Savivaldybę vėl purtė STT

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai, tiriantys su Panevėžio miesto savivaldybės tarybos nariu socialdemokratu Vytautu Steponu Buterlevičiumi siejamą korupcijos bylos tyrimą, ir vėl purtė Savivaldybę. Kaip sužinota vakar, kai Vyriausioji rinkimų komisija posėdyje svarstė, išbraukti ar ne iš savivaldos rinkimų kandidatų sąrašų V.S.Buterlevičių, ketvirtadienį buvo atliktos naujos kratos Ekonomikos ir turto valdymo ir Teisės skyrių kabinetuose, paimti patikrinimui kompiuteriai ir susiję dokumentai, apklaustos skyrių aukštos valdininkės. Neoficialiomis PB žiniomis, apklausai sulaikytas socialdemokrato Tarybos nario Vytauto Stepono Buterlevičiaus giminaitis Andrius Buterlevičius.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos vyriausioji specialistė Rita Škutienė vakar PB patvirtino, kad tarnybos agentai atliko dar vieną kratą Panevėžio miesto savivaldybėje.

„Toliau tęsiamas ankstesnis, su Vytautu Steponu Buterlevičiumi susijęs ikiteisminis tyrimas. STT įtaria galimus pažeidimus vykdant Savivaldybėje viešuosius pirkimus. Daugiau informacijos suteikti negaliu. Vyksta tyrimas, o tarnybos darbą Panevėžyje kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas”, – informavo STT pareigūnė.

Užvakar, vykstant Tarybos posėdžiui, STT pareigūnai atliko kratas Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjos pavaduotojos Nadieždos Stragienės, Verslo ir paslaugų poskyrio vyresniosios specialistės Ritos Servienės ir Teisės skyriaus vedėjos pavaduotojos Daivos Noreikienės kabinetuose. Valdininkės buvo apklaustos, bet nesulaikytos.

STT agentai paėmė dokumentus, susijusius su viešųjų pirkimų konkursais. D.Noreikienės kabineto durys buvo užplombuotos.

Neoficialiomis PB žiniomis, STT pareigūnus domina ne tik Savivaldybės vykdyti viešųjų pirkimų konkursai, bet ir Savivaldybei priklausančių pastatų privatizavimo procesų eiga.

Komentuoti atsisakė

STT pareigūnų apklausta Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjos pavaduotoja N.Stragienė vakar atsisakė kalbėti su korespondentais.

„Pasirašiau dokumentą, kad, kol vyksta ikiteisminis tyrimas, kalbėti ir komentuoti nieko negaliu”, – paaiškino specialistė.

Teisės skyriaus vedėjos pavaduotoja D.Noreikienė į telefono skambučius neatsakinėjo.

Įtarimų sukėlė viešieji konkursai

Manoma, kad STT pareigūnus domina vieši konkursai, kuriuos Savivaldybė vykdė 2004-2006 metais. Tuomet viešųjų pirkimų komisijai vadovavo D.Noreikienė.

Komisijos pirmininke ji buvo paskirta Savivaldybės administracijos direktoriaus Visvaldo Matkevičiaus įsakymu 2005 metų rugpjūčio mėnesį. Teisininkė pakeitė iki tol komisijai vadovavusį Kapitalinės statybos poskyrio vyriausiąjį specialistą Valentiną Kulbį. (Ilgametis Savivaldybės specialistas staiga mirė praėjusių metų gruodžio 10 dieną)

Viešųjų pirkimų komisijai trumpam vadovauti buvo paskirtas Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjas Antanas Stoka. Šiuo metu komisijai vadovauja Kapitalinės statybos poskyrio vyriausiasis techninės priežiūros inžinierius Mykolas Buzys.

Pasak M.Buzio, Savivaldybė per 2005 metus organizavo viešųjų pirkimų konkursų už 10 milijonų litų, o 2006-aisiais – už 17 milijonų litų.

Gali išbraukti iš sąrašų

Koks giminystės ryšys sieja STT sulaikytą asmenį, vardu Andrius Buterlevičius, ir V.S.Buterlevičių, kol kas neskelbiama. Tačiau žinoma, kad A.Buterlevičius yra UAB „Transdadus” direktorius ir ketina dalyvauti artėjančiuose savivaldos rinkimuose – Socialdemokratų partijos Panevėžio skyriaus kandidatų sąrašuose jis devynioliktas.

Beje, rinkimuose ketina dalyvauti ir V.S.Buterlevičiaus sūnus Tomas Buterlevičius – UAB „Transdadus” direktoriaus pavaduotojas.

Pasak Panevėžio rinkimų apygardos Nr.32 pirmininkės Romos Šerplienės, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) vakar turėjo posėdyje svarstyti klausimą: išbraukti iš savivaldos rinkimų sąrašų du kandidatus socialdemokratus panevėžiečius V.S.Buterlevičių ir A.Buterlevičių. Tikėtina, kad VRK taip pat spręs, ar palikti kandidatų sąrašuose T.Buterlevičių.

Įtarimai ir komerciniu šnipinėjimu

PB jau rašė, kad STT pareigūnus domina galimi finansinių dokumentų klastojimo atvejai moterų rankinio klube „Kova” ir neįvardytoje įmonėje, teikusioje nemenką finansinę paramą klubui, kuriam priklauso Panevėžį reprezentuojanti moterų rankinio komanda „AsT”.

Neoficialiomis PB žiniomis, nemenką finansinę paramą moterų rankinio klubui teikė ir bendrovės „Merlangas” bei „Panevėžio ryšių statyba”.

Įtarimai pareikšti V.S.Buterlevičiui, kuris yra ir moterų rankinio klubo „Kova”, ir Panevėžio miesto rankinio federacijos prezidentas, VšĮ Rankinio sporto centras valdybos pirmininkas.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka vakar vykusioje spaudos konferencijoje patvirtino, kad STT Panevėžio valdyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas byloje dėl sukčiavimo, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir dokumentų klastojimo.

Byloje tiriamas piktnaudžiavimo ir komercinio šnipinėjimo epizodas, susijęs su Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimų pažeidimu. Atliekant tyrimą dėl pastarosios veikos vakar buvo atliktos septynios kratos, trys iš jų – Panevėžio savivaldybės tarnautojų darbo vietose.

Byloje yra trys įtariamieji. Vienas iš jų – Panevėžio savivaldybės tarnautojas. Vienas asmuo įtariamas piktnaudžiavimu (BK 228 str.), du – komerciniu šnipinėjimu (BK 210 str.).

Laikantis nekaltumo prezumpcijos principo įtariamųjų duomenys neskelbiami.

Tyrimui vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.