Kinų mūšiai krepšinio aikštėse

Per Kinijos krepšinio varžybas daugėjant žiūrovų chuliganizmo atvejų rungtynių organizatoriai priversti imtis radikalių priemonių – metalo detektorių ir sustiprintos apsaugos

Vis įžūlėjantys krepšinio sirgaliai atkreipė Kinijos sporto vadovų dėmesį ir sukėlė susirūpinimą dėl žiūrovų kontrolės per Pekino olimpines žaidynes. Penki incidentai per kelias pastarąsias savaites metė šešėlį ant sporto šakos, kurią išpopuliarino ryškiausia Kinijos sporto žvaigždė Yao Mingas.

Chuliganiškas elgesys – normalu

Vienas aršesnių konfliktų nutiko, kai Kinijos krepšinio asociacija (KKA) Žejiango „Horses” krepšinio ekipą nubaudė 20 tūkst. juanių bauda. Šeimininkų komandos gerbėjai po savo palaikomos komandos pralaimėjimo atakavo svečių autobusą. Ksinjiango ir Šanksi klubai taip pat buvo nubausti, kai jų sirgaliai po pralaimėjimų kitos ekipos krepšininkus apmėtė buteliais ir kitokiais daiktais.

Žejiango incidentas prasidėjo po to, kai Fujiano klubo krepšininkas parodė nepadorų gestą žiūrovams. Toks elgesys išprovokavo butelių ir kitų daiktų krušą virš krepšinio aikštelės, o vėliau – ir svečių autobuso. „Bet koks nepriimtinas žaidėjų, ypač gerai Kinijoje žinomų krepšininkų elgesys sukelia neigiamą žiūrovų minios reakciją, tai mes irgi turėtume įsidėmėti, – tvirtino Bayi „Rockets” treneris Adi Jiangas. – Mums reikia sirgalių, tačiau civilizuotų. Artėjant Pekino vasaros olimpiadai turime atkreipti didesnį dėmesį į žiūrovų elgesį.”

Praėjusios savaitės rungtynės tarp Pekino „Ducks” ir Bayi „Rockets” irgi buvo panašios. Piktos sirgalių minios švilpimas prasidėjo po to, kai „Rockets” vidurio puolėjas Mo Ke netyčia nokautavo priešininką. Dar didesnis triukšmas kilo, kai M.Ke susiginčijo su teisėjais dėl savo veiksmų. Švilpimas nesiliovė, kol treneris savo žaidėjo nepasodino ant suolelio. „M.Ke buvo neteisus, jis turėjo būti kantrus ir suprasti, jog elgiasi negerai”, – sakė A.Jiangas. – Mes netoleruosime tokių krepšininkų veiksmų, stengsimės šį žaidėją išmokyti, kaip dera elgtis aikštelėje.”

Pekino „Ducks” treneris Minas Lulei sako, kad svečių komandų nušvilpimas, krepšininkų apspjaudymas ir butelių mėtymas tapo beveik įprastas reiškinys. „Tokie dalykai pas mus jau beveik tapo norma. KKA dar tik formuojasi ir tobulėja, tačiau net NBA, daug metų senesnė už mūsų lygą, turi panašių problemų, – pabrėžė M.Lulei. – Kad ir kaip mes stengtumėmės sustabdyti tokį elgesį, vis tiek tokių problemų visiškai neišvengsime.”

Įrengti metalo detektoriai

Dar didesnis konfliktas kilo, kai legionierius iš JAV Mackas Tuckas, nukentėjęs nuo žiūrovų paleisto vandens butelio, užsipuolė tribūnoje sėdinčius kaltininkus.

Minėti atvejai privertė sustiprinti arenų apsaugą. Dabar žiūrovai įeidami į areną turi pereiti metalo detektorių, o policija konfiskuoja visus vandens butelius, žiebtuvėlius ir kitus smulkius bei aštrius daiktus, kuriais galima sužeisti krepšininkus. Arenose visi policijos pareigūnai turi skaitmenines filmavimo kameras, o apsaugos pareigūnai stovi kiekviename arenos sektoriuje.

Krepšinio specialistai teigia, kad žiūrovų chuliganizmą išprovokuoja kylantis komandų meistriškumas, dėl to per rungtynes vis daugiau įtampos. „Negalima paneigti, kad šį sezoną lygos varžybos tapo įdomesnės. Galima suprasti aistruolius, palaikančius savo komandas, ir jų nusiminimą po pralaimėtų rungtynių, tačiau jie turi gerbti svečių ekipas”, – pareiškė KKA varžybų direktorius Hao Gouhua.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.