Seime lengviau įveikti mokslus

Parlamento kanceliarijos analitikai skundžiasi, kad politikai apkrauna juos bereikalingais darbais. Dažnai prašoma surinkti studijoms ar pedagoginei veiklai reikalingą medžiagą.

Daug metų parlamentarams, jų artimiesiems ir draugams mokslus baigti bei pedagoginę veiklą plėtoti padedantys Seimo kanceliarijos Informacijos ir analizės skyriaus darbuotojai sukilo. Seimo valdyba šiandien turi svarstyti prašymą sureguliuoti informacijos gavimo tvarką, kad būtų užkirstas kelias piktnaudžiauti.

Magistro darbui

Analitikų skyriaus vedėja Renata Blagnienė rašte Seimo vadovybei teigia, kad kreiptis į ją paskatino gaunamos užklausos, susijusios ne su tautos išrinktųjų darbu Seime, o „pedagogine ar moksline veikla, su bakalauro ar magistrantūros studijų baigiamųjų darbų rengimu”. Atkreipiamas dėmesys į tai, kad dėl tokių užklausų nukenčia tie informacijos vartotojai, kurių darbas naudingas visam Seimui, o ne asmeniškai.

Kaip piktnaudžiavimo pavyzdys pateikiama užklausa „Teisės į teisminę gynybą prieglobsčio bylose pagal Lietuvos Respublikos, Europos Sąjungos ir tarptautinę teisę apžvalga ir šaltiniai”. Prašoma nurodyti aibę teisės aktų, išanalizuoti teismų praktiką, išaiškinti sąvokas. Kitaip tariant – atlikti juodą darbą, prie kurio kiti studentai praleidžia ne vieną mėnesį ir kuris taptų pamatu magistro laipsnio vertam moksliniam veikalui.

Blagnienės kreipimesi atkreipiamas dėmesys į tai, kad minėta užklausa visiškai sutampa su Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto Magistrantūros studijų 2007-2008 metų baigiamųjų darbų sąraše esančia tema. Tačiau skyriaus vedėja nenurodė, kas taip siekė piktnaudžiauti kanceliarijos darbuotojais.

Daukšio padėjėja

Tačiau universiteto tinklalapio duomenų bazėje LŽ išsiaiškino, kad tokią temą pasirinkusi studentė Lina Makuškaitė, kuri yra Darbo partijos frakcijos seniūno Kęstučio Daukšio padėjėja. Tiesa, studentė, pasak politiko, nuo rytdienos išeina iš darbo. „Matyt susirado geresnį darbą”, – svarstė „darbiečių” lyderis.

Daukšys LŽ sakė neprisimenantis, ar kreipėsi į Seimo analitikus tokiu klausimu. „Gali būti, kad teko ir tuo domėtis. Tačiau reikėtų patikrinti popierius”, – sakė Daukšys ir siūlė paskambinti kitą dieną.

Politikas tikino, kad pasitelkdamas Seimo kanceliarijos Informacijos ir analizės skyriaus darbuotojų protus rūpinasi tik parlamentinio darbo kokybe, o ne padėjėjos, draugų ar artimųjų mokslais. „Padėjėjams magistro darbų tikrai nerašau. Jei ko ir prašiau, tai tik to, kas man, kaip Seimo nariui, reikalinga”, – tvirtino jis.

Senas paprotys

Skyriaus vedėja Blagnienė LŽ neatskleidė, kurie politikai pamėgę išnaudoti jos pavaldinius. „Ir kreipimesi sąmoningai nenurodžiau pavardžių. Esmė – ne juos suskaičiuoti, o įvesti tvarką, nes tokie atvejai nesiliauja nuo pat seimų pradžios”, – sakė ji.

Kanceliarijos darbuotoja paaiškino, kad iš karto suvokus, jog prašoma ne parlamentiniam darbui reikalingos informacijos, toks prašymas nevykdomas. Tačiau ne visada plika akimi matyti, kad teiraujamasi asmeniniais tikslais. „Jeigu atsekame, kad prašymas nesusijęs su parlamentine veikla, atsisakome vykdyti arba pasitiksliname. Tačiau nesame šerlokai holmsai”, – pabrėžė Blagnienė.

Seimo vadovybei taip pat primenama, kad kanceliarijos darbuotojams nustatyta aiški tvarka, todėl siūloma įpareigoti ir parlamentarus elgtis pagal taisykles. Pateikiamas ir siūlomos tvarkos aprašas. Jame nurodoma, kad informacijos užsakovais gali būti tik Seimo nariai, kanceliarijos ir jos padalinių vadovai bei komitetų ir komisijų vyresnieji patarėjai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.