Federeris – geriausias istorijoje?

Šveicaras Roger Federeris norėtų laiko mašina persikelti į praeitį, kad susiremtų su Rodu Laveru ir Bjornu Borgu, nes dabartiniame teniso pasaulyje jam nė iš tolo neprilygsta nė vienas varžovas

Sekmadienį Roger Federeris atviro Australijos teniso čempionato finale 7:6, 6:4, 6:4 nugalėjo čilietį Fernando Gonzalezą ir iškovojo dešimtą pergalę „Didžiojo kirčio” turnyruose per savo karjerą. 25 metų šveicaras per visą turnyrą nepralaimėjo nė vieno seto. Pastarąjį kartą tai padaryti B.Borgui buvo pavykę 1980-aisiais per atvirą Prancūzijos čempionatą.

Galima neabejoti, kad nemažindamas greičio R.Federerio ekspresas greitai iš istorijos knygų išbrauks Pete’o Sampraso rekordą. Legendinis amerikietis per savo karjerą laimėjo 14 „Didžiojo kirčio” turnyrų. P.Samprasas savo kolekciją surinko per 12 metų, o R.Federeriui, kad laimėtų 10 titulų, teprireikė trejų su puse metų.

Amerikiečiui žodžiai atsirūgo

„Net man pačiam darosi baugu, kai pagalvoju, kiek daug laimėjau, – sekmadienį iškovojęs dar vieną titulą kalbėjo šveicaras. – Jei kas būtų pasakęs, kad nuo 2003-iųjų vidurio iki dabar laimėsiu 10 „Didžiojo kirčio” turnyrų, būčiau pamanęs, kad neturiu nė mažiausios galimybės tą padaryti. Jei būčiau kuris nors kitas žaidėjas, tikrai stebėčiausi matydamas, kaip laimi vis tas pats vaikinas.”

Jei stebisi pats R.Federeris, galima tik spėlioti, kaip iš tikrųjų jaučiasi jo varžovai. Amerikietis Andy Roddickas prieš porą savaičių leido sau pasakyti, kad kitų tenisininkų atsilikimas nuo šveicaro sparčiai mažėja. Po to šeštoji turnyro raketė A.Roddickas turnyro pusfinalyje pralaimėjo R.Federeriui lyg vaikas. Šveicaras per 3 setus amerikiečiui leido laimė tik tik 6 geimus (6:4, 6:0, 6:2). „Priklausys nuo išgerto alkoholio kiekio”, – paklaustas, ar sugebės užmigti po tokio pralaimėjimo, atsakė A.Roddickas.

Televizijos komentatoriai per amerikiečio ir šveicaro dvikovą ne kartą skelbė: „Mes stebime istorinę partiją.” Dar prieš tas varžybas praeityje garsus tenisininkas Matsas Wilanderis priminė Vito Gerulaičio po pergalės prieš B.Borgą pasakytus žodžius: „Niekas nelaimi prieš V.Gerulaitį 19 kartų iš eilės.” M.Wilanderis tikėjosi, kad kas nors panašaus gali nutikti A.Roddicko ir R.Federerio atveju. Tačiau šveicaras per varžybas apie tai neleido net pagalvoti.

Atviro Australijos čempionato finalas R.Federeriui buvo septintas iš eilės per „Didžiojo kirčio” turnyrus. Iki šiol tokiu laimėjimu galėjo pasigirti tik australas Jackas Crawfordas, kuriam buvo pavykę tai padaryti 1934 metais.

Varžovai – praeityje

Dabartiniai konkurentai skaičiuoja, keliolika kartų turės pralaimėti iš eilės, todėl šveicarui nelieka nieko kito, kaip tik dairytis į praeitį. Pusė pasaulio teniso ekspertų jau gali atsakingai pareikšti, kad R.Federeris yra geriausias visų laikų tenisininkas. Andre Agassi, P.Samprasas, Johnas McEnroe, Jimmy Conorsas – jam ne konkurentai. Tačiau yra du tenisininkai, kurių praeities šlovę šveicaras užgoš nebent laimėjęs 20 „Didžiojo kirčio” turnyrų. Tai švedas B.Borgas ir australas R.Laveras. Būtent pastarojo vardu pavadintoje Melburno arenoje šveicaras negailestingai sutriuškino A.Roddicką, o Australijos legenda visa tai matė savo akimis.

