Specialiųjų tyrimų tarnyba gavo „namų darbų”

Vidaus reikalų ministro Raimondo Šukio vadovaujama Tarpžinybinė komisija kovai su korupcija koordinuoti Specialųjų tyrimų tarnybos ataskaitoje apie Nacionalinės kovos su korupcija programos 2006 metų priemonių plano įgyvendinimą pasigedo konkretumo

Vidaus reikalų ministras Šukys viešai pareiškė, kad komisijos netenkina Nacionalinės kovos su korupcija (NKKP) priemonių įgyvendinimo rezultatai. Jo nuomone, rezultatai prasti, todėl „delikatus tonas jau nebetinka”.

Griežtai kontroliuos

„Ataskaitoje turi būti aiškiai matyti, kuri institucija ko nepadarė, o tada reikės peržiūrėti kovos su korupcija priemonių planą, paspartinti tuos darbus ir reikalauti griežto jų vykdymo, nurodant aiškius terminus: kas ir iki kada turi būti padaryta. Kova su korupcija yra ypač akcentuota koaliciniuose 14-osios Vyriausybės susitarimuose, todėl komisija imsis itin griežtai kontroliuoti, kaip vykdomas nacionalinės kovos su korupcija programos priemonių planas”, – pabrėžė vidaus reikalų ministras.

Komisijos posėdyje dalyvavusi „Transparency International” Lietuvos skyriaus (TILS) projektų vadovė Jolanta Piliponytė LŽ pasakojo, kad pirmiausia buvo pristatyti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) nuveikti darbai.

„STT direktorius Povilas Malakauskas pristatė įgyvendintas kovos su korupcija priemones, parodė skaidrių, – pasakojo Piliponytė. – Tačiau atrodė, kad jis pats suabejojo, ar kovos su korupcija priemonės yra efektyvios. Mat nėra monitoringo sistemos, kuri padėtų tas priemones stebėti, nėra metodo įvertinti priemonių efektyvumą”.

Trumpesnis variantas

Pasak Piliponytės, NKKP apima daug priemonių, tačiau neaišku, ar jos efektyvios. Piliponytės tvirtinimu, tai išgirdęs, ministras sukritikavo ataskaitą pareiškęs, kad norėtų konkretesnių duomenų, o Malakauskas atsakė, kad išsamios medžiagos STT turi, tačiau į posėdį buvusi pristatyta tik sutrumpinta versija.

Kaip pranešė Vidaus reikalų ministerijos spaudos tarnyba, antrą kartą STT ataskaita bus svarstoma kovo mėnesį.

Iki tol STT turės išsiaiškinti ir konkrečiai nurodyti, kokia institucija ir kodėl, vykdydama NKKP priemonių planą, neatliko būtinų darbų ar veiksmų, bei pateikti aiškių siūlymų, kaip užtikrinti, kad programa būtų vykdoma.

Pasiruošti iki kovo

Komisija įpareigojo visas institucijas pateikti tikslią informaciją STT, kaip vykdomas kovos su korupcija planas. Institucijos turės paskirti už NKKP vykdymą atsakingus asmenis, kad taptų aišku, iš ko reikalauti atsakomybės.

Komisija taip pat susipažino su „Transparency International” atliktu sociologiniu tyrimu. TILS tyrė korupcijos lygį, skirstant ES paramą. TILS darbo kokybė komisijai tiko.

Komisija įpareigojo visas už ES paramos skirstymą atsakingas institucijas iki kovo mėnesio aptarti konkrečius veiksmus, kurių imsis, kad 2007-2013 metais Lietuvą pasieksianti ES struktūrinių fondų parama būtų skirstoma skaidriai.

Vidaus reikalų ministro vadovaujama Tarpžinybinė komisija kovai su korupcija koordinuoti nuo šiol rinksis kas du mėnesius. Komisiją sudaro Specialiųjų tyrimų tarnybos, Valstybės saugumo departamento, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos, Policijos departamento, Valstybės kontrolės, Seimo, Prezidentūros, Generalinės prokuratūros, Ūkio, Teisingumo ir Finansų ministerijų bei savivaldybių atstovai.

Paskutinė vieta

STT atstovas spaudai Bernardas Gailius paklaustas, kaip tyrėjai reaguos į vidaus reikalų ministro kritiką, atsakė, kad „įvyko klaida”. Pasak Gailiaus, ministras kritikavo ne STT darbo ataskaitą, o Nacionalinę kovos su korupcija programą, už kurios vykdymą atsakingos daug institucijų.

Tuo metu „Gallup” organizacijos sudarytame korumpuočiausių pasaulio valstybių devintuke Lietuva užima paskutinę vietą. Į šį devintuką taip pat pateko Lenkija, Rusija, Ukraina, Kamerūnas, Marokas, Libanas ir Tailandas. Iš viso tyrime dalyvavo 101 pasaulio valstybė, geriausia padėtis Suomijoje; Lietuva atsidūrusi 101-ojoje vietoje pagal korupcijos indeksą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.