Populiarėja balkonų stiklinimo sistemos

Kam šiuolaikiniame daugiabučiame name reikalingas balkonas? Architektai šiuo klausimu vieningi: tikrai ne agurkams raugti ar nereikalingiems daiktams kaupti.

„Pagrindinė balkono funkcija – suteikti miesto gyventojams galimybę pabūti gryname ore neišeinant iš namų. Tai tarsi privati erdvė lauke, nuosavo kiemo užuomazga”,- teigia UAB „Andrijauskas ir partneriai” architektė Mantė Černiūtė-Amšiejienė.

Naujuose butuose – dideli balkonai

Naujuose daugiabučiuose namuose šiuo metu vyrauja tendencija projektuoti didelius balkonus. Ypač, jei pastatas yra pakankamai švarioje aplinkoje, su atsiveriančiu gražiu vaizdu. „Balkonai planuojami tokio dydžio, kad juose tilptų valgomasis staliukas su kėdėmis ar kitais lauko baldais, kad šiltu metu būtų galima užkandžiauti, leisti vakarus lauke, t.y. balkone”,- pasakojo architektė.

Jos teigimu, šiuolaikinių daugiabučių namų balkonų pavertimas sandėliais jau praranda prasmę. Erdvės trūkumas, kaip senuose namuose, nebėra problema. Butuose yra pakankamai vietos drabužinėms, spintoms ar net sandėliukams, o ir šiuolaikiniai žmonės nebėra linkę visko kaupti. Be to, naujuose namuose projektuojamos bendros patalpos vėžimėliams, dviračiams, kitiems daiktams laikyti.

Mieste – stiklinimo įvairovė

Tačiau Lietuvoje klimatas gana atšiaurus. Vasara trumpa, orai vėjuoti ir vis žvarbesni. Energijos taupymo specialistai teigia, kad įstiklintas balkonas gali sutaupyti nemažai brangios šilumos. Kitas klausimas – kaip įstiklintas?

Senos statybos daugiabučiuose balkonai – eklektiški, margi, be vieningos koncepcijos. Vienur atviri, kitur – įstiklinti. Plastikiniais, mediniais rėmais, vienas langas skeltas į dvi, kitas – į tris dalis.

„Iki šiol balkonų stiklinimo srityje vyravo absoliuti anarchija. Mieste yra apie 100 firmų, kurios balkoną įstiklins taip, kaip pageidaus užsakovas. Nesilaikant jokių elementarių estetikos principų, nedarkant viso namo fasado. Siekiame šį procesą suvaldyti administracinėmis priemonėmis. Kitų metų miesto biudžete numatėme 50 tūkst. Lt vieningiems balkonų stiklinimo projektams parengti”,- sakė Klaipėdos savivaldybės Architektūros ir miesto planavimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vidmantas Trimonis.

Jo teigimu, naujuose daugiabučiuose situacija geresnė. Balkonų stiklinimas yra įtraukiamas į projektavimo sąlygas. Todėl statybinės organizcijos privalo naudoti vienodas medžiagas, spalvas, stiklinimo sistemas.

Populiarūs Skandinavijos šalyse

Prieš 15 metų mediniais, vėliau – plastiko rėmais stiklintus balkonus pamažu išstumia berėmės, stumdomos balkonų stiklinimo sistemos. Jas sudaro stumdomi grūdinto stiklo elementai bendrame aliuminio rėme. Tokie balkonai ypač paplitę ir atšiauriu klimatu, šviesos trūkumu pasižyminčioje Skandinavijoje.

„Berėmis ar su smulkiais aliuminio rėmais stiklinimas gali padėti sukurti uždaresnę, jaukesnę balkono erdvę. Ypač, jei namas stovi agresyvioje (užterštoje, vėjuotoje, tankiai užstatytoje) aplinkoje. Vientisas stiklas nesumažina matomumo lauko, bet fiziškai atskiria privačią erdvę nuo viešos”,- sako M. Černiūtė-Amšiejienė. Architektė pastebi, jog stambių, plastikinių rėmų konstrukcijų balkonų pageidauja tik tie užsakovai, kurie senu įpratimu žada balkoną paversti sandėliu, darbo kambariu, vaikų žaidimo vieta ar panašia šilta patalpa, kuri tariamai padidins buto plotą. „Manau, kad tai nėra priežastis atsisakyti balkono ir galimybės įkvėpti šviežio oro savo namuose”,- įsitikinusi architektė.

Berėmių balkonų – trigubai daugiau

„Kasmet balkonų su berėmėmis konstrukcijomis poreikis vis auga. Dabar jų pagaminame trigubai daugiau, nei prieš dvejus metus, kai ėmėmės šio verslo”,- sakė UAB „Etna” generalinis direktorius Kęstutis Grigaitis. Ypač modernių balkonų paklausa išaugo pradėjus statyti daugiau naujų daugiabučių namų ir architektams ėmus balkonus projektuoti. Pastaraisiais mėnesiais „Etna” pagamino ir sumontavo berėmes balkonų konstrukcijas naujai statomuose daugiabučiuose namuose Dariaus ir Girėno gatvėje bei kvartale šalia miesto ligoninės. Iki tol, K.Grigaičio teigimu, nors poreikis ir buvo, balkonų gamyba strigdavo dėl derinimo su statybinėmis organizacijomis keblumų, nes projekte jų įrengimas nebūdavo numatytas.

Berėmė balkonų stiklinimo sistema patraukli tuo, kad iš lauko pusės atrodo lengva, perregima, beveik nesimato vertikalių juostų. Ji gerai praleidžia šviesą, saugo nuo dulkių, vėjo, lietaus. Berėmiam stiklinimui naudojamas grūdintas stiklas, kurį sudaužyti galima tik gerai pamojavus plaktuku. Sudužęs jis subyrėtų į smulkius gabalėlius, o ne į aštrias šukes.

Ir uždara erdvė, ir laukas

Ypač svarbus šiuolaikinių balkonų privalumas – stumdomi balkonų stiklai. Užstumiant vieną stiklą ant kito, priklausomai nuo sistemos profilio, galima atidaryti nuo 50 iki 100 procentų balkono stiklo sienos – ir turime visiškai atvirą erdvę, galime grožėtis atsiveriančiu vaizdu. Tačiau esant šaltam orui, slankiojantys stiklai balkoną paverčia uždara patalpa. Jeigu lauke bus minus 10, tai tokiame balkone – 4,5 laipsniai šilumos. Esant vėjuotam ir šaltam orui, bus šilčiau ir bute, kuriame yra balkonas su berėmėmis konstrukcijomis.

Pasak M. Černiūtės-Amšiejienės, berėmis balkonų stiklinimas dar nėra taip plačiai paplitęs, tačiau sparčiai populiarėja. Žmonės keičia seniai sudėtus medinius balkonų įstiklinimus į naujus, plonarėmius ar net berėmius. Vis daugiau tokių pavyzdžių ir naujos statybos namuose. Jų galėtų būti ir daugiau, tačiau Lietuvos rinkoje tai dar pakankamai naujas produktas. Todėl jo kaina šiek tiek aukštesnė, nei tradicinių stiklinimo sistemų.

Nors balkonai su aliuminio rėmu ir brangesni, tačiau tai šiuolaikiška, funkcionali, estetiška, ilgaamžė stiklinimo sistema. Aliuminio profiliai 7 kartus tvirtesni už medinius ir 2-3 kartus – už plastikinius. Tokių balkonų nebereikės nei keisti, nei dažyti. O mieste gyvenantis žmogus turės galimybę bet kada jausti ryšį su gamta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.