Mecenato vardas – Kaunas

Vietos politikai nubalsavo už individualias kultūros ir meno stipendijas menininkams

Miesto Taryba savo posėdyje užvakar priėmė sprendimą įsteigti Kauno savivaldybės kultūros ir meno stipendiją. Į šią finansinę paskatą galės pretenduoti menininkai, pasiūlę reikšmingų miestui projektų. Tokios stipendijos idėją prieš trejetą metų viešai ėmė kelti aštuonias kūrybines sąjungas vienijančios Kauno meno kūrėjų asociacijos vadovas rašytojas Petras Palilionis.

Dėmesys ne tik žodžiais

„Tai kolektyvinis visų kūrybinių sąjungų pasiekimas ir įrodymas, kad Kauno meno kūrėjų susibūrimas į asociaciją buvo reikalingas dalykas. Kultūros ir meno stipendijos idėja gimė prieš penketą metų, ją „įgarsinome” užpernai, pernai įvyko labai rimtas, dalykiškas ir viltingai nuteikiantis mūsų pokalbis su miesto meru Arvydu Garbaravičiumi. Šiandien jau galime pasidžiaugti protingu ir toliaregišku Tarybos narių sprendimu. Kaunas davė puikų pavyzdį, tikėkimės, kad dėl tokios kultūros politikos menininkai nekels sparnų kitur”, – sakė P.Palilionis.

Miesto Tarybos sprendime numatyta, kad originaliausioms ir reikalingiausioms miestui kūrybinėms programoms įgyvendinti jų autoriai galės gauti iki 10 MGL dydžio (1250 Lt) stipendijas. Toks yra ir Kultūros ministerijos skiriamų stipendijų dydis. Tarybos posėdyje taip pat patvirtinti stipendijos nuostatai, jos skyrimo komisijos sudėtis ir darbo reglamentas. Pagal nuostatus ketvirtadalis Kauno kultūros ir meno stipendijų turės atitekti jauniesiems menininkams (iki 35 metų).

Vertins ir dalys valdžios atstovai

Pretendentai į stipendiją, užpildę specialią paraišką, pridėję prie jos reikalingus dokumentus bei dvi rekomendacijas ir įteikę Kultūros skyriui, lauks kultūros ir meno stipendijų skyrimo komisijos įvertinimo.

Komisijai vadovaus mero pavaduotoja Adelė Echodienė. Jos sudėtyje – Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Vida Jasaitytė (sekretorė), in corpore visas Tarybos Kultūros ir švietimo komitetas – Gediminas Budnikas (pirmininkas), Petras Bingelis, Živilė Jakaitė, Algimantas Kurlavičius, Stasys Žirgulis, Savivaldybės administracijos Socialinių reikalų departamento direktorius Gediminas Jankus, Kultūros ir švietimo departamento direktorius Virginijus Mažeika.

„Stipendijos bus paskirtos Tarybos sprendimu. „Po miesto sparnu” menininkas galės būti ne ilgiau kaip vienus metus. Apsispręsta griežtai neužfiksuoti, kiek kultūros ir meno stipendijų Savivaldybė skirs. Manau, kad tai teisinga, nes finansinė parama menininkui suteikiama tam, kad jis įgyvendintų konkrečiai užsibrėžtą kūrybinį sumanymą, ir niekas negali būti iš anksto tikras, kad tų vertingų idėjų kasmet bus pasiūloma po lygiai. Be to, Taryba miesto biudžetą tvirtina kiekvienais metais ir jo „eilutė kultūrai” gali varijuoti”, – komentavo Kultūros ir švietimo departamento direktorius Virginijus Mažeika.

Nuoroda „iki 10 MGL” nusako maksimalų stipendijos dydį, tačiau ji gali būti ir mažesnė, pastebi V.Mažeika.

Kūryba švelnina mikroklimatą

Pasak P.Palilionio, stipendijos idėja nuėjo ilgą kelią, kuriame būta ir dvejonių. „Žinote, šiandien kartais populiaru kalbėti, kad menininkai skriaudžia vargšus mokesčių mokėtojus, pretenduodami į paramą iš biudžeto, esą tegu ir kūrybos reikalus sureguliuoja rinka. Europinė praktika tokio „laukinio kapitalizmo” kultūros sferoje nepripažįsta. Teigiamą miesto mikroklimatą kuria jau pats menininkų buvimas jame”, – kalba jis.

Už Kauno miesto kultūros ir meno stipendiją jos gavėjas, pasibaigus projektui, turės atsiskaityti raštiškai, užpildydamas patvirtintos formos dokumentą.

„Daugelyje Vakarų šalių net nelaikoma nuodėme, jeigu už stipendiją laiku nepateikiamas žadėtas rezultatas. Juk būna visko – vėluoja leidyklos, parodos, autorius susidūrė su kūrybinėmis problemomis ir pan. Pagaliau gal tuo metu, kai menininkas gavo stipendiją ir nesuko galvos, ką valgys rytoj, jo viduje brendo naujas romanas ar būsimas vaidmuo”, – samprotavo Kauno meno kūrėjų asociacijos pirmininkas P.Palilionis.

Miesto Tarybos ir stipendijos skyrimo komisijos narys, Liberalų sąjūdžio atstovas skulptorius Stasys Žirgulis šiomis dienomis komentare televizijai viešai suabejojo tokių stipendijų tikslingumu. Jo manymu, geriau už sumą, kuri per keletą metų bus išleista tokiam mecenavimui, pastatyti kelias kūrybines dirbtuves menininkams.

„Skulptoriui ar tapytojui reikia studijos, o rašytojas arba artistas puikiausiai apsieina be jos – jis kūrinį išnešioja savyje”, – patikino P.Palilionis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.