Dalykiniai pietūs: šis tas apie etiketą

Rankos paspaudimas buvo per minkštas. Ant taurės liko lūpų dažų žymė. Sriubos šaukštas prisipildydavo daugiau nei septynias aštuntąsias. O baisiausia, kad nė nepastebėjau, kaip suraičiau visus užsakytus patiekalus!

Guodžia tik tai, kad ir mano kolegos pasirodė ne itin. Marija ėmė duoną dešine ranka, Zita kando didelius kąsnius, Valdas badė vištieną šakute, skirta žuviai, o Sigitas taip mosavo balta servetėle, kad galėjai pamanyti, jog nori pasiduoti nelaisvėn.

Juokas juokais, tačiau dalykiniai pietūs yra svarbus dalykas. Nuo to, kaip pasirodysite, priklauso daug: jūsų, kaip dalykiško žmogaus, įvaizdis, firmos įvaizdis (apie jį bus sprendžiama iš jūsų elgesio), derybų rezultatai, tolesnės dalykinės pažintys, ir t.t. Su draugais prie upės šašlykus galite valgyti ir pirštais, tačiau jeigu dalykinio pokalbio metu apsidrėbsite spagečiais arba apmirę spoksosite į midijas, nežinodami, kaip jas atidaryti, – galimas daiktas, į jus bus pasižiūrėta lygiai taip pat.

Keletas patarimų

1. Pradėkime nuo kvietimo. Jeigu pietų buvote pakviestas raštu, privalote raštu ir atsakyti – išreikšti padėką. Net ir tuo atveju, jeigu neketinate kvietimo priimti.

2. Apranga. Net jei kvietime nurodyta „apranga kasdienė”, tai vis dėlto reiškia „su švarku ir kaklaraiščiu” (vyrams) ir „su dalykiniu kostiumėliu” (moterims). Jokių džinsų! Jeigu kas nors pageidautų, kad ateitumėte vilkėdami džinsais, kvietime būtų parašyta „apranga – sportinė”.

3. Jeigu dalykinių pietų kviečiate jūs pats, restorane turite elgtis taip, lyg priimtumėte svečius savo namuose. Todėl turėtumėte iš anksto rezervuoti geriausią staliuką ir susipažinti su valgiaraščiu.

4. Vienas svarbiausių patarimų svečiams: neateikite alkani. Geriau prieš tai kur nors užkąskite. Nepamirškite: į dalykinius vykstama ne valgyti.

5. Jeigu vis dėlto nutarėte pavalgyti, darykite tai tinkamai. Įrankiai – ištisas mokslas, kuriuo derėtų pasidomėti atskirai. Pavyzdžiui, ar žinote, kuo skiriasi šaukštas sriubai nuo šaukšto kreminei sriubai? Pastarasis didesnis. O dar yra šakutės salotoms, antriems patiekalams, žuviai, pyragėliams ir t.t. Jos visos skirtingos. Tik nemanykite, jog šalia jūsų sėdintys žinovai jūsų klaidas nurašys „mielam paprastumui.”

6. Jokiais būdais nepradėkite kalbėti apie savo sveikatos problemas, kaip antai alergiją tam tikriems produktams arba skrandžio bei žarnyno sutrikimus. Atsisakykite patiekalo neaiškindami priežasties.

7. Nesiskųskite aptarnavimu ir maisto kokybe. Tai blogas tonas.

8. Nekvieskite padavėjo garsiai. Žiūrėkite jam į akis, kol jis tai pastebės, ir linktelėkite galva. Su padavėju bendraukite tik oficialiai.

9. Moteris, prieš nugerdama iš taurės, turi priglausti prie lūpų servetėlę, kad nepaliktų lūpų dažų žymės.

10. Kai pietauti baigia asmuo, jus pakvietęs, turite baigti ir jūs.

11. Rankos paspaudimas iki ir po pietų – taip pat plati tema, kuria verslo žmonėms dera pasidomėti atskirai. Trumpai galima būtų pasakyti, jog paspaudimas turi būti tvirtas, tačiau nestiprus. Krestelėkite ranką ne daugiau kaip du kartus. Beje, paduoti šaltą ranką – blogas tonas. Jeigu lauke šalta, mūvėkite pirštines. Priėmimo metu taurę su gėrimu reikia laikyti kairėje rankoje, kad dešinė visuomet būtų laisva ir šilta.

Kitoje šalyje

Skirtingose šalyse laikomasi skirtingų etiketo taisyklių.

JAPONIJA. Čia per dalykinius pietus priimta įteikti mažytę dovanėlę. Ji turi būti supakuota į pastelinės spalvos popierių, bet neapraišiota juostomis bei kaspinais. Įteikti reikia laikant abiejose rankose. Dovanoti 4 arba 9 daiktus (nesvarbu kokius) reiškia nelaimę.

INDIJA. Kviečiančiajam asmeniui atsakyti tiesiai šviesiai, jog pietų neatvyksite, šioje šalyje reiškia įžeidimą. Jeigu esate priversti atsisakyti, darykite tai labai miglotai, pvz., „Pasistengsiu būtinai atvykti, jeigu tik leis reikalai.”

KINIJA. Vaišingumas ir malonus bendravimas – kinų bruožas. Todėl jeigu dalykiniai pietūs ir šeimininko lipšnumas peržengė jūsų fantazijos ribas, tai dar nereiškia, jog susitikimas sėkmingas. Greičiausiai – atvirkščiai. Lipšnumas – tai metodas sušvelninti neigiamą atsakymą.

ARABŲ ŠALYS. Jeigu jūs pakviesti pietų ar į priėmimą, verčiau ateikite 15-20 minučių vėliau nei nurodyta. Čia laikomasi požiūrio, jog bet kuris save gerbiantis žmogus turi priversti savęs šiek tiek palaukti. Jeigu jūs ateisite laiku, šeimininkas gali pamanyti, jog esate pernelyg suinteresuotas verslo kontaktais su juo, ir pietų metu jausis pranašesnis. Taip pat atminkite, jog negalima nieko perdavinėti kaire ranka. Ir kuo mažiau valgykite. Geriausiai – nevalgykite išvis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.