suprojektuota ir pastatyta taip, kad atlaikytų potvynius, nebūtų išgriauta vandens: „Prieplaukos užliejimas neišvengiamas. Į dviejų metrų aukštį neiškelsi, kad neužlietų, o jei tiek būtų iškelta, neišlipsi (iš turistinio laivo – O.P.). Statinys tvirtas, turi garantiją, draudimą. Bet šiuos reikalus geriausiai gali pakomentuoti VTD direktorius.”

Investicijų skyriaus vedėjas negalėjo konkrečiai pasakyti ir kada Nemunu pradės plaukti turistiniai laivai, o Alytaus prieplaukoje išsilaipinę turistai ims grožėtis įspūdingo grožio miestu, jo nuostabiomis įžymybėmis. „Anksčiau ar vėliau Nemunu laivai plaukios. Manau, šiuo atveju strateginius sprendimus turi priimti Vyriausybė ir Susisiekimo ministerija”, – teigė G.Cikanavičius.

Vakar bandymai telefonu prisiskambinti projekto iniciatoriui ir VTD direktoriui baigėsi nesėkmingai. VTD prie Ūkio ministerijos specialistė tarptautiniams ryšiams Lidija Lukšytė aiškino, kad šiuo klausimu nieko nežino, todėl patarė kalbėti su Ūkio ministerijoje posėdžiaujančio A.Lukoševičiaus pavaduotoja Nijole Kliokiene. Ši esą viską apie prieplauką Alytuje turi ir žino. Bet paaiškėjo, kad ir ši valdininkė posėdžiauja. „Žinote, šiandien pas mus posėdžių, kurie vyks iki vakaro, diena. Niekuo daugiau padėti negaliu”, – baigiantis darbo dienai sakė L.Lukšytė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.