Jauni vairuotojai

„Kaip privalėtų ženklinti savo transporto priemonę vairuotojai, neturintys dvejų metų vairavimo stažo?” – klausia skaitytojas S. P. iš Vilniaus.

Tokie klausimai kaip transporto priemonės ženklinimas ar leistinas važiavimo greitis daugeliui vairuotojų iškilo po pastarųjų Kelių eismo taisyklių (KET) pakeitimų. Kaip visuomet, panagrinėkime KET reikalavimus. KET trečiojo priedo 13-asis punktas išliko nepakeistas: „13. Automobilių, kuriuos vairuoja vairuotojai, neturintys 2 metų vairavimo stažo, transporto priemonių, vežančių pavojingus ar sunkius krovinius, transporto priemonių (jų junginių), kurių matmenys (su kroviniu ar be jo) yra didesni už Susisiekimo ministerijos nustatytuosius, taip pat motorinių transporto priemonių, kurių maksimalus greitis pagal techninę charakteristiką mažesnis už maksimalų greitį, leidžiamą šiose taisyklėse toms transporto priemonėms, gale, kairėje pusėje, turi būti skiriamasis greičio ribojimo ženklas – spalvotas ženklas „Ribotas greitis”, kuriame nurodytas leidžiamas greitis. Ženklo skersmuo – 160-250 mm (nelygu transporto priemonės rūšis), apvado plotis – 1/10 ženklo skersmens.”

Greitis padidintas

13-ame punkte reikalaujama, kad nepatyrusių vairuotojų vairuojami automobiliai būtų paženklinti greičio ribojimo ženklu. Tačiau kokia turėtų būti to ženklo skaitmeninė reikšmė – nenurodyta. Visi puikiai žinome, kad iki šiol tokia reikšmė buvo 70 km/h. Kodėl būtent 70 km/h? Atsakymas labai paprastas – todėl, kad maksimalus greitis, kuriuo leidžiama važiuoti tokiems vairuotojams bet kokiame kelyje, buvo ne didesnis kaip 70 km/h. Gyvenvietėse didžiausias leistinas greitis pradedantiems vairuotojams, kaip ir kitiems eismo dalyviams, buvo tik 50 km/h. Nepaisant to, buvo naudojama didesnioji arba, galima sakyti, pati didžiausia leidžiama greičio reikšmė – 70 km/h. Šiuo metu maksimalus važiavimo greitis neturintiems 2 metų vairavimo stažo vairuotojams yra padidintas: „178. Neturintiems 2 metų vairavimo stažo vairuotojams, taip pat asmenims, kurie mokosi vairuoti, leidžiama važiuoti automagistralėse ir greitkeliuose ne didesniu kaip 90 km/h greičiu, kituose keliuose – ne didesniu kaip 70 km/h greičiu.”

Maksimali leidžiamo greičio reikšmė

Suprantama, kaip ir anksčiau, gyvenvietėse leidžiama važiuoti ne didesniu kaip 50 km/h greičiu. Kokią maksimalią leidžiamo greičio reikšmę dabar turime naudoti greičio ribojimo ženkle? Manau, taip pat didžiausią, t.y. 90 km/h. Tokį teiginį galima pagrįsti kitais KET punktais:

„179. Vairuotojui draudžiama:

179.2. viršyti greitį, kuris nurodytas transporto priemonės greičio ribojimo skiriamajame ženkle.” Jeigu ant automobilio, vairuojamo neturinčio 2 metų vairavimo stažo vairuotojo, pritvirtintume greičio ribojimo ženklą su mažesne skaitmenine išraiška, pavyzdžiui, 70 km/h, pretenduotume į KET nuostatų „pakeitimą”, nes vairuotojas nebegalėtų važiuoti didesniu kaip 70 km/h greičiu net automagistralėje.

90 km/h

Manyčiau, dabar visi automobiliai, kuriuos vairuoja neturintys 2 metų vairavimo stažo vairuotojai ar besimokantys vairuoti mokiniai, turėtų būti paženklinti greičio ribojimo ženklu 90 km/h. Toks paženklinimas atitiktų visus KET reikalavimus. Maksimalus važiavimo greitis, kurį bet kokiu atveju draudžiama viršyti, būtų 90 km/h. Vietose, kur galioja kitokie greičio apribojimai, 90 km/h paženklintų automobilių vairuotojai privalėtų laikytis mažesnio greičio (gyvenvietėse neviršyti 50, kituose keliuose, ne gyvenvietėse – 70 km/h). Galėtų būti įmanomas ir trijų greičio ribojimo skiriamųjų ženklų, turinčių visas įmanomas reikšmes (50, 70 90 km/h), naudojimas, tačiau dabartinėse KET tokios galimybės nėra numatyta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Jauni vairuotojai"

  1. vairuotojas

    manau kad reiketu leisti nesturintiems 2 metu stazo vairuotojams vaziuoti visur 90km/h iskyrus givenvietes. ir kad netrugdytu eismo

  2. kristina

    tai isvis ar reikai klijoti zenkla ar galima vazineti be zenklo neturintiems 2 metu vairavimo stazo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.