B.Borgas ir R.Laveras kadaise buvo tokie pat dominuojantys tenisininkai, koks dabar yra R.Federeris. Jie abu laimėjo tik po 11 „Didžiojo kirčio” turnyrų, bet yra argumentų, įrodančių, kad šis skaičius neatspindi tikro jų pajėgumo. R.Laveras, vienintelis tenisininkas du kartus per metus laimėjęs visus keturis „Didžiojo kirčio” turnyrus (1962 ir 1969), nedalyvavo šio rango turnyruose 1963-1967 metais, nes buvo tapęs profesionalu, o „Didžiojo kirčio” turnyruose galėjo dalyvauti tik mėgėjai. Galima neabejoti, kad puikus tenisininkas tikrai būtų laimėjęs ne vieną iš 20-ies praleistų turnyrų. Savo ruožtu B.Borgas, kuris pirmą „Didžiojo kirčio” turnyrą laimėjo būdamas 18 metų, sportinę karjerą baigė vos 26-erių.

Todėl R.Federeris ir norėtų laiko mašina persikelti į praeitį, kad akis į akį išsiaiškintų santykius su tuomet geriausios formos buvusiais konkurentais. Galima tik įsivaizduoti, kaip atrodytų tie mūšiai, tačiau R.Laveras neabejoja, kad R.Federerio vieta yra tarp pačių iškiliausių visų laikų tenisininkų.

„Roger yra geriausias žaidėjas, kurį man teko matyti, – šveicarą gyrė Australijos legenda. – Jo karjera dar tik įpusėjo, todėl taip sparčiai rinkdamasis titulus jis tikrai turi visas galimybes tapti visų laikų geriausiu tenisininku. Roger turi pernelyg daug talento, visi jo smūgiai yra ištobulinti ir beveik idealūs. Jis puikiai juda korte, atrodo, kad nė neliečia kojomis žemės.”

Kadangi šiais laikais niekas šveicarui negali prilygti, su juo siejamos aistruolių viltys yra labai didelės. Manoma, kad 2007-aisiais jis laimės visus keturis „Didžiojo kirčio” turnyrus. Be R.Lavero, tai yra pavykę tik amerikiečiui Donui Budge’ui. Pernai R.Federeris patyrė nesėkmę raudonuosiuose Paryžiaus „Roland Garros” kortuose, tačiau tiki, kad šiemet gali laimėti ir ten.

„Tai būtų dar vienos svajonės išsipildymas. Tikiu, kad man tai pavyks”, – nežadėjo nieko gero savo konkurentams šių dienų teniso genijus iš Šveicarijos.

Roger FEDERERIS

Gimė: 1981 08 08

Ūgis: 185 cm

Svoris: 80 kg

Reitingas: pasaulio vyrų teniso reitingo lyderis nuo 2004 metų vasario 1 dienos (šių metų vasario 1 dieną turėtų pagerinti Jimmy Connorso rekordą pagal lyderio pozicijoje išbūtas savaites).

Titulai: po 3 kartus atvirų Australijos ir JAV čempionatų bei 4 kartus Vimbldono turnyro laimėtojas. Iš viso laimėjo 46 vienetų ir 7 dvejetų turnyrus.

Roger Federerio finalai

Metai Turnyras Varžovas Rezultatas

2003 Vimbldonas Markas Philippoussis 7:6, 6:2, 7:6

2004 „Australian Open” Maratas Safinas 7:6, 6:4, 6:2

2004 Vimbldonas Andy Roddickas 4:6, 7:5, 7:6, 6:4

2004 „U.S. Open” Lleytonas Hewittas 6:0, 7:6, 6:0

2005 Vimbldonas Andy Roddickas 6:2, 7:6, 6:4

2005 „U.S. Open” Andre Agassi 6:3, 2:6, 7:6, 6:1

2006 „Australian Open” Marcosas Baghdatis 5:7, 7:5, 6:0, 6:2

2006 „French Open” Rafaelis Nadalis 6:1, 1:6, 4:6, 6:7

2006 Vimbldonas Rafaelis Nadalis 6:0, 7:6, 6:7, 6:3

2006 „U.S. Open” Andy Roddickas 6:2, 4:6, 7:5, 6:1

2007 „Australian Open” Fernando Gonzalezas 7:6, 6:4, 6:4

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.