Žirgų lenktynėse – ir rinkimų šūkiai

Tradicinės žirgų lenktynės neapsiėjo be užuominų apie artėjančius savivaldos rinkimus. Valstiečiai liaudininkai stengėsi išsiskirti lietpalčiais, socialdemokratai – skėčiais.

Dusetų hipodrome praėjusį šeštadienį rungėsi eikliausi Lietuvos žirgai – vyko tradicinės respublikinės ristūnų lenktynės „Sartai 2007”. Per jas partijų atstovai nepraleido progos apie save priminti rinkėjams.

„Geltoniesiems” neprilygo

Kasmet pirmąjį vasario savaitgalį vykstančios žirgų lenktynės paprastai sulaukia nemažo žiūrovų susidomėjimo. Šiemet jų tikėtasi apie 40 tūkst., tačiau dėl šlapdribos ir vėjo svečių prigužėjo kur kas mažiau – apie 14 tūkstančių.

Jau 210 metų istoriją turinčios ir daug dalyvių bei žiūrovų pritraukiančios žirgų lenktynės politinėms partijoms tapo puikia proga pasireklamuoti prieš artėjančius savivaldybių tarybų rinkimus.

Renginyje „Sartai 2007” akį ypač traukė gausiai susirinkę ryškiai geltonais lietpalčiais vilkintys svečiai. Jiems ant nugarų buvo matyti iš tautinės vėliavos spalvų žiedų sunertas taikinys, kurio centre – 19-as numeris. Po šiuo simboliu puikavosi Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS) rinkimams pasirinktas šūkis „Pašaukti tarnauti jums”. Tokių lietpalčių gausiai mirgėjo tik organizatoriams, varžybių dalyviams ir žurnalistams skirtoje zonoje. Krintant šlapiam sniegui minioje ėmę dygti raudoni skėčiai su socialdemokratų roželėmis savo gausa „geltoniesiems” neprilygo.

Ryškiausiai Sartuose pasirodę valstiečių liaudininkai savo interneto svetainėje skelbia, kad „rinkimų kampaniją pradėjo taip, kaip būdinga stabiliai, tvirtai ir savo vertybėmis pasitikinčiai partijai – be festivalių, saliutų ar triukšmingų šventimų”.

VLS pirmininkė žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė buvo renginio „Sartai 2007” organizacinio komiteto pirmininkė. Jos atvaizdas ir sveikinimo žodis puikavosi pirmajame žirgų lenktynių programos knygelės puslapyje.

Ministrei padėka už orą

Ristūnų lenktynės Dusetose tradiciškai vyksta pirmąjį vasario savaitgalį. Šiemet dėl neįprastai šiltos žiemos buvo svarstoma atidėti renginio datą, tačiau orai vis dėlto atšalo. „Matyt, dėl jūsų ryšių pagaliau atėjo žiema”, – kalbėdamas su Prunskiene šmaikštavo renginio vedėjas. Ministrei buvo dėkojama už tai, kad „renginys įgijo žavesio, profesionalumo ir sklandumo”.

Sakydama sveikinimo kalbą Prunskienė taip pat džiaugėsi atšalusiais orais ir vis gausiau varžybose besilankančiais svečiais iš užsienio. „Sartai vis labiau tampa tarptautinėmis varžybomis, tarptautine švente. Šiemet ją aplankė apie dešimtį užsienio šalių ambasadorių. Kai kurie jų tai daro kasmet ir Sartų lenktynes yra labai pamėgę”, – džiaugėsi ministrė.

Sveikino garbūs svečiai

Lenktynių dalyvius bei svečius sveikino ir socialdemokratų lyderis Algirdas Brazauskas, šiuo metu Europos Sąjungai pirmininkaujančios Vokietijos ambasadorius Volkeris Heinsbergas, prie renginio „Sartai 2007” organizavimo prisidėję pareigūnai.

Heinsbergas džiaugėsi galėdamas stebėti tradicines lenktynes ir gyrė lietuviškos virtuvės patiekalus. Pasak jo, mūsų šalies maisto produktus neseniai skanavo ir berlyniečiai Vokietijos sostinėje vykusioje parodoje. „Europos Sąjunga – dabar mūsų visų namai, todėl svarbu pažinti jos senas tradicijas”, – kalbėjo ambasadorius.

„Atsimenu, dvidešimtajame amžiuje varžybos vykdavo ant Sartų ežero ledo. Dabar pasidarėme jautresni, atsargesni ir saugesni, todėl persikėlėme ant žemės”, – prisiminimais dalijosi Brazauskas. Į neseniai įrengtą hipodromą lenktynės perkeltos dėl pastaruoju metu šylančių žiemos orų. Ežero ledas nebėra toks tvirtas, kad būtų tinkamas varžyboms. Šeštadienį, varžybų dieną, ledas buvo tik 12 centimetrų storio, todėl žmonės buvo perspėjami ant jo nelipti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Žirgų lenktynėse – ir rinkimų šūkiai"

  1. bobis

    labai puiki svente ziemaĄ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.