Klimato atšilimas atneš gamtos kataklizmus

Mokslininkai pripažino, kad pokyčius Žemėje labiausiai nulėmė žmonių veikla

Vakar pasaulio mokslininkai paskelbė išvadas apie klimato pokyčius. Po šešerius metus trukusių tyrimų Jungtinių Tautų (JT) ekspertų komisija pareiškė: labai tikėtina, kad visuotinį atšilimą sukėlė žmogaus veikla, o vidutinė temperatūra šį šimtmetį gali pakilti 1,8 – 4 laipsniais pagal Celsijų. Lietuvai tai žada ne tik šiltesnį orą, bet ir klimato anomalijas bei Baltijos pajūrio sunaikinimą.

Anomalijų daugės

Tarptautinė komisija, kurioje dirbo 2500 mokslininkų iš daugiau nei 130 šalių, teigia, kad ateityje dar sparčiau tirps ledynai, dažniau sulauksime liūčių, atogrąžų audrų ir nepakeliamo karščio bangų, kils jūrų lygis. Šie reiškiniai „labai tikėtini”, o tai reiškia 90 proc. tikimybę. Prieš penkerius metus paskelbtoje analogiškoje JT ataskaitoje tikimybė, kad dėl klimato pokyčių kaltas žmogus, buvo vertinama 66 proc.

Ekspertų prognozėmis, XXI amžiuje temperatūra pakils nuo 1,8 iki 4 laipsnių. Per praėjusį šimtmetį vidutiniškai atšilo 0,7 laipsnio.

Prognozuojama, kad jūros lygis kils nuo 18 iki 59 centimetrų. Tirpstant Antarktidos ir Grenlandijos ledams, vanduo gali pakilti ir daugiau.

Saulės poveikis menkesnis nei žmonių

„Tai matavimų rezultatai, tikslūs duomenys apie tai, kas įvyko per 100 metų”, – „Kauno dienai” sakė su ataskaita vakar susipažinęs Vilniaus universiteto hidrologijos ir klimatologijos katedros vedėjas Arūnas Bukantis.

Anot jo, pasaulinio vandenyno lygis nuo XX amžiaus pradžios pakilo 20 cm. Sniego dangos plotai sumažėjo apie 2 mln. kv. km. Šiaurės pusrutulyje.

„Kas lemia šiuos pokyčius? Įvertinti anglies dvideginio, šiltnamio dujų, azoto suboksido, butano poveikis, ozono sluoksnio pokyčiai ir kiti veiksniai. Žinoma, įvertintas ir Saulės aktyvumas. Saulės spinduliuotės sustiprėjimas yra, bet jis menkas, poveikis maždaug 10 kartų mažesnis nei žmogaus veiklos. Todėl ir sakoma, kad žmogus 90 proc. yra atsakingas už klimato kaitą”, – sakė A.Bukantis.

JT tikisi, kad ši ataskaita paskatins kai kurių šalių, visų pirma JAV ir Kinijos, vyriausybes dėti daugiau pastangų, kad būtų sumažintas šiltnamio efektą sukeliančių dujų išskyrimas į aplinką. Šios dujos daugiausia išsiskiria deginant iškastinį kurą gamyklose bei iš automobilių.

Lietuvoje šils dar sparčiau

Anot A.Bukančio, vienareikšmiai negalima atsakyti, kokią įtaką klimato atšilimas turės Lietuvai. „JT ataskaitoje nurodoma, kad mūsų šalies platumose iki 2030 metų oro temperatūra pakils 1,5-2 laipsniais, o per XXI amžių – 4-5,5 laipsnio. Tai yra daugiau negu vidutiniškai planetoje, bet mažiau nei Arkties vandenyno regione ar Šiaurės Sibire”, – sakė klimatologas.

Gali pasirodyti, kad temperatūros padidėjimas keliais laipsniais bus naudingas Lietuvai, nes mažės energijos sąnaudos, atsiras geresnės sąlygos poilsiui.

„Vienareikšmio atsakymo negali būti. Atskiriems ūkio sektoriams, veiklos rūšims, ekosistemoms bus geriau, tačiau teigti, kad mes iš to išlošime, nėra pagrindo. Atšilimas – viena medalio pusė. Kartu daugėja klimato anomalijų, kurios pridaro daug nuostolių”, – sakė A.Bukantis.

Anot jo, jei pasaulinio vandenyno lygis per XXI amžių pakils 30-40 cm, Baltijos pajūris smarkiai pasikeis. „Krantai bus ardomi, dabartinių pliažų neliks. Tai labai pakenks turizmui, infrastruktūrai. Reikės didelių investicijų pakrantėms išsaugoti, inžinerinėms priemonėms. Miestams uostams kyla pavojus. Jau šiemet buvo užlieti Klaipėda, Nida, ateityje patvankos bus dar aukštesnės”, – sakė A.Bukantis.

Pasak klimatologo, svarbu suvokti, kad prie atšilimo prisideda kiekvienas naudojantis energiją, važinėjantis automobiliu. „Gąsdinti žmones gal nereikia, tačiau būtina informuoti, kas mūsų laukia, jei niekas nesikeis”, – sakė klimatologas.

Ne pirmas perspėjimas

Pernai panašaus tyrimo rezultatus paskelbė buvęs Pasaulio banko ekonomistas Nikolas Sternas. Studiją užsakė Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovas Tonis Bleras.

Britų mokslininkas teigia, kad jeigu metinė Žemės atmosferos temperatūra pakils trimis laipsniais, žmonija neišvengs globalinių potvynių, žiaurių sausrų, kurios atneštų apie 200 mln. žmonių aukų. Atšilimas palies visus Žemės regionus, nuo jo nukentės kas dešimtas jos gyventojas. Daugiausiai nuostolių pajus Afrika.

2004 metais iš Pentagono nutekinta slapta ataskaita. Joje sakoma, kad per ateinančius 20 metų klimato kaita gali tapti globalinės katastrofos priežastimi. Naujų karų bei gamtinių kataklizmų aukomis gali tapti milijonai žmonių. Ataskaitoje kalbama apie didžiulio potvynio galimybę, sukelsiančio grėsmę didžiausiems Europos miestams. Iki 2020 metų Didžiojoje Britanijoje turėtų susidaryti Sibiro tipo klimatas. Tuo pačiu metu visame pasaulyje prasidės visuotinė sausra, badas, susidūrimai tarp atskirų interesų grupių bei padidės branduolinio ginklo panaudojimo galimybė.

Ataskaitos autoriai įspėja, kad gali pasikartoti panaši situacija kaip prieš 8200 metų, kai dėl pasaulinio masto nederliaus kilo didžiulis badas, epidemijos bei gyventojų migracija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.