Ekonominių vertinimų rodiklis sausio mėnesį padidėjo

Palyginti su praėjusiu mėnesiu, šių metų sausį ekonominių vertinimų rodiklis padidėjo 3 procentiniais punktais ir sudarė 11 procentų. Statistikos departamento duomenimis, rodiklio augimą lėmė 6 procentiniais punktais padidėję vartotojų, 2 – pramonės, 6 – statybos ir 2 – paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodikliai. Prekybos pasitikėjimo rodiklis liko toks pat.
Palyginti su 2006 m. sausio mėnesiu, ekonominių vertinimų rodiklis sumažėjo 2 procentiniais punktais. Tam įtakos turėjo 4 procentiniais punktais sumažėję pramonės ir 9 – paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodikliai. Prekybos pasitikėjimo rodiklis padidėjo 22, statybos – 3, vartotojų – 8 procentiniais punktais.

2007 m. sausio mėnesį pramonės įmonių apklausos rezultatai parodė, kad pagamintos produkcijos paklausa ir gamybos apimtis ir toliau didėjo, tik ne taip sparčiai kaip per praėjusius mėnesius. Artimiausiais mėnesiais įmonių vadovai prognozuoja gamybos augimą lėtėsiant, ypač maisto produktų ir gėrimų, statybinių medžiagų, radijo, televizijos ir ryšių įrangos bei aparatūros gamybos įmonėse. Prognozuojamas nežymus ir darbuotojų skaičiaus mažėjimas. Ketvirtadalis įmonių vadovų mano, kad kainos artimiausiais mėnesiais didės, ir tik maža dalis (6 proc.) įmonių vadovų prognozuoja kainų mažėjimą.

Gamybos įmonių vadovai, kaip ir ankstesniais mėnesiais, iš veiksnių, ribojančių gamybą, pažymi nepakankamą paklausą (32 proc. įmonių) ir kvalifikuotos darbo jėgos trūkumą (25 proc.). Tačiau beveik trečdalis įmonių (30 proc.) teigė, kad jų gamybinei veiklai netrukdo niekas.
Statybos įmonių vadovų teigimu, darbų apimtis ir toliau didėjo, tik ne taip sparčiai kaip per praėjusius mėnesius. Dauguma statybos įmonių teigė, kad užsakymų statybos darbams gauna pakankamai. Pasak įmonių vadovų, statybos darbų užsakymai didės ir artimiausiais mėnesiais. Prognozuojamas ir nežymus darbuotojų skaičiaus didėjimas. Galimą statybos darbų kainų didėjimą numato 60 procentų įmonių ir tik vienas procentas – mažėjimą.

Statybos įmonių teigimu, jų veiklą labiausiai riboja kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas (40 proc. įmonių), 14 procentų įmonių nurodė nepakankamus užsakymus, 33 procentai įmonių teigė, kad jų veiklai netrukdo niekas.

2007 m. sausio mėnesį mažmeninės prekybos apklausos rezultatai parodė, kad prekių apyvarta per pastaruosius mėnesius padidėjo. Apyvarta augo visuose didžiuosiuose prekybos tinkluose ir daugiau kaip pusėje (54 proc.) visų kitų apklaustų prekybos įmonių. Minėtu laikotarpiu pagerėjo ir įmonių ekonominė būklė. Ekonominės būklės pagerėjimą nurodė beveik visi didieji prekybos tinklai ir pusė visų kitų įmonių. Tačiau artimiausių mėnesių ekonominės būklės prognozė mažiau optimistinė nei prieš mėnesį.

Priimti daugiau darbuotojų planuoja beveik visi didieji prekybos tinklai ir 29 procentai visų kitų įmonių. Galimą kainų augimą mažmeninėje prekyboje artimiausiais mėnesiais prognozuoja 17 procentų įmonių, tačiau dauguma (81 proc.) mano, kad kainos nesikeis.

Sausio mėnesio paslaugų sektoriaus apklausos rezultatai parodė, kad įmonių teikiamų paslaugų paklausa ir toliau didėjo. Paklausa didėjo visame paslaugų sektoriuje, išskyrus įmones, susijusias su nekilnojamo turto operacijomis, su gatvių, kelių valymu ir viešbučius, restoranus. Per pastaruosius mėnesius didėjo ir darbuotojų skaičius. Be to, šiek tiek gerėjo ir įmonių ekonominė būklė. Sausio mėnesį savo įmonės ekonominę būklę gerai įvertino 62 procentai įmonių vadovų, blogai – tik 1 procentas. Kaip ir ankstesniais mėnesiais, geriausiai ją vertino telekomunikacijų, transporto ir su kompiuteriais susijusios veiklos įmonės. Pasak įmonių vadovų, teikiamų paslaugų paklausa artimiausiais mėnesiais nebedidės. Paklausos padidėjimo tikisi tik su kompiuteriais susijusios veiklos įmonių vadovai. Beveik trečdalis įmonių artimiausiu metu numato darbuotojų skaičiaus didėjimą ir tik 4 procentai – mažėjimą. Pasak daugumos (84 proc.) įmonių vadovų, paslaugų kainos artimiausiu metu nesikeis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.