Prestižinių rūmų statybininkai – darbdavių įkaitai

Vilniuje esantis, Antakalnio rūmų rezidencija vadinamas, XIX amžiaus gyvenamasis pastatas nestokojo Darbo inspekcijos, Kultūros paveldo departamento, net ir policijos komisariato dėmesio. Čia savo teises gina vienintelė namo gyventoja, nepanorusi parduoti buto. Šį kartą pavojaus signalas redakciją pasiekė iš statybininkų, dirbančių šiame objekte.

LŽ paskambino statybininkas, dirbantis Antakalnio 30. Čia vyksta „Antakalnio rūmų rezidencijos” rekonstrukcijos darbai. Juos atlieka statybos bendrovė „Gamira”. Darbininkas pasiguodė, kad jau kelintas mėnuo darbdaviai nemoka atlyginimo arba sumoka simbolinę šimtinę už viso mėnesio darbą.

Kantrybė išseko

„Antakalnio rūmų rezidencija” tarsi naujai pražydusi švyti iš tolo, nors ir aptverta apsaugos siena iš visų pusių. Susitikome čia su statybininkais, norėjusiais papasakoti apie savo darbą ir už jį gaunamą atlygį. „Nuo lapkričio 1 dienos mums nemoka atlyginimų. Atveža tik simbolinę sumą, padalija po 50 ar 100 litų ir viskas. Buvo pažadėję sumokėti prieš Kalėdas. Nesulaukėme, nors laukėme kantriai dvi dienas be darbo, nes jo nebuvo. Pamalonino tik prieš Naujuosius metus”, – pasakojo Jonas. Dabar čia darbuojasi septyniese. Kiti vyrai išsilakstė kas kur. Paklausti, kas jiems atveža ir išmoka atlyginimus, visi kaip vienas patvirtino – direktorius. „Mes visą laiką jo klausiame, kada bus išmokėti atlyginimai. Tai pasako – poryt arba kitą savaitę. Paskutinį kartą mums mokėjo sausio 18 dieną. Vėl gavome po 100 arba 50 litų. Neseniai du statybininkai išėjo savo noru iš darbo. Iki šiol su jais neatsiskaityta. Mums sakė, kad užsakovas perveda pinigus reguliariai, tačiau jie dingsta mūsų bendrovėje”, – aiškino kitas statybininkas.

Iki spalio mėnesio, kai šiam statybos objektui vadovavo kitas darbų vykdytojas, atlyginimai buvo mokami laiku. Vyrai, tiesa, daug neuždirbdavo, bet pasitenkindavo ir minimumu.

Kenčia šeimos

Vyriausias amžiumi Jonas pasakojo, kad didžiausia bėda dėl laiku neišmokėto atlyginimo – atsiskaitymai už komunalines paslaugas. „Baisu, kai pradeda kauptis skolos”, – sakė jis.

Vargingai verčiasi ir vienintelis šeimos maitintojas Gediminas. „Vienas mano sūnus eina į antrą klasę, o mažyliui – dar tik pusantrų metukų. Žmona būna namie su vaiku. Reikia pamaitinti šeimą, vaiką išleisti į mokyklą. Pats dažnai pritrūkstu pinigų maistui nusipirkti ir ką nors įsidėti pietums”, – savo bėdą išpasakojo Gediminas.

Nusivylė savo pirmąja darboviete Valdemaras. Jis čia jauniausias, tik pradėjęs statybininko kelią. Baigęs mokyklą vaikinas tarnavo kariuomenėje. Atitarnavęs įsidarbino „Gamiroje”. Dirba nuo rugsėjo. Badas jam dar nežvelgia į akis, nes gyvena pas tėvus. Bet jaunas žmogus bent kiek normalesniam gyvenimui neužsidirba. Tiksliau, užsidirba, tik jam už tą darbą nesumoka.

Pasak Anatolijaus, visi šeimos pinigai atidedami sumokėti mokesčius už butą. Žmona irgi gauna tik minimalią algą. Tad šeimos galvai laiku nesumokėtas darbo užmokestis irgi verčia gyventi skolon. „Kas tie 100 litų? Vienąkart į parduotuvę užsukti ir iš jos išeiti su gana lengvu krepšiu”, – savo karčia patirtimi pasidalijo Anatolijus.

Prastovos kerta per kišenę

Statybininkai kalbėjo ne vien apie pinigus. Visiems nepatinka blogas darbų organizavimas. Pasak betonuotojo Stasio, statybininkai kasdien ateina į darbą ir laukia darbų vykdytojo su nurodymais.

„Daug kartų teko iš naujo griauti sumūrytas sienas, iš naujo darėme lubų perdangas, tvirtinome sijas, statėme gegnes. Nežinia, ar tie du bei tris kartus atliekami darbai įrašyti į aktus. Mano akimis, broko nebuvo. Tačiau projektuotojai vis tobulina projektus, sumąsto visokių naujovių. Mes dirbame, tik už tai nieko negauname. Bet jeigu yra projektas, jo privalu laikytis, o ne kasdien viską perdaryti iš naujo”, – svarstė statybininkas.

Visi jie dirba pagal darbo sutartį. Joje parašyta, kad darbdavys atlyginimą moka vieną kartą per mėnesį nuo 15 iki 25 dienos. Deja, savo įsipareigojimų nepaiso. Neužmoka ir už priverstines prastovas. Statybininko Jono nuomone, tenka gaišti dėl to, kad laiku neatveža statybinių medžiagų.

Vyrai pasiskundė ir tuo, kad jiems neskiriami specialūs darbo drabužiai. Iš tiesų net šaltą dieną statybininkai vilkėjo apibrizgusia, suplyšusia vasarine darbo apranga. Net darbo pirštinės plonytės.

Darbdaviai nusiplauna atsakomybę

„Antakalnio rūmų rezidencija” tapo UAB „Gamira” statybos aikštele. Norėjome pašnekinti direktorių S.Tomaševskį-Voišner, tačiau išgirdome atsakymą – serga. Ne itin noriai mums į klausimus mėgino atsakyti jo pavaduotojas Gintaras Kazūra.

„Negali būti, kad nemokami atlyginimai. Kiek žinau, ir sausio mėnesį buvo sumokėtos algos”, – neigė išgirstą informaciją direktoriaus pavaduotojas. „Maži atlyginimai todėl, kad ten dirba nekvalifikuoti darbininkai. Jie atlieka pagalbinius darbus. Mes turime atlyginimų tarifų lentelę ir pagal ją skaičiuojame užmokestį. Visi pasirašę darbo sutartis. Būna taip, kad išvarome išgėrusį statybininką. Aišku, jam kertama per kišenę. Surašomi darbo dienos tabeliai”, – gynė firmos garbę Kazūra. Bet patarė, kad šiais klausimais geriau kalbėti su direktoriumi. Pasak Kazūros, dažnai užsakovai keičia projektus, ir tenka tuos pačius darbus atlikti iš naujo. Jis paminėjo, kad jų bendrovė neturi sukaupusi milijonų, o užsakovas irgi neskuba mokėti.

Užsakovas darbais nepatenkintas

Pastato Antakalnio 30 savininkė – UAB „Skigra” nepatenkinta rangovų darbu. Kaip skelbė prestižinių butų reklama, naujakuriai rekonstruotuose butuose turėjo švęsti Naujuosius metus ir žavėtis pro vienus langus Sapiegos parku, o pro kitus – Neries vingiais. Nepavyko. Dabar numatyta darbus baigti kovo mėnesį. Net nepatyrusia akimi žvilgterėjus aišku, kad vargu ar užbaigs.

„Skigros” atstovas Gytis Kaminskas, supažindintas su mus pasiekusia informacija dėl nemokamų atlyginimų darbininkams, sakė, kad tai – rangovės „Gamiros” reikalas. Užsakovė „Skigra” pasirašiusi keturias rangos sutartis. „Gamira” patvirtino įsipareigojimus savo rizika, savo priemonėmis atlikti ir organizuoti darbus, atsiskaityti su darbininkais. O „Skigra”, pasirašiusi darbų priėmimo ir perdavimo dokumentus, atsiskaito per vieną mėnesį. Pastebėtą broką reikalauja ištaisyti. Pavyzdžiui, namo fasadas buvo dažomas iš naujo.

Užsakovai nepatenkinti ir dėl vėluojančių rekonstravimo darbų. Tai suprantama, nes didesnė dalis butų jau parduota. Jų šioje rezidencijoje bus 29. Parduota 17, rezervuota 4, laisvų likę – 8. Prabangiausias butas čia kainuoja 1,6 mln. litų.

Pasak UAB „Skigra” atstovo Kaminsko, rangovo firmai „Gamira” rengiamas ieškinys dėl nevykdomų sutartinių įsipareigojimų. Tikimasi, kad dėl patirtų nuostolių gali pretenzijas pareikšti ir nepatenkinti butų savininkai.

Pažeidimai – inspekcijos akiratyje

Statybos objektą Antakalnio 30 praėjusiais metais ne vieną kartą tikrino Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus inspektoriai. Aptikta daugybė darbų saugos pažeidimų. „Gamiros” direktoriui S.Tomaševskiui-Voišner buvo skirta administracinė bauda. Redakcijos prašymu inspekcijos specialistai patikrino šį objektą dar kartą. Kaip mus informavo Darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus vedėjas Viktoras Cininas, direktoriaus pavaduotojui Kazūrai įteiktas reikalavimas sustabdyti darbus statybos objekte.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.