Trakys džiaugiasi atsidūręs Azerbaidžane

Lietuviai atranda Azerbaidžano futbolo lygą – šioje šalyje rungtyniaus jau trys žaidėjai iš Lietuvos. Azerbaidžano čempionatas bus atnaujintas vasario viduryje, pasibaigus žiemos pertraukai.

Nuo praėjusių metų vidurio Baku „Inter” žaidžiantis puolėjas Valdas Trakys šios ekipos treneriams rekomendavo buvusį komandos draugą Andrių Gedgaudą iš Klaipėdos „Atlanto”. Lietuvis praėjusią savaitę su Azerbaidžano klubu pasirašė pusantrų metų kontraktą. Buvęs „Atlanto” gynėjas Darius Žutautas atstovaus Azerbaidžano čempionate po pirmojo rato pirmaujančiai Lenkorano „Hazar” vienuolikei.

Padėjo kvietimas į rinktinę

Su V.Trakiu susitikome Turkijoje – Baku „Inter” puolėjas atėjo pažiūrėti Vilniaus „Vėtros” kontrolinių rungtynių.

„Kai gavau pasiūlymą iš Azerbaidžano, kurį laiką jį svarsčiau. Bet pamaniau: jei net olimpinis čempionas Rimas Kurtinaitis vyko dirbti į šią šalį, kodėl ir man nepabandžius. Dabar džiaugiuosi, kad priėmiau tokį sprendimą, – iš Azerbaidžano nenoriu išvykti”, – kalbėjo V.Trakys.

Iš Kretingos kilęs 189 centimetrų ūgio puolėjas, kuriam kovo mėnesį sukaks 28-eri, daug pakeliavo po pasaulį. V.Trakys atstovavo įvairiems Rusijos klubams, žaidė Vokietijos antrojoje bundeslygoje, net rungtyniavo Islandijoje. Trumpai jis buvo ir Italijoje, bet į pagrindinę „Perugios” komandą nepateko.

Atsidurti puolėjui Azerbaidžane padėjo Lietuvos rinktinės rungtynės praėjusių metų gegužę, kai mūsiškiai išvykoje 1:0 įveikė lenkus. „Vienas agentų pamatė, kaip žaidžiu, ir rekomendavo mane Baku komandai. Kontraktas su „Inter” baigiasi vasarą, bet jau dabar siūloma jį pratęsti dar vienam sezonui. Kai bus aptartos visos sutarties detalės, tai ir ketinu padaryti”, – pasakojo V.Trakys.

Lietuvis iškart gerai užsirekomendavo „Inter” komandoje – per penkerias rungtynes įmušė 3 įvarčius. Tačiau vėliau puolėjui teko praleisti daug varžybų: jam buvo sulaužyta nosis, Vilniuje operuotas meniskas.

Pinigų klubai nestokoja

V.Trakys neslėpė, kad pajėgiausios Azerbaidžano komandos sudaro futbolininkams geras finansines sąlygas. „Net vietos žaidėjai per sezoną uždirba po 60-70 tūkst. JAV dolerių. Azerbaidžane tai labai dideli pinigai. Atlyginimai niekada nevėluoja. Šalis gyvena iš naftos. Baku dirba daug garsių užsienio kompanijų, susijusių su šiuo verslu. Stipriausi Azerbaidžano klubai lėšų nestokoja, net bando prisivilioti buvusių pasaulinio garso futbolininkų, bet kol kas jie nelabai nori vykti į šią šalį. Beje, kai pernykščio Sandraugos taurės turnyro finale Baku „Neftči” įveikė „Kauną”, kiekvienas tos komandos žaidėjas gavo 15 tūkst. dolerių premiją”, – dėstė puolėjas iš Lietuvos.

Baku „Inter” remia „International Bank Azerbaijan”. Ekipą treniruoja specialistas iš Ukrainos, o klubo prezidentas yra bulgaras – su juo sudarytas dvejų metų kontraktas. Per 12 čempionato pirmojo rato mačų 22 taškus surinkęs „Inter” nuo lyderio „Hazar” atsilieka septyniais taškais.

„Kai žaidžiame provincijoje, į rungtynes dažnai susirenka 10-15 tūkst. žiūrovų. Baku į varžybas ateina keli tūkstančiai aistruolių”, – pažymėjo V.Trakys.

Teko girdėti, kad Azerbaidžano futbolo aikštės yra tragiškos. Lietuvos futbolininkas, paklaustas apie tai, patikino, jog tokios kalbos ne visai atitinka tikrovę: „Baku pastatyti du šiuolaikiniai stadionai – jų aikštės labai geros. Provincijos miestuose padėtis blogesnė. Ten yra prastų aikščių, bet žaisti galima.”

Susidūrė su korupcija

Azerbaidžane leidžiami du futbolo laikraščiai, kiekvieno turo rungtynes transliuoja televizija, rodomos ir jų apžvalgos. Tačiau V.Trakys užsiminė susidūręs toje šalyje su korupcija. „Vienas žurnalistas man pasakė, kad jei sumokėsiu jam šiek tiek, rašys apie mane ką tik panorėsiu. Tarkim, jog manimi domisi Italijos klubas”, – kalbėjo V.Trakys. Paskui papasakojo ir kitą istoriją.

Azerbaidžane įprasta, kad klubai moka žurnalistui, rengiančiam šalies čempionato turų apžvalgas. „Inter” vadovai sutiko pervesti tam tikrą sumą laidai, bet televizijos darbuotojo tai netenkino – jis norėjo gauti pinigus grynaisiais. „Kai „Inter” prezidentas kategoriškai atsisakė, reikėjo pamatyti, kaip buvo parodyta mūsų komandos rungtynių su „Hazar” santrauka. Atrodė, tarsi čempionato lyderiai žaidė su beviltiškais autsaideriais. Nebuvo parodyta nė viena „Inter” ekipos pavojinga ataka”, – pasakojo nuo praėjusių metų Azerbaidžane rungtyniaujantis V.Trakys.

Valdas TRAKYS

Gimė: 1979 03 20

Ūgis: 189 cm

Svoris: 84 kg

Klubai: Vilniaus „Panerys” (1996), „Kaunas” (1997-1999), Maskvos „Torpedo”, Rusija (2000-2001), „Hafnarfjordur”, Islandija (2002), „Perugia”, Italija (2002), Fiurto „Greuther”, Vokietija (2003-2004), „Osnabruck”, Vokietija (2004), Krasnodaro „Kuban”, Rusija (2004), Klaipėdos „Atlantas” (2005), „Oriol”, Rusija (2005), „Atlantas” (2006), Baku „Inter”, Azerbaidžanas (2006).

Lietuvos rinktinė: 5 rungtynės, 2 įvarčiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.