Daugiabučių kiemuose – savivalės aktai

Gyventojų prašymų, norinčių atsitverti kiemus ir užsigarantuoti vietą automobiliui, daugėja, tačiau teigiamo atsakymo dažniausiai jie taip ir nesulaukia. To pasekmė – nelegalūs užtvarai.

Anot vieno Įgulos gatvės gyventojo, kas vakarą jų daugiabučio namo kieme užverda vos ne mūšis dėl vietos. Kartą ne savo vietoje pastatęs automobilį žmogus sulaukė pasiūlymo „gauti į dantis”.

Valdžia nieko nedaro?

Automobilių statymo klausimas daug lengviau išsprendžiamas prie naujai pastatytų namų, tačiau senesnės statybos daugiabučių, kuriuos statant nesitikėta, kad bus tiek daug automobilių, kiemuose problemų netrūksta.

Klaipėdos daugiabučių namų savininkų bendrijų asociacijos pirmininkas Algirdas Paleckis sakė, kad norinčiųjų užsitverti kiemus yra gana daug, tačiau imtis konkrečių priemonių esą trukdo valdininkų neveiklumas.

Anot A. Paleckio, apie automobilių statymo problemą su Savivaldybės atstovais kalbama ne vienerius metus, tačiau konkretesnių sprendimų taip ir nesulaukiama.

Pavyzdžiu pirmininkas minėjo patvirtintą detalųjį vadinamojo Baltijos prospekto kvartalo planą. „Pabraižė piešinuką, ir viskas”, – piktinosi jis.

Anot pirmininko, šiame plane nėra raudonųjų linijų, išdalinančių kiemų teritorijas ir leidžiančių imtis kitų darbų, pavyzdžiui, laikinų stovėjimo aikštelių įrengimo. Tarp siūlymų buvo ir kvartalinių aikštelių įrengimas, tačiau jis taip pat nesulaukęs pritarimo.

„Pasiūlymų, kaip spręsti automobilių statymo problemą kiemuose, Savivaldybei pateikėme begales, tik klerkai nieko nenori daryti ir veltui liežuviais plaka, o kiemuose netvarka – važinėja kas kur nori, automobilius stato net gėlynuose. Dabar, prasidėjus rinkimams, išvis neaišku, su kuo kalbėtis”, – sakė A. Paleckis.

Prašo neįmanomų dalykų

Uostamiesčio Savivaldybės administracijos Transporto tarnybos vyr. specialistas Vytautas Paukštė patvirtino, kad sulaukiama vis daugiau žmonių prašymų kieme įsirengti užtvarą, taip apsisaugojant nuo kaimyninių namų gyventojų automobilių.

Tiesa, daugelis prašymų, pasiekusių Saugaus eismo komisiją, taip ir lieka nepatenkinti. Pakeliamos užtvaros su nuoroda „Privati aikštelė” neleidžiama įsirengti, jei tai būna bendro naudojimo teritorija.

Anot V. Paukštės, kartais bendrijų pirmininkai, nežinodami galiojančios tvarkos, prašo ir tokių dalykų, kurių neįmanoma įgyvendinti. Pavyzdžiui, leisti pastatyti ženklus, kokių nėra net Kelių eismo taisyklėse.

„Automobilių labai daug, ir juos išties sudėtinga statyti, tačiau gyventojai nori išskirtinių sąlygų tik sau, negalvodami apie kitus”, – V. Paukštė paaiškino, kodėl dauguma prašymų vis dėlto nesulaukia palaiminimo.

Nuo Naujųjų metų nebeišduodama leidimų įsirengti užtvarus kiemuose senamiestyje – pasak specialisto, to daryti netikslinga, nes čia ruošiama nauja eismo schema.

Mirties taškas – ilgam

Saugaus eismo komisijos pirmininkas Valerijus Kuznecovas teigia, jog dažnai prašymas atmetamas dėl to, kad įrengus uždarą aikštelę prie namo negalėtų privažiuoti ugniagesių arba greitosios medicinos pagalbos transportas.

„Kas bus, jei visi sugalvos užsitverti savo kiemus? Problemų dėl to kiltų ir aplinkinių namų gyventojams”, – sakė jis.

V. Kuznecovas pripažino, kad automobilių statymo problema daugiabučių kiemuose išties aktuali, tačiau kada ji pajudės iš mirties taško, neaišku – šiemet kiemų rekonstrukcijai pinigų nenumatyta.

Kontrolė sugriežtės

Kai kurie gyventojai, negavę leidimo, užtvarą įsirengia savavališkai. Jei nėra pavydžių kaimynų, toks užtvaras gali sėkmingai egzistuoti.

Pasak V. Paukštės, tikrinti, ar užtvarui įrengti gyventojai turi leidimą, dažniausiai važiuojama sulaukus gyventojų skambučių ar raštiškų skundų. V. Kuznecovas paaiškino, kad šiaip važinėti po kiemus ir tikrinti, ar nėra nelegalių statinių, yra „per didelė prabanga”.

Saugaus eismo komisijos pirmininko teigimu, kontrolė turėtų sugriežtėti Savivaldybėje įsteigus Viešosios tvarkos skyrių, kurio darbuotojai, be kitų funkcijų, privalės rūpintis ir nelegaliais užtvarais kiemuose. Skyrius savo veiklą turėtų pradėti jau kovo mėnesį.

Aptikus savavališkai pastatytą įrenginį gyventojai gali būti nubausti bauda iki dviejų tūkstančių litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.