„Sakalų” mįslė: savarankiški ar nebe?

Vilniaus „Sakalų” ekipos vyriausiuoju treneriu tapęs Rimas Kurtinaitis nori, kad „Sakalai” taptų antrine Vilniaus „Lietuvos ryto” ekipa

Lietuvos krepšinio pasaulyje jau prieš metus buvo girdėti kalbant, kad Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionas Vilniaus „Lietuvos ryto” klubas norėtų turėti savo antrinę komandą.

Vadovai painiojasi

Kalbama, kad LKL čempionų vadovai jau prieš šį sezoną norėjo paversti „Sakalus” savo antrine ekipa, bet tam itin priešinosi 15 metų „Sakalams” atidavęs šios komandos vyriausiasis treneris Linas Šalkus. Tačiau įpusėjus sezonui kliūčių nebeliko – pačių „Sakalų” valdyba privertė L.Šalkų palikti klubą.

Keisti manevrai tarp dviejų sostinės klubų prasidėjo dar prieš Naujuosius metus. „Sakalų” ekipos lyderis Martynas Gecevičius buvo perleistas LKL čempionams, netrukus į pajėgiausią Lietuvos komandą perėjo ir L.Šalkaus asistentas Arvydas Gronskis.

Gandų, kad A.Gronskis palieka „Sakalus”, buvo pasigirdę dar prieš Naujuosius metus, bet L.Šalkus juos vadino žurnalistų kuriamomis nesąmonėmis ir tvirtino, jog jo asistentas liks ekipoje. Vis dėlto A.Gronskis po beveik savaitę trukusių dvejonių ir kursavimo tarp dviejų Vilniaus komandų sporto salių persikėlė į „Lietuvos rytą”.

Dar po kelių savaičių su „Lietuvos ryto” klubu susijusiame dienraštyje lyg perkūnas iš giedro dangaus trenkė pranešimas, kad „Sakalų” klubas rengiasi atleisti L.Šalkų, o į jo vietą kviečia Rimą Kurtinaitį. „Tikrai ne, jūsų žinios neteisingos. Mūsų klube dėl rezultatų treneriai nėra atleidžiami”, – žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus apie L.Šalkaus atleidimą paneigė „Sakalų” klubo valdybos pirmininkas Vytautas Kiaušas.

Pats L.Šalkus taip pat tvirtino, jog kalbėjo su klubo vadovais, o šie patikino, kad jis lieka „Sakalų” strategu. Vis dėlto praeito penktadienio vakarą L.Šalkus nusprendė parašyti atsistatydinimo prašymą. Jau kitą dieną paaiškėjo, kad ir pranešimas apie R.Kurtinaičio atėjimą į „Sakalus” yra tiesa.

Pats L.Šalkus kategoriškai neigia, jog „Sakalus” paliko dėl klubo vadovų spaudimo: „Tikrai ne. Galiu tai drąsiai ir atsakingai pareikšti. Paprasčiausiai tai yra mano asmeninis apsisprendimas.”

Kokios buvo apsisprendimo priežastys, galima tik spėlioti, nes L.Šalkus atsisakė komentuoti, kodėl dar prieš savaitę kategoriškai neigė gandus apie pasitraukimą iš „Sakalų”, o staiga apsigalvojo.

Nori treniruoti antrinę komandą

Sezoną Permės „Ural Great” komandoje pradėjęs R.Kurtinaitis gruodį buvo atleistas dėl prastų ekipos rezultatų. Ilgokai naujos ekipos ieškojęs kaunietis nusprendė žengti daugeliui krepšinio aistruolių nesuprantamą žingsnį – priimti mažiausią biudžetą LKL turinčios „Sakalų” ekipos pasiūlymą. „Jei į ekipą ateitų R.Kurtinaitis, tikriausiai jam neužtektų viso „Sakalų” biudžeto”, – prieš pasitraukdamas iš posto pareiškė L.Šalkus. Krepšinio gerbėjus glumina ne tai, kad „Sakalams” vadovaus R.Kurtinaitis, o stratego, kuris iki šiol sudarydavo solidžius kontraktus, kalbos apie atlyginimą: „Apie pinigus nekalbėjome. Be abejo, Permėje uždirbau gerokai daugiau, bet čia sąlygos visiškai kitos. Minėjo, kad gausiu tiek pat, kiek prieš tai dirbęs treneris, o kokia tai bus suma – nesidomėjau. Duonos ir sviesto dar turiu už ką nusipirkti, todėl džiaugiuosi, kad radau darbą. Mėgstu krepšinį, tai man ir darbas, ir malonumas, o jei dar gausiu kokį nors atlygį, bus idealu.”

