Lenkai nesako, kaip didins „Mažeikių naftos” vertę

„Mažeikių naftos” kontrolinį akcijų paketą įsigijusi Lenkijos bendrovė „PKN Orlen” neplanuoja didelių pokyčių naftos įmonės darbe

Taip vakar tvirtino šioje bendrovėje apsilankę „PKN Orlen” prezidentas Piotras Kovnackis, Lenkijos valstybės iždo ministras Vojciechas Jasinskis, šalies ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas ir „Mažeikių naftos” generalinis direktorius Paulas Nelsonas English’as.

Šių aukštų pareigūnų susitikimo tikslas liko paslaptingas, apie jį beveik nieko nebuvo iš anksto pranešta. Tik Vyriausybės interneto tinklalapyje keletas eilučių skelbė, kad mūsų Vyriausybės vadovas ir lenkų atstovai dalyvaus Mažeikiuose „PKN Orlen” organizuojamuose Vertės kūrimo programos renginiuose. Kas toji programa, į „Mažeikių naftą” susirinkusiems žurnalistams nieko negalėjo paaiškinti nei šios bendrovės komunikacijos viršininkas Giedrius Karsokas, nei patys aukštieji svečiai.

Jie tik pompastiškai nutraukė maršką nuo stendo, kuriame, anot Kirkilo, yra Lietuvos tautos istoriniai dokumentai – pirmasis „PKN Orlen” laiškas tuometiniam Lietuvos Vyriausybės vadovui Algirdui Brazauskui, kuriame išreikštas susidomėjimas „Mažeikių naftos” pardavimo konkursu ir tarptautinio mokėjimo nurodymas pervesti lėšas iš „PKN Orlen” ligi tol kontrolinį akcijų paketą turėjusiam koncernui „Yukos International UK B.V.” bei Lietuvos Vyriausybei.

Planų neatskleidė

Per susitikimą Kovnackis sakė, kad „PKN Orlen” planuoja didinti „Mažeikių naftos” vertę. Tačiau kaip tai bus daroma, nei naujieji naftos gamyklos savininkai, nei Kirkilas neatskleidė. O aplinkybės „vertės didinimui” dabar kaip reta nepalankios – pasaulinėje rinkoje krinta naftos produktų marža ir kaina, be to, įmonė dar neatsigauna po pernai ją nuniokojusio gaisro. Kovnackis tvirtino tikįs, jog iki šių metų pabaigos „Mažeikių nafta” vėl gamins tiek pat produkcijos, kaip ir ligi gaisro.

Optimistiškai kalbėta ir apie įmonės aprūpinimą nafta. Pasak Kovnackio, jos tiekimas tanklaiviais jūra ir pumpavimas per Būtingės naftos terminalą visiškai pasiteisina. Kirkilas pridūrė girdėjęs, jog Rusija jau planuoja kovo mėnesį pradėti remontuoti esą sugedusį naftotiekį, kuriuo žaliava buvo anksčiau tiekiama Mažeikių įmonei. „Jeigu remonto darbai nebus pradėti, „PKN Orlen” turi ir kitokių naftos tiekimo planų”, – mįslingai pridūrė Kirkilas.

Alga pagal tautybę?

Žurnalistai nepraleido progos paklausti, ar „PKN Orlen” ir toliau planuoja, kaip tai jau pradėta daryti „Mažeikių naftoje”, mažinti šioje įmonėje dirbančių lietuvių skaičių ir didinti – lenkų. „Lenkams įmonėje mokamas gerokai didesnis atlyginimas, negu lietuviams. Ar ir toliau bus atlyginama ne už darbą, o už tautybę?” – teiravosi žiniasklaidos atstovai.

Kiek sutrikęs „PKN Orlen” vadovas Kovnackis atsakė manąs, jog viskas yra ne taip jau blogai ir kad atlyginimas priklausys ne nuo tautybės, o nuo darbo rezultato.

Tačiau po šios spaudos konferencijos „Mažeikių naftos” profsąjungos tarybos pirmininkė Virginija Vilimienė LŽ patvirtino, jog lietuviams šioje įmonėje už tą patį darbą atlyginama kur kas menkiau negu lenkams. „Pavyzdžiui, suvirintojas už darbo valandą gauna 16 litų, o lenkas – 16 eurų”, – pasakojo Vilimienė. Pasak jos, šalies Lygių galimybių kontrolės tarnyba jau pradėjo tirti šiuos ir panašius faktus „Mažeikių naftoje”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.