Darbdaviai nesikrato ir neįgaliųjų paslaugų

Pajutę darbo jėgos stygių, verslininkai atsigręžia į neįgaliuosius.

Juos priimančios įmonės gali tikėtis mokesčių lengvatų, darbuotojai – nuolatinių pajamų. Tačiau darbdaviai tvirtina vis dar pasigendantys valdžios palaikymo.

Dirba geriau

„Kol kas gyvename „iš idėjos” ir tikimės geresnio rytojaus”, – prisipažino telemarketingo bendrovės „Eurotela” vadovas Nerijus Briedis. Daugiau nei prieš pusmetį įkūręs savo įmonę, vaikinas įdarbino įvairią negalę turinčius žmones.

„Nereikia bijoti tų žmonių, jie tik fiziškai neįgalūs, o dirba net geriau. Jie tvarkingi, aukštos kvalifikacijos, bet svarbiausia – jų nereikia skatinti”, – negailėjo pagyrų pašnekovas.

Nors bendrovėje dirba 90 proc. neįgalių žmonių, gauti socialinės įmonės statusą kol kas neįmanoma.

„Tam, kad gautum socialinės įmonės statusą, reikia parengti krūvą dokumentų. Tai kainuoja apie penkiolika tūkstančių litų. Žudantis formalumas”, – neslėpė N.Briedis.

Nesiryžta ieškoti

Klaipėdoje šiuo metu yra tik viena socialinė įmonė, kurioje dirba ir neįgalūs žmonės. Dar viena tik siekia šio statuso. Bendrovės vadovė Asta Drungilienė tikino, kad tenka pereiti painų biurokratinį mechanizmą, tačiau, anot jos, verta.

„Įkurti socialinę įmonę noriu ne tik dėl mokesčių lengvatų. Kuo toliau, tuo sunkiau rasti kvalifikuotą darbuotoją. Neįgalieji dar nepratę siūlyti save, dažniau sėdi užsidarę tarp keturių sienų. Atėjo laikas tiems žmonėms įsilieti į darbo rinką”, – sakė A.Drungilienė.

Metų pradžioje Darbo biržoje buvo užregistruoti 262 neįgalūs bedarbiai. Kiek yra norinčių, bet neužsiregistravusių – neaišku. Pasak Klaipėdos miesto darbo biržos Klientų aptarnavimo skyriaus vedėjos Gitanos Gricienės, neįgaliesiems dar trūksta drąsos ir pasitikėjimo savimi. Darbdavių, norinčių priimti neįgalius žmones, kaip tikino specialistė, vis daugiau.

Socialinė įmonė gauna mokesčių lengvatas iš valstybės, tačiau ir prisiima daugiau įsipareigojimų.

” Reikia išlaikyti darbo vietas, kęsti nuolatinius patikrinimus. Kiekvienas patikrinimas įmonei reiškia stresą ir sugaištą laiką. Sistema mūsų šalyje niekam tikusi. Pavyzdžiui, Airijoje asmuo, įkūręs įmonę ir priėmęs dirbti neįgalius žmones, dvejus trejus metus nemoka jokių mokesčių valstybei. Lietuvoje pirmiausia reikia susimokėti mokesčius, tik tada gali pradėti dirbti”, – sakė N.Briedis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Darbdaviai nesikrato ir neįgaliųjų paslaugų"

  1. nerijus

    sveiki,
    kaip manot, jei įmonėje dirba 6 žmonės 5 iš jų neįgalūs, ar vertėtų šiai įmonei skirti socialinės įmonės statusą? Lietuvos valstybė pasakytų aišku, kad ne nes dar reikia parašyti verslo planą( iš serijos kas būtų jei būtų)tai kainuoja apie 10000–15000Lt, turėti nekilnojamojo turto bent tris metus. Ar žmogus turintis gera idėją gali sau tai leisti? ne nes Lietuvos įstatymai liepia pirma sumokėti mokesčius o tik paskui dirbti.
    Valstybe pirma nulupa nuo pradedanciojo verslininko paskutines kelnias, o paskui leidžia menesi dirbti. gal vertetu leisti nemokant mokesciu padirbti bent pora metu o tada jau pradeti moketi mokescius.
    Jei yra neįgalus komunikabilus žmonės kurie noretu darbo paskambinkite
    860514000 Nerijus. Eurotela savininkas

  2. anonimas

    Agir locheli, kiek dar tyciosies is neigaliuju? Nemoki algu, apkarpai jas arba moki vokeliuose, ypac priedus. Bus tau SKIRTI SOCIALINI STATUSA, melagi tu, pasistengsiu kad nuo taves vmi neatstotu, as renku medziaga apie tave, o kai surinksiu tau bus shakes. Be to koki ten turi pazistama korumpuota vmi agenta, kuris tave visada informuoja apie vizitus? a? cyka tu? nutempsiu tave ir tavo draugelius. bus tau bizni sukti ir neigaliuju darbo. O jojoj valstybes lesu shvaistymas ir korupcija numato grieztas sankcijas. DINK LAUK IS RINKOS, MELAGI TU

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.