Dar viena sušaudyta savaitgalio naktis

Į karštakošių rankas patenkantys be specialių leidimų parduodami ginklai baigia Kauną paversti Čikaga

Naktį į šeštadienį dviejų Kauno pasilinksminimo įstaigų prieigose vėl švaistytasi ginklais. Per konfliktą su taksistais du asmenys apšaudyti guminėmis kulkomis. Dar vienas sužalotas, pirminiais duomenimis, paties turėtu dujiniu pistoletu per jam bandytą surengti linčo teismą.

Laiku suskubo patruliai

Apie antrą nakties Kauno vyriausiojo policijos komisariato (VPK) budėtojui buvo pranešta apie K.Donelaičio gatvėje – baro „Fortas”, veikiančio iki keturių valandų ryto, prieigose vykstantį susišaudymą. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, į policiją galėjo skambinti taksi firmos dispečerė.

Taip jau buvo lemta, kad šio incidento kulminacijos liudytojais tapo netoliese buvę Kauno policijos patruliai, atkreipę dėmesį, kad gatvėje du vyriškiai muša trečiąjį. Visi trys sulaikyti. Tai buvo UAB „Milrasa” devyniolikmetis taksistas bei jį mušę du neblaivūs trisdešimtmečiai.

Nors „Milrasos” dispečerės apie savo bendradarbio užpuolimą su dienraščiu nekalbėjo – prašė palaukti pirmadienio, kai į darbą ateis direktorė, redakcijos duomenimis, šiame incidente dalyvavo ir daugiau asmenų. Vienas iš jų – dar vienas šios bendrovės taksistas. Būtent jis po to, kai vienas iš minėtų trisdešimtmečių išdaužė jo automobilio langą, pasikvietė pagalbon kolegą. Pastarasis – jau minėtas devyniolikmetis turėjo be specialaus leidimo ginklų parduotuvėse parduodamą pistoletą BLOW, užtaisomą 9 mm kalibro guminėmis kulkomis. Norint jį nusipirkti, užtenka pateikti dokumentą, kad jau turi aštuoniolika metų. Belieka priminti, kad panašaus modelio, tik šratais užtaisomas pistoletas buvo panaudotas ir prieš porą savaičių per Vilijampolėje, prie vieno kebabų kiosko, įvykusį konfliktą tarp vietinio jaunimo ir bendraamžių iš Dainavos mikrorajono. Vienam iš pastarųjų buvo sužalota nugara bei ausis.

Į kulkas atsakyta kumščiais

Pagal devyniolikmečio taksisto pateiktą versiją, atskubėjęs kolegai į pagalbą, jis bandė konfliktą išspręsti taikiai, tačiau netrukus teko gintis nuo mušeikų savigynos tikslais įsigytu ginklu.

Į incidentą įsikišus patruliams, devyniolikmetis jau buvo nuginkluotas ir, parverstas į sniegą, gynėsi nuo dviejų mušeikų kumščių bei spyrių. Teigiama, kad nuo pastarųjų trenkė alkoholiu. Abu buvo sužaloti. Vienas iš jų patruliams padavė iš mušamojo atimtą pistoletą.

Trisdešimt trejų metų Petrašiūnų gyventojui Sauliui G., dirbančiam UAB „Akmelita”, buvo sužalotas pilvas. Metais jaunesniam niekur oficialiai nedirbančiam jo draugui Mariui L. iš Šiaurės prospekto – abi kojos bei rankos. Sužalojimai buvo nesunkūs – abu patys atbėgo į VPK budėtojo iškviestą greitosios medicinos pagalbos automobilį.

Visi nukentėjusieji šio incidento metu buvo pristatyti į KMUK, kur suteikus pagalbą išleisti į namus. Greičiausiai – ginklu švaistęsis taksistas, kurio veidą, kaip teigiama, šiandien „puošia” dvi mėlynės. Apšaudytiesiems prireikė kvalifikuotesnės medikų pagalbos: vienam susiūta žaizda pilve, kitam – šlaunyje. Kitos nuo guminių kulkų pastarojo rankose bei kojoje likusios žymės tebuvo giluminiai nubrozdinimai.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Jo metu turėtų būti atsakyta ir į klausimą, ar devyniolikmetis taksistas neviršijo būtinosios ginties ribų. Teigiama, kad tiek jis, tiek apšaudytieji jau pareiškė vieni kitiems neturintys jokių pretenzijų ir atsisakė rašyti pareiškimus policijai.

Apšaudytojo pasakojimas

„Kauno dienai” vakar pavyko prakalbinti vieną iš apšaudytųjų, kuris patvirtino įtarimus, kad buvę ne visai taip, kaip dauguma žiniasklaidos priemonių komentavo šį įvykį.

Pasak Mariaus L., tąnakt jie su kompanija bare „Fortas” šventė gimtadienį. Apie pusę dviejų nakties Saulius G. su visais atsisveikino, nes susiskambino su žmona, kuri turėjo atvykti jo paimti. Netrukus ji įbėgo į barą ir pranešė, kad muša Saulių.

Marius tvirtina išbėgęs į gatvę tik vienas iš kompanijos. Rado Saulių kažką besiaiškinantį su keleriais metais jaunesniu taksistu. Pašnekovas teigia supratęs, kad kalbama apie Sauliaus išdaužytą šio taksisto automobilio vairuotojo šoninį langą. Kaip visa tai įvyko, Marius teigė nežinantis, tačiau įtariantis, kad tai greičiausiai buvo susiję su kažkokia avarine situacija, į kurią ne be šio taksisto kaltės, kaip galėjo pasirodyti Sauliui, pateko automobiliu BMW jo pasiimti atvykusi žmona.

