Dotaciją paskirstys po balsavimo

Biudžeto lėšos partijų sąskaitas papildys jau pasibaigus savivaldybių rinkimų kampanijai

Į valstybės biudžeto dotaciją teisę turinčios partijos neturėtų jos gauti iki vasario 25 dieną įvyksiančių savivaldybių tarybų rinkimų, todėl negalės valstybės lėšų panaudoti rinkimų kampanijai finansuoti. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nenusiteikusi dalyti pinigų savivaldos rinkimų kampanijos metu ir žada tai padaryti jau po to, kai balsavimas baigsis.

Skirta 10 milijonų litų

Įstatymas nurodo, kad valstybės biudžete politinėms partijoms numatytos metinės dotacijos pirmąją pusę VRK turi paskirstyti iki balandžio 15 dienos. Antroji pusė skiriama iki lapkričio 15-osios.

Tačiau kai kurių teisę į dotaciją turinčios partijų atstovai leidžia VRK suprasti norintys, kad jau dabar būtų priimtas sprendimas dėl pinigų dalybų. Jeigu taip įvyktų, Finansų ministerija galėtų dar sausį arba vasarį į partijų sąskaitas pervesti biudžeto lėšas ir jos galėtų būti panaudotos savivaldybių tarybų rinkimų kampanijai.

Šių metų biudžete politinėms partijoms numatyta skirti 10 milijonų litų, todėl devynioms teisę į dotaciją turinčioms politinėms jėgoms kiekvieną pusmetį turėtų būti padalyta po 5 mln. litų.

Oficialių prašymų nėra

VRK pirmininko Zenono Vaigausko tvirtinimu, partijos oficialiai nesikreipė dėl dotacijos paskirstymo jau dabar, nors kai kurių partijų atstovai privačiuose pokalbiuose užsimindavo, kad „būtų gerai” tai padaryti, nes biudžeto lėšos padengtų nemažą dalį savivaldybių tarybų rinkimų kampanijos išlaidų.

„Tiesa sakant, esu nustebęs, kad partijos oficialiai nerodo iniciatyvos prašyti tų pinigų dar iki rinkimų. Jeigu tokie prašymai būtų, komisijos posėdyje svarstytume, kaip derėtų pasielgti su dotacijos paskirstymu. Bet tokių prašymų kol kas nėra”, – vakar „Kauno dienai” sakė Z.Vaigauskas.

Jis leido suprasti, kad būtų geriau, jeigu biudžeto dotacija būtų paskirstyta jau po rinkimų.

„Įstatyme numatytas terminas – balandžio vidurys. Ne veltui nustatytas toks terminas. Mat iki kovo 1 dienos turi būti pateiktos partijų metinės finansų deklaracijos, kurios jau būna patikrintos auditorių. Po to tas deklaracijas dar patikrina mokesčių inspektoriai, todėl balandį VRK jau gali matyti, ar į dotaciją pretenduojančiose partijose viskas gerai su finansine atskaitomybe, ar nėra pažeidimų. Įsitikinę, kad viskas gerai, galime ramiai priimti sprendimą dėl dotacijos paskirstymo”, – teigė VRK vadovas.

Darbo partija – „atskira problema”

Z.Vaigauskas negalėjo atsakyti, ar ir šį pusmetį Darbo partijai (DP) gali būti nesuteikta valstybės dotacija. „Tai atskira problema, kurią komisija atskirai ir labai atidžiai nagrinės. Šiandien neįmanoma pasakyti, koks gali būti sprendimas”, – tvirtino jis.

Pernai rudenį VRK nusprendė neduoti DP valstybinės dotacijos, siekiančios daugiau kaip 1,114 mln. litų. Tokį savo sprendimą komisija motyvavo tuo, kad DP yra atsidūrusi teisėsaugos akiratyje tiriamoje byloje dėl galimų finansinės veiklos pažeidimų ir laiku nepateikusi nepriklausomo audito išvados apie savo buhalteriją.

DP neskirtas milijonas buvo proporcingai padalytas kitoms partijoms, turinčioms teisę gauti pinigų iš biudžeto.

DP apskundė tokį VRK sprendimą administraciniam teismui. Laukiama, kada byla bus pradėta nagrinėti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.