Savivaldybių tarybų rinkimai primena prestižinį konkursą

Dėl 41 Kauno miesto tarybos nario mandato pasirengę kovoti 483 kandidatai

Vakar baigėsi terminas, kai savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvausiančios partijos privalėjo pateikti savo kandidatų sąrašus. Juos dar turės peržiūrėti Vyriausioji rinkimų komisija. Bus tikrinami kandidatų pateikti duomenys, deklaracijos, ar jie nėra teisti.

Galutinius kandidatų sąrašus Kauno miesto ir rajono rinkimų komisijos žada patvirtinti ketvirtadienį.

Prie mero kėdės nusidriekė eilė

Dabartinis Kauno meras Arvydas Garbaravičius įrašytas pirmasis Liberalų ir centro sąjungos kandidatų sąraše. Dėl mero posto taip pat pasirengę kautis konservatorius Andrius Kupčinskas, socialdemokratas Gintautas Labanauskas, Darbo partijos atstovas parlamentaras Saulius Girdauskas, Liberalų sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininkas Rimantas Mikaitis, socialliberalas Konstantinas Pesenka.

Kitų partijų kandidatų sąrašų lyderių galimybės atsisėsti į mero kėdę vertinamos gana skeptiškai.

Neseniai įsteigtos Smulkaus ir vidutinio verslo partijos kandidatas nr.1 – įvairiomis protesto akcijomis pagarsėjęs Žanas Mongirdas.

Tautos pažangos partijos sąrašą pradeda aktyvi grąžintinuose namuose gyvenančių nuomininkių atstovė Violeta Anankienė, Laisvės sąjungą į rinkimus veda Vytautas Šustauskas, jaunalietuvius – buvęs parlamentaras Stanislovas Buškevičius.

Dar mažiau kauniečiams žinomi smulkesnių partijų lyderiai: liberaldemokratas Rimas Antanas Ručys, Valstiečių liaudininkų sąjungos atstovas Gintautas Masiliūnas, Pilietinės demokratijos partijos narys Tautvydas Zikaras ir kitų partijų kandidatų sąrašų lyderiai.

Politinių perbėgėlių netrūksta

Partijų sąrašuose nemažai kandidatų, kurie anksčiau rinkimuose dalyvavo su kitomis politinėmis jėgomis. Pilietinės demokratijos partijos antruoju numeriu įrašytas Gintaras Čižikas praėjusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavo kartu su centristais.

Trečiuoju numeriu šios partijos kandidatų sąraše įrašytas prieštaringai vertinamas buvęs A.Garbaravičiaus visuomeninis patarėjas Karolis Bruderis. Per savo politinę karjerą jis sugebėjo pakeisti ne vieną partiją. Į praėjusios kadencijos miesto Tarybą jis išrinktas pagal Laisvės sąjungos sąrašą, praėjusiuose Seimo rinkimuose jis jau dalyvavo kartu su Respublikonų partija. Prieš tai K.Bruderis dar buvo spėjęs įstoti į liberalcentristų gretas.

Politinių perbėgėlių yra ir liberalcentristų gretose. Bene dažniausiai politines simpatijas keitė miesto Tarybos narys Gediminas Žemaitis. Jis buvo susidėjęs su socialliberalais, Laisvės sąjunga, liberaldemokratais, o dabar prisijungė prie liberalcentristų. Kandidatų sąraše jis įrašytas aštuntasis ir net aplenkė Kauno vicemerę Adelę Echodienę. Šeštoji vieta liberalcentristų sąraše atiteko taip pat buvusiam V.Šustausko bendražygiui verslininkui Kęstučiui Mikėnui.

Tynta sugrįžta?

Į Kauno miesto tarybą šįkart pretenduoja vos keli Seimo nariai. Ankščiau būtent parlamentarai tapdavo rinkėjų apgaudinėtojais. Jie dalyvaudavo savivaldybių tarybų rinkimuose, tačiau vėliau atsisakydavo laimėto mandato ir likdavo dirbti Seime. Dabar į miesto Tarybą veržiasi tik Seimo narys konservatorius Kazimieras Starkevičius ir Darbo partijos atstovas Saulius Girdauskas.

Socialdemokratai daugiau kauniečių simpatijų tikisi laimėti penktuoju numeriu į savo sąrašą įtraukę Raudonojo Kryžiaus ligoninės vadovą Skirmantą Juozą Paukštį, o liberalcentristai – verslininką Tautvydą Barštį.

Jaunalietuvių kandidatų sąraše penktuoju numeriu įrašytas šou pasaulio atstovas Aušrys Kriščiūnas, geriau žinomas kaip Tynta. Prieš dešimt metų jis jau buvo išrinktas į miesto Tarybą.

„Dabar jaučiuosi labiau subrendęs politikai. Matau, kas darosi ir ką mieste reikėtų keisti. Vienu metu blaškiausi tarp Vilniaus ir Kauno, tačiau dabar sugrįžau į savąjį miestą”, – teigė A.Kriščiūnas.

Į vieną vietą – beveik 12 pretendentų

Pasak Kauno rinkimų apygardos komisijos pirmininko Kęstučio Šerėno, vos po 10 kandidatų įregistravo Lietuvos rusų sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų sąjungos atstovai. „Rusų sąjunga pirmoji pateikė savo sąrašą. Mažiau nei dešimt kandidatų registruoti negalima”, – teigė K.Šerėnas. Negausi ir Vytauto Šustausko rinkimų kariauna – vos 18 žmonių.

50 kandidatų įrašyta Tėvynės sąjungos sąraše, 44 – socialdemokratų, po 41 – liberalcentristų ir Darbo partijos. Kaune rinkimuose žada dalyvauti 19 partijų ir 483 kandidatai. Dėl vieno miesto Tarybos nario mandato varžysis beveik 12 pretendentų.

Rajone varžysis 12 partijų

Kauno rajono apygardos rinkimų komisija vakar gavo 12 partijų kandidatų sąrašus. „Kol kas dar negalėčiau pasakyti tikslaus kandidatų skaičiaus. Visi duomenys perduoti Vyriausiajai rinkimų komisijai. Galutinius kandidatų sąrašus turime patvirtinti ketvirtadienį”, – teigė Kauno rajono rinkimų apygardos komisijos pirmininkas Augustas Venslauskas. Rajono Taryboje yra 27 nariai.

Kauno rajone socialdemokratų pretendentas į mero postą – Valerijus Makūnas, konservatorių – Nijolė Kliučienė, socialliberalų – Artūras Orlauskas, liberalcentristų – Gediminas Staugaitis, Darbo partijos – Antanas Makarevičius. Šie politikai turėtų konkuruoti su dabartiniu Kauno rajono meru liberaldemokratu Leonardu Gineika. Nepaisant kilusių skandalų ir bandymų atstatydinti, L.Gineikai postą pavyko išsaugoti iki kadencijos pabaigos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.