Dėl pilietybės pernai išimčių nebuvo

Prezidento dekretu Lietuvos pilietybė pernai suteikta beveik pusei tūkstančio asmenų, išimties tvarka jos negavo niekas

Rytoj Vidaus reikalų ministerijoje Lietuvai turėtų prisiekti 58 asmenys, kuriems šalies pilietybė buvo suteikta prezidento dekretu. Ši priesaika – paskutinė procedūra gaunant pilietybę. Po jos naujieji Lietuvos piliečiai įgyja teisę kreiptis į vietos migracijos skyrius dėl asmens tapatybės kortelės išdavimo.

Prezidentūros duomenimis, pernai Lietuvos pilietybė suteikta 467 asmenims (2005 metais – 433 asmenims). Daugiausia – atvykėliams iš Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos. Gavusiųjų pilietybę išimties tvarka pernai nebuvo.

Prezidentūros duomenimis, iki pernai balandžio 1 dienos Lietuvos pilietybė buvo grąžinta 62, palikta – 136 asmenims, daugiausia JAV piliečiams. Migracijos departamento duomenimis, šios institucijos direktoriaus įsakymu mūsų šalies pilietybė buvo palikta 25 asmenims, grąžinta 35 asmenims. Sprendimai dėl Lietuvos pilietybės palikimo galėjo būti priimti iki 2006 metų balandžio 27 dienos.

Be to, pernai lapkritį Konstitucinis Teismas nusprendė, kad ateityje jokia grupė asmenų negalės kartu turėti ir Lietuvos, ir kitos valstybės pilietybės.

Šis sprendimas sukėlė nerimą Pasaulio lietuvių bendruomenei, kurios atstovai gruodžio pabaigoje laišku kreipėsi į prezidentą, Seimo pirmininką ir premjerą teigdami, kad šis žingsnis šokiravo daugelį užsienyje gyvenančių lietuvių. Jie buvo įgiję kitos šalies pilietybę, bet norėjo likti ir Lietuvos piliečiais ar planavo kreiptis dėl mūsų šalies pilietybės suteikimo savo vaikams, gimusiems svetur.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.