Įmonės vardas – brangus galvosūkis

Įmones kuriantys verslininkai privalo ne tik sausi perbristi biurokratijos jūrą, bet ir kęsti kūrybines kančias. Pasirodo, Lietuvoje norint išrinkti ir užregistruoti savo firmos pavadinimą reikia ne ką mažiau galvą pasukti nei kelių tomų poemą sukurti, o pagalbą siūlantys paieškos tarpininkai už tai prašo nemenkų sumų.

Beje, tarpininkų pasiūlytas pavadinimas gali jums nepatikti, tačiau trauktis nebus kur. Na, nebent galite ir toliau ieškoti idealaus varianto ir išleisti krūvas pinigų.

Tuo įsitikino vienas uostamiesčio verslininkas, savaites sukęs galvą, kaip pavadinti parduotuvę, ir išleidęs tam 594 litus. Jis spėja, kad tai – dar ne visos jo išlaidos.

Patvirtino nepatikusį pavadinimą

Savo pavardės viešinti nenorėjęs verslininkas pasakojo sumanęs uostamiestyje atidaryti muzikos prekių parduotuvę. Išsirinkęs širdžiai mieliausią pavadinimą privalėjo jį pateikti Vilniuje veikiančiai UAB „Patentinių paslaugų centrui” (PPC), tačiau šios įstaigos atstovai jį informavo, kad toks vardas jau naudojamas.

Klaipėdietis sugalvojo kitą pavadinimą ir, dėl visa pikta pridėjęs dar 3 variantus, juos pristatė PPC. Deja, vėl nepataikė. Siuntė dar penkis, tačiau iš įstaigos sulaukė ne tik neigiamo atsakymo, bet ir įspėjimo, kad nuo šiol už kiekvieną variantą jam teks mokėti po 118 litų.

Galų gale PPC patvirtino pavadinimą, kuris verslininkui nelabai patinka, tačiau, neturėdamas kur trauktis, žmogus su vilniečiais sutiko, mat, sumokėjęs šimtus litų, nenorėjo patirti dar daugiau išlaidų ir švaistyti laiko – iki tol klaipėdiečio parduotuvės pavadinimo derinimo darbai užtruko kiek ilgiau nei dvi savaites.

„Tai dar ne viskas. Dabar tokį pat kelią teks nueiti ir norint patvirtinti parduotuvės logotipą, tačiau tam jau esu pasiruošęs ir materialiai ir psichologiškai”, – sakė verslininkas.

Milijonai, milijardai

PPC darbuotoja Liuda, kažkodėl nenorėjusi pasakyti pavardės ir užimamų pareigų, „Vakarų ekspresui” paaiškino, kodėl klaipėdietis patyrė tiek išlaidų ir eikvojo kantrybės resursus.

Moteris tikino, kad pavadinimo variantą galima nemokamai pasitikrinti Valstybinio patentų biuro duomenų bazėje, tačiau tai padaryti esą ne taip jau ir paprasta – mat Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, šalies bazė prijungta prie bendrijos bazės, kurioje vardų užregistruota, anot specialistės „milijonai, milijardai”, tad net vieno žodžio patikra atimanti daug laiko.

„Todėl Lietuvoje ir dirba paieškos tarpininkai, kurie tikrina, ar vardas nerezervuotas, ir už tai ima mokestį. Bet geriau jau pasitikrinti. Pavyzdžiui, jeigu verslininkas pavadinimą užregistruotų to nepadaręs, vėliau gali paaiškėti, kad Lietuvoje ar ES toks vardas jau galioja. Tokiu atveju jis privalėtų naikinti besidubliuojantį pavadinimą, jam taip pat gali grėsti teisinės problemos”, – sakė moteris.

Panašios procedūros bei jų kainos laukia ir norint užregistruoti logotipus.

„Net dėl vieno brūkšnelio firmos ženkle gali tekti viską keisti ir už tai mokėti”, – informavo PPC darbuotoja.

Pasak jos, taip pat derėtų pasitikrinti ir Lietuvos registrų centre, kad parduotuvės pavadinimas nesutaptų su įregistruotos įmonės pavadinimu.

Virtualioje erdvėje – dar sudėtingiau

Lietuvoje veikia kelios informacinių technologijų kompanijos, kurios gali padėti užregistruoti interneto svetainę norimu vardu. Tačiau svetainę trumpu, lengvai įsimenamu pavadinimu užregistruoti taip pat nėra labai paprasta. Ypač su galūne „.lt”.

Tiesa, už kiekvieną variantą mokėti neteks – ar pasirinktas vardas neužimtas, galima patikrinti bet kurios iš svetaines registruojančios kompanijos tinklapyje.

Unikalus svetainės vardas su galūne „.lt” jums atsieis apie 80 litų per metus, adresai su kitomis galūnėmis kainuoja pigiau.

Jeigu jūsų pasirinktas vardas užimtas, bet labai jums patinka, galite bandyti susisiekti su jo turėtojais ir tartis dėl vardo perpirkimo. Tad pasitaiko apsukruolių, kurie įsigyja dešimtis interneto svetainių adresų, o vėliau juos pelningai perparduoda.

Dar pernai šalyje nuskambėjo istorija apie tai, kaip Vilniaus greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties vadovas vis „pavėluodavo” užregistruoti interneto adresus. Sugalvojo jis adresą www.gmp.lt , tačiau šis jau buvo užimtas, bet stoties vadovui jis taip patiko, kad už kelis mokesčių mokėtojų tūkstančius vardas buvo perpirktas.

Apsigalvojo vėliau vadovas, nusprendęs, jog stočiai virtualioje erdvėje labiausiai tiktų vardas www.vgmp.lt , tačiau atsitik tu man taip – ir šis vardas jau buvo užimtas. Teko pakloti dar kelis tūkstančius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.