Mariaus teigimu, jiems su Sauliumi jau buvo beveik pavykę sutarti su taksistu, kad rytoj jam bus atlyginti patirti nuostoliai. Tačiau tuo metu pašnekovas pajutęs, kad už jo nugaros kažkas stovi. Tai buvo du vaikinukai. Vienas iš jų – netrukus pistoletą išsitraukęs devyniolikmetis. Pasak pašnekovo, jiems pasirodžius iki tol pernelyg agresija netryškęs pirmasis taksistas atkuto. Atidaręs bagažinę ir ištraukęs iš jos domkratą, jis pareiškė einantis daužyti Sauliaus žmonos BMW langų. Marius pagrasino taksistą sumušiąs, šis neva atsakęs užgauliu epitetu – vėl pradėjo pliekstis jau beveik užgesintas konfliktas, kurio kulminacija tapo devyniolikmečio išsitrauktas pistoletas.

Ekrano romantika ir gyvenimo realybė

„Dažnai, matydamas tokias situacijas per filmus, pagalvodavau, kaip elgčiausi, – prisipažino dienraščiui Marius. – Žinote, kai tau į galvą nukreiptas ginklo vamzdis – situacija ne iš maloniųjų. Manau, kad net būdamas blaivus, nors nei aš, nei Saulius tikrai nebuvome tą naktį labai girti – tik išgėrę, vėl pasielgčiau taip pat, kaip tada. Pirmoji galvon šovusi mintis buvo žūtbūt atimti ginklą, kuriuo kiekvieną akimirką iš tavęs gali būti atimtas gyvenimas.”

Pasak pašnekovo, taksistas pradėjo į juos šaudyti bėgdamas. Nuaidėjo mažiausiai septyni šūviai, nuo kurių jis net apkurto. Nors jautė, kad kulkos zvimbia virš galvos, vis tiek vijosi. Gaudynės buvo persikėlusios net į važiuojamąją K.Donelaičio gatvės dalį, kol galų gale devyniolikmetį pavyko parversti į kelkraščio sniegą.

Vos spėjus iš jo atimti pistoletą bei pradėjus gulintįjį spardyti, lyg iš požemių išdygo policija. Kas ją galėjo iškviesti, pašnekovas teigia nežinantis. Tačiau šios dvikovos pabaigoje įvykio vietoje nebebuvo nei Sauliaus žmonos, kuriai liepta kuo skubiau pasišalinti, automobilio, nei taksi su išdaužtu langu. Kada iš įvykio vietos pabėgo pastarosios vairuotojas, neaišku.

„Šis įvykis – dar vienas įrodymas, koks teisus buvo tas, kuris pasakė, kad net ant sienos kabantis šautuvas vieną dieną gali iššauti, – reziumavo vakar Marius. – Ir, kaip svarbu, į kieno rankas – karštakošio ar sugebančiojo kritiniais momentais susitvardyti, jis patenka.”

Gatvės teismas už vagystę bare?

Tąnakt ginklu švaistytasi ir Savanorių prospekto pradžioje įsikūrusio baro „Ajax” prieigose. Apie pusę vienuolikos vakaro į jį kviesta greitoji medicinos pagalba. Medikus kvietė barmenė. Trisdešimtmečiui dujiniu pistoletu buvo sužalotos akys.

Kaip dienraščiui pasakojo minėta barmenė, šis vyriškis tą vakarą jų bare apsivogė. Atėjęs su draugu, jis buvo prisėdęs prie dviejų merginų. Viena iš jų vėliau paprašė barmenės pagalbos iškviečiant policiją: šampanu vaišinęs nepažįstamasis pavogė mobiliojo ryšio telefoną. Barmenė ne tik paskambino į policiją, bet ir iškvietė barą saugančios UAB „Likurgas” darbuotojus. Teigiama, kad paskui ilgapirštį, atsiliepdami į merginos pagalbos šauksmą, laukan išpuolė ir dalis baro klientų.

Incidentas, dėl kurio kviesti greitosios medikai, įvyko gatvėje. Pirminiais duomenimis, sulaikomas trisdešimtmetis bandė gintis turėtu dujiniu pistoletu, tačiau per nelygią dvikovą nukentėjo pats. Tą naktį jis buvo nuvežtas greitosios į KMUK, iš kurių, oficialiai nepatvirtintais duomenimis, pabėgo. Nesikreipė, pareigūnų tvirtinimu, jis po šio incidento ir į policiją, likdamas nežinomuoju su pernelyg ilgais pirštais.

Iškalbinga statistika

Nesibaigiančių sušaudytų Kauno savaitgalių fone miesto policijos pareigūnai akcentuoja, kad pernai Kaune esančiose ginklų parduotuvėse parduota daugiau kaip vienuolika tūkstančių ginklų, kuriuos įsigyjant nereikia specialaus policijos leidimo – dujinių, šratinių bei pneumatinių.

Pernai Kaune užregistruota vienuolika incidentų, kurių metu panaudotas šaunamasis ginklas. Tarp jų – trys nužudymai: per susišaudymą automobilių aikštelėje prie Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto bei incidentą prie vieno Baltų prospekto daugiabučio, kurio metu taip pat nušautas policijos akiratyje buvęs asmuo, panaudoti savigynai išduoti ginklai. Per žudynes Kūčių naktį Tenorų gatvėje – nelegaliai įsigytas ginklas.

Likusiuose aštuoniuose incidentuose šaudyta iš legaliai ginklų parduotuvėse (tepateikus dokumentą, kad esi pilnametis) parduodamų ginklų. Jais švaistytasi Kaune ir praėjusį savaitgalį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.