Keistokai atrodo ir tai, kad šeštadienį „Sakalų” ekipos direktorius Valentinas Matulaitis tvirtino, jog sutartis su R.Kurtinaičiu dar nepasirašyta ir išvis dar neaišku, ar su juo bus susitarta. Tačiau R.Kurtinaitis, praėjus vos kelioms minutėms po LŽ pokalbio su V.Matulaičiu, pareiškė, kad su „Sakalais” jau sukirsta rankomis – esą belikę padėti parašus.

Prisiminus kalbas, kad „Lietuvos rytas” nori paversti „Sakalus” antrine savo komanda, ir „Sakalų” vadovų painiojimąsi, atrodo, jog R.Kurtinaitis dėl darbo „Sakaluose” derėjosi ne su šio klubo, o su LKL čempionų vadovais.

„Sakalai” – antrinė ekipa

Krepšinio pasaulyje atvirai kalbama, jog taip „Lietuvos ryto” klubo vadovai rengia galimą pamainą vyriausiajam ekipos treneriui Zmago Sagadinui – jeigu sostinės ekipos rezultatai netenkins klubo vadovų, tikėtina, jog R.Kurtinaitis taps „Lietuvos ryto” strategu. LKL čempionai yra sudarę sutartis su daugeliu perspektyvių Lietuvos krepšininkų, tačiau jie yra paskolinti įvairioms LKL komandoms. „Sakalams” tapus antrine „Lietuvos ryto” ekipa į antrąją sostinės komandą galėtų sugrįžti ir būti šalia pagrindinės ekipos visi LKL čempionams priklausantys žaidėjai.

R.Kurtinaitis, paklaustas apie galimybę tapti „Lietuvos ryto” ekipos vyriausiuoju treneriu, jos neatmetė: „Ar „Sakalai” taps antrine „Lietuvos ryto” komanda – tai klubų vadovybių susitarimo klausimas. O jeigu mane pakvies į „Lietuvos rytą”, tada svarstysiu, kaip pasielgti. Dabar nieko pasakyti negaliu.”

R.Kurtinaitis tvirtino, kad per derybas su „Sakalų” vadovais išreiškęs norą, jog sostinės ekipa taptų antrine LKL čempionų komanda: „Tai tik mano prielaidos, tačiau turtinga „Lietuvos ryto” ekipa superka daug perspektyvių žaidėjų, kurie nepatenka į komandos dvyliktuką. Dalis šių žaidėjų paskolinama Klaipėdos „Neptūnui”, „Šiauliams” ar kuriai nors kitai komandai. Kodėl gi tų žaidėjų nepaskolinus antrai Vilniaus komandai? Tai būtų tarsi antrinė „Lietuvos ryto” komanda, nes „Sakalai” tikrai nėra komanda, galinti įpirkti geriausius Lietuvos ar Europos žaidėjus. Lygiai tą patį turėtų daryti ir Kauno komandos – „Žalgiris” ir „Atletas”.

R.Kurtinaitis tvirtino sudaręs sutartį su „Sakalais” iki šio sezono pabaigos. Pasak trenerio, kitais metais antroji sostinės ekipa žada turėti ambicingų planų – po ilgos pertraukos sugrįžti į tarptautinį turnyrą, padidinti ekipos biudžetą ir sėkmingai kovoti Baltijos krepšinio lygoje (SEB BBL).

„Po sezono sėsime ir kalbėsime iš naujo. Jeigu „Lietuvos rytas” mūsų komandai padės žaidėjais, jeigu pavyks rasti rėmėjų ir padidinti komandos biudžetą, galbūt kelsime tikslą žaisti Europos taurių varžybose ir būti lygiaverčiai priešininkai kitoms SEB BBL komandoms”, – svarstė R.Kurtinaitis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.