Ūkininkų bei gyventojų, vykdančių individualią veiklą arba veiklą pagal verslo liudijimą, dėmesiui

Gyventojai, vykdantys individualią veiklą arba veiklą pagal verslo liudijimą, bei ūkininkai iki šių metų gegužės 2 dienos privalo deklaruoti 2006 metų pajamas.

Jei ūkininko gautų pajamų iš žemės ūkio veiklos metinė suma neviršija 6 960 litų ir kitų privalomai deklaruojamų pajamų jis negavo, tai jam deklaruoti pajamų neprivaloma. Gyventojai, vykdantys individualią veiklą bei veiklą pagal verslo liudijimą, privalo deklaruoti savo pajamas nepriklausomai nuo veiklos pajamų dydžio per metus.

Gyventojai, mokantys pajamų mokestį bei deklaruojantys savo pajamas, kartu gali pasinaudoti ir pajamų mokesčio lengvatomis, kurios numatytos Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 21 straipsnyje: mokėjusiems kaupiamojo gyvybės draudimo, trečiosios pakopos pensijų fondo ar studijų aukštojoje mokykloje įmokas, palūkanas už kreditą gyvenamajam būstui įsigyti/statyti, taip pat įsigijusiems kompiuterį su programine įranga bei/ar įsirengusiems interneto prieigą. Tačiau šiomis lengvatomis negali pasinaudoti tie gyventojai, kurie per kalendorinius metus turėjo pajamų tik iš veiklos pagal verslo liudijimą.

2006 metų pajamoms deklaruoti naudojama forma GPM302. Tačiau gyventojai, kurie 2006 metais gavo tik pajamų iš veiklos pagal verslo liudijimą arba tik neapmokestinamųjų pajamų, arba tik pajamų pagal verslo liudijimą ir neapmokestinamųjų pajamų, gali pildyti formą FR0462S0, kuri buvo naudojama ir ankstesniais metais.

GPM deklaracijas rekomenduojame pildyti ir teikti elektroniniu būdu, naudojantis elektroninio deklaravimo sistema. Taip pat deklaracijas galite siųsti paštu arba atnešti į savo gyvenamosios vietos valstybinę mokesčių inspekciją. Deklaracijos formą GPM302 rasite internete adresu: http://deklaravimas.vmi.lt. Užpildžius iš interneto parsiųstą deklaracijos formą, ją galima pateikti elektroniniu būdu arba atspausdinti ir pristatyti popieriniame variante. Deklaracijų formos taip pat išduodamos vietos valstybinėse mokesčių inspekcijose.

Ūkininkai bei individualia veikla ir veikla pagal verslo liudijimą besiverčiantys gyventojai, teikdami deklaracijas, negalės pasinaudoti preliminariai užpildyta deklaracija. Todėl juos raginame nelaukti termino pabaigos ir savo pajamas deklaruoti jau dabar.

Primename, jog ir kiti asmenys, privalantys deklaruoti 2006 metų pajamas ar norintys pasinaudoti pajamų mokesčio lengvata, deklaracijas turi pateikti iki 2007 metų gegužės 2 d.

Išsamesnė informacija internete www.vmi.lt (skyrelis „Gyventojams”) arba VMI Mokesčių informacijos centro telefonu 1882, skambinant iš užsienio – tel. +370 5 2553190